fbpx

Být stále mlád. S pozitivní myslí do sta let, jediný recept to ale není 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Chcete žít do sta let? „Zaručených“ návodů na dlouhověkost jsou plné časopisy a pozitivní přístup k životu v nich chybí málokdy. Je to jen prázdná přeceňovaná fráze? Projděte si rady stoletých i doporučení odborníka

Zveřejněno: 16. 10. 2023

Počet lidí, kteří se dožívají více jak 100 let, roste v Česku i ve světě. V USA se za posledních deset let počet stoletých zdvojnásobil. Ve skupině lidí nad 100 let výrazně převažují ženy.

Stoleté seniorky jsou přesvědčeny, že za svou dlouhověkost vděčí alespoň z části svému pozitivnímu přístupu k životu. Sto tříletá Roslyn Menakerová řekla deníku The Guardian, že štěstí, radost, uznání a pozitivní pohled na věc jsou důvodem, proč se dožila tak vysokého věku. Myslí si to i její vrstevnice Ruth Sweedlerová. Ta prý byla už v dětství chválena za svůj dobrý přístup. „Když jsem vešla do třídy, učitelka mi řekla: ‚Dobré ráno, sluníčko!‘, protože jsem byla vždy veselá,“ řekla pro CNBC make it.

Vztah mezi osobností a stárnutím je mnohem složitější, účinky pouhého pozitivního naladění jsou přeceňovány.

Sweedlerová a její ještě o tři roky starší sestra se podělily o doporučení, která jim podle nich prodloužila život:

  • Choďte každý den na procházky.
  • Udržujte a pečujte o své vztahy s rodinou i přáteli.
  • Hodně čtěte a rozvíjejte svou mysl.
  • Jezte zdravě, střídmě, nepijte a nekuřte.
  • Mějte pozitivní mysl. Neohlížejte se zpátky, dívejte se dopředu.

Jen pozitivní mysl nestačí

Podle odborníků za dlouhověkostí stojí více faktorů. „Vztah mezi osobností a stárnutím je mnohem složitější,“ říká David Watson, bývalý profesor psychologie osobnosti na univerzitě v Notre Dame. „Myslím, že účinky pouhého pozitivního naladění jsou přeceňovány.“

Sám ale přiznává, že pozitivní naladění může být přínosné pro snadnější zvládání stresu, které k dlouhověkosti také přispívá.

„Psychicky zdraví lidé se rychleji zotavují,“ říká. „Jsou schopni si říct: ‚O nic nejde‘ a najít způsob, jak se vrátit do rovnováhy.“

Svědomití lidé žijí déle

Při členění osobnosti je užitečné podívat se na pětifaktorový model osobnosti, podle kterého lze vlastnosti většiny lidí rozdělit do pěti rozměrů: otevřenost vůči zkušenostem, svědomitost, extraverze, přívětivost a neuroticismus. Podle Watsona hraje z těchto pěti kategorií v dlouhověkosti nejdůležitější roli svědomitost, tedy to, jak jste organizovaní a disciplinovaní.

„Lidé s vysokým stupněm svědomitosti se o sebe lépe starají. Svědomití lidé mají například tendenci pít alkohol s mírou a jíst vyváženější jídla. Nedělají hlouposti, takže se jim stává nižší počet nehod, a lépe dbají o své zdraví,“ říká. Dobrou zprávou je, že svou svědomitost můžete s věkem zvýšit. Můžete se například přihlásit do kurzu, kde se naučíte zlepšovat schopnost seberegulace.

„Základní princip funguje takto: pokud chcete zlepšit svou svědomitost, postoj bude následovat vaše jednání,“ říká Watson. Můžete si třeba začít dávat pozor na to, abyste na schůzky chodili včas a byli na ně připravení.

Související…

Lze proces stárnutí zpomalit? Ano. Třeba tím, že se nebudete chovat "na svůj věk"
Hana Průšová

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...