fbpx

Kakébo aneb umění šetřit po japonsku: Naučte se jednoduché triky, jak zvládnout vlastní rozpočet 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Peníze by vám měly život usnadňovat, ne ho ovládat. S trochou úsilí a japonskou technikou sestavování rozpočtu zvanou kakébo toho můžete dosáhnout. A není to vůbec složité.

Zveřejněno: 22. 10. 2023

Kakébo je japonskou technikou sestavování rozpočtu, jejímž smyslem je pomáhat lidem uvědomit si, jak a za co utrácejí svoje peníze. Nabádá k pochopení životních hodnot a finančních cílů, což má vést ke zvýšení sebedůvěry a motivace při jejich naplňování.

Užitečnost, jednoduchost, ohleduplnost

Kakébo v překladu znamená „domácí účet“. Jeho autorkou byla první japonská novinářka Hani Motoková, která v roce 1904 chtěla pomoci ženám, žijícím v nepříznivých finančních podmínkách. Jejím cílem bylo, aby i s velice omezeným rozpočtem dokázaly naplnit všechny své životní a spořící cíle. Vznikl tak unikátní rozpočtový systém, který spojuje užitečnost, jednoduchost a ohleduplnost. Než se s kakébo pustíte do křížku, musíte si zodpovědět čtyři základní otázky:

  • Jaký je váš měsíční příjem?
  • Kolik byste z této částky chtěli ušetřit?
  • Kolik v současnosti utrácíte?
  • V čem byste se chtěli zlepšit?

Odpovědi na ně vám nejen pomohou stanovit vaše finanční cíle, ale zároveň poukazují na tzv. „myšlení podle základních principů“. Finanční poradkyně Paula Pantová tento pojem vysvětluje jako identifikaci konkrétních hodnot, které chceme ve svém životě mít a rozvíjet. Základním kamenem kakébo je uvědomění, že peníze mají sloužit jako prostředek k usnadnění života, ne k jeho ovládání.

Filosofie peněz

Pantová dále uvádí, že je třeba přijmout „základní pravdu“: pokud budete plánovat a šetřit, většinu věcí si budete moct dovolit. Nemůžete si ale dovolit všechno.

Pokud se cvičíte v tom, jak lépe hospodařit s penězi, cvičíte se i v tom, jak lépe hospodařit se svým životem.

„Nemůžete mít nekonečnou řadu ´ještě´: nemusíte mít na tuhle věc a pak na něco dalšího a na něco dalšího a zase na něco dalšího. To mimo peněz platí i pro váš čas, soustředění, energii, pozornost, tedy pro jakýkoli omezený zdroj. A život je tím nejomezenějším zdrojem. Takže pokud se cvičíte v tom, jak lépe hospodařit s penězi, cvičíte se i v tom, jak lépe hospodařit se svým životem,“ vysvětluje Pantová.

Tuto myšlenku potvrdila v rozhovoru pro BBC i finanční poradkyně a zastánkyně techniky kakébo Harumi Maruyamová: „Peníze nejsou neomezené. Mají své limity. Záleží jen na vás, zda je ušetříte, nebo o ně přijdete.“

Čas na matematiku

Jakmile tuto filozofii přijmete, nastane čas pustit se do matematiky. Na začátku měsíce si vždy od svého plánovaného příjmu odečtěte všechny fixní náklady. Sem spadají platby za nájem, energie, pojištění apod. Zbylá částka představuje sumu, kterou můžete daný měsíc ušetřit nebo utratit.

Jakmile z těchto peněz utratíte i sebemenší částku, vždy si ji zapište do účetní knihy a zároveň označte jednou z následujících kategorií:

  • Základní potřeby a nezbytné věci: potraviny, drogerie, pohonné hmoty atd.
  • Nepotřebné a nadbytečné věci: návštěva restaurace, dovolená apod.
  • Kultura: návštěva divadla nebo muzea, vzdělávání...
  • Neočekávané výdaje: návštěva lékaře či veterináře, oprava auta aj.

Možná se může na první pohled zdát, že rozdělení do pouhých čtyř kategorií nemusí být při sestavování rozpočtu dostačující. Opak je ale pravdou. Vytvářením příliš mnoha kategorií v konečném důsledku způsobíte v rozpočtu chaos a rozptylujete svou mysl při důležitých finančních rozhodnutích.

Postupem času se vám bude čím dál tím více nákupů zdát nepotřebných a tvrdá data vám poslouží jako ponaučení se z finančních chyb do dalších měsíců.

Pokud si tedy pořídíte třeba nové boty jen proto, že se vám líbí, nebo se vám hodí na blížící se společenskou událost, zařaďte je do nepotřebných věcí. Pokud jste si boty koupili jako pracovní potřebu, nebo je váš starý pár natolik obnošený, že v něm už nemůžete chodit, zařaďte nákup do nezbytných věcí.

Účtujeme

Mnoho zastánců kakébo doporučuje zaznamenávat údaje do účetní knihy ručně, ne elektronickou formou. K vytvořenému obsahu si tímto způsobem vytvoříte silnější vztah a zároveň si informace lépe uchováte v paměti. Samozřejmě to ale neznamená, že elektronická forma by byla na škodu. Její nespornou výhodou je třeba to, že data můžete zaznamenávat rychleji a snadno v nich vyhledávat, případně z nich vytvářet grafy. Ať už si ale vyberete ruční nebo digitální elektronickou knihu, hlavní je, aby vám tato metoda opravdu vyhovovala. Pokud vám jedna z nich tak úplně nesedí, nebojte se zkusit tu druhou.

Jakmile budete mít ve výběru jasno, můžete začít své výdaje pravidelně zaznamenávat. Jestli to bude každý večer nebo třeba vždy na konci týdne, je už na vás. Stěžejní zůstává, aby byly zaznamenány skutečně všechny výdaje.

Kdo šetří, má za tři

Na konci měsíce si vždy výdaje zkontrolujte a spočítejte celkovou útratu ve všech čtyř kategoriích. Pak porovnejte výsledné číslo s uplynulými měsíci a cíli, které jste si v rámci šetření nastavili. Ušetřili jste tolik, kolik jste chtěli? Pokud ano, je to bezpochyby důvod k oslavám.

Nepodařilo se? Nevěšte hlavu, ani to nelze považovat za neúspěch. Postupem času se vám bude čím dál tím více nákupů zdát nepotřebných a tvrdá data vám poslouží jako ponaučení se z finančních chyb do dalších měsíců.

Možná to nějakou dobu potrvá, ale pokud z kakéba dokážete udělat železný zvyk, jste na správně cestě dosáhnout optimalizace rozpočtu. Ve chvíli, kdy budete utrácet takovým způsobem, který vám umožní žít plnohodnotný život, a zároveň ušetříte natolik, abyste byli zajištění do budoucna, se můžete prohlásit za mistra této techniky.

Související…

Domácí rozpočet jako jídelníček. Držte finance na uzdě jako kalorie, pomůže vám pět bodů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...