fbpx

Randění podle astrologie: Znamení napoví, jestli se k sobě hodíte. Co ale dělat, když jsou hvězdy proti? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Může být astrologie dobrým základem pro hledání partnera, nebo je nereálné posuzovat něčí osobnost a budoucí kompatibilitu podle zvěrokruhu? Znamení může podle astrologů minimálně napovědět, co vás čeká

Zveřejněno: 16. 10. 2023

Většina z nás to zažila. Začali jste s někým chodit a připadá vám, že jste konečně našli toho pravého, ale po několika měsících chození se začnou objevovat nesoulady a vy se začnete ptát, zda jste vzájemně opravdu kompatibilní. Vzhledem k tomu, že vztahy jsou tak nejisté a riskantní, je logické, že mnozí hledají nějaký zdroj, který jim napoví, zda dané romantické spojení bude fungovat ještě předtím, než do něj investují čas a energii. Tím zdrojem bývá často astrologie.

Stále více lidí se v počátečních fázích randění spoléhá na svá hvězdná znamení. Je však kompatibilita v rámci zvěrokruhu jen dobrou záminkou ke konverzaci, když nemáte o čem jiném mluvit, nebo je to opravdu dokonalý návod k nalezení lásky?

Proč řešíme znamení na prvním rande?

Lidé často analyzují znamení zvěrokruhu, aby pochopili chování nebo vlastnosti lidí, se kterými vyrazí na rande. A přestože se rozhovory o astrologii stávají více mainstreamové, rozhodně nejde o novinku. Astrologie existuje již po staletí, od dob, kdy se lidé začali zajímat o hvězdy a další nebeská tělesa. Podle astrologů jejich uspořádání v době narození ovlivňuje naši osobnost, preference, a dokonce i osud.

Půvab astrologie spočívá v její jednoduchosti. Rozděluje lidi do dvanácti různých typů osobnosti, z nichž každý je spojen se znamením zvěrokruhu. Matt Galea, autor knihy Jak rozpoznat (hvězdná) znamení, říká: „Astrologie nám dává možnost nahlédnout nejen do osobností druhých, ale i do toho, jak fungujeme ve vztazích, a ukazuje nám, kdo se k nám bude lépe hodit.“

Většině z nás dělá dobře pocit řádu a předvídatelnosti v jinak chaotickém světě randění. Galea říká, že lidé nacházejí útěchu ve vědomí, že existuje rámec pro posouzení kompatibility: „I když škatulkování nesnáším, v některých případech může být skutečně velmi užitečné. A to je to, co nám astrologie poskytuje, hromadu vesmírných škatulek, do kterých se můžeme vzájemně zařadit, aby nám pomohly orientovat se ve světě randění.“

Měli byste se rozejít s astrologicky nekompatibilním partnerem?

Mnozí myšlenku používat hvězdná znamení k určení romantické kompatibility odmítají, protože mají astrologii za pseudovědu. Galea se skeptiky do jisté míry souhlasí: „Astrologie je vodítko. Není to evangelium. Rozhodně bych nikdy nedoporučoval odepsat někoho pouze na základě jeho hvězdného znamení. Astrologie vás vyzbrojí znalostmi o tom, jak se člověk pravděpodobně bude chovat, ale jsou případy, kdy lidé nejsou věrní svému znamení, nebo jsou jiné části jejich horoskopu vlivnější než jejich velká trojka (Slunce, Měsíc a ascendent).“

Znamení, která patří ke stejnému živlu, mají tendenci se k sobě dobře hodit, protože myslí, cítí a fungují podobným způsobem, a tak jsou schopna vytvořit silnější spojení. 

Astrologie se opírá o široké zobecnění osobnostních rysů a chování na základě hvězdného znamení. Nezohledňuje nesčetné faktory, které ovlivňují charakter jedince a jeho kompatibilitu s potenciálním partnerem. Lidé jsou složití, utváří je výchova, zkušenosti, hodnoty, osobní růst, terapie... Galea nás nabádá, abychom si uvědomili, že astrologie je velmi rozmanitá, stejně jako my lidé. V zásadě platí, že pokud cítíte s partnerem propojení, ale vaše znamení jsou nekompatibilní, řiďte se instinktem a jděte do toho. Vzepřete se hvězdám!

Jak zjistíte, že jste kompatibilní?

„Znamení, která patří ke stejnému živlu, mají tendenci se k sobě dobře hodit, protože myslí, cítí a fungují podobným způsobem, a tak jsou schopna vytvořit silnější spojení. Vodní znamení (Rak, Štír a Ryby) by měla plavat ke svým kolegům vodním znamením, ohnivá znamení (Beran, Lev a Střelec) jasně hoří s jinými ohnivými znameními, vzdušná znamení (Blíženci, Váhy a Vodnář) vzlétají se svými vzdušnými druhy a zemská znamení (Býk, Panna, Kozoroh) nacházejí společnou řeč s jinými zemskými znameními. Není to však pevné pravidlo!“ upozorňuje Galea.

„Některá vodní znamení například zjišťují, že přemíra emocí je někdy příliš intenzivní, takže mohou potřebovat spíše zemské znamení, které je uzemní v realitě. Zde vstupují do hry další části vašeho horoskopu, například znamení Luny (která vládne vašim emocím) a znamení Venuše (která představuje lásku).“

Osobnostní rysy podle znamení

Spisovatelka a astroložka Lauren Payneová dokázala každé znamení shrnout do tří slov, ale zároveň upozorňuje: „Pokud jde o hledání vhodného partnera, je třeba se podívat nejen na jeho znamení zvěrokruhu, ale na celý jeho horoskop narození, abyste získali dobrou představu o tom, jak se chová, zpracovává informace a komunikuje. Měli byste se také podívat na živel a modalitu každého znamení zvěrokruhu, protože to vám dokáže říct, zda je vyšší pravděpodobnost, že se budete hodně hádat, nebo zda se budete schopni vzájemně vyvažovat.“

Pokud byste si chtěli udělat alespoň přibližnou představu o tom, jaké osobnostní rysy budou u vašeho potenciálního partnera převažovat, můžete se seznámit s charakteristikami, které Payneová přisuzuje jednotlivým znamením:

  • Býci: milují luxus, intelektuální, cílevědomí
  • Blíženci: zvídaví, flexibilní, společenští
  • Raci: všímaví, otevření, podporující
  • Lvi: vřelí, přívětiví, pečující
  • Panny: zvídavé, analytické, otevřené
  • Váhy: umělecké, společenské, pozorné
  • Štíři: vášniví, neformální, ochranitelští
  • Střelci: originální, svobodomyslní, aktivní
  • Kozorozi: ambiciózní, praktičtí, vynalézaví
  • Vodnáři: moudří, eklektičtí, nápadití
  • Ryby: rozmarné, přemýšlivé, soucitné
  • Berani: motivovaní, nezávislí, odhodlaní

Protichůdná znamení

Podle astrologů to spolu některá znamení budou mít ve vztahu opravdu těžké. Například tvrdohlaví berani by se měli vyhýbat vodním znamením, jako jsou ryby. „Ohnivý Beran se nemusí dobře snoubit s emotivními Rybami, protože Beran má tendenci být spíše vykonavatelem a může zapomínat brát ohled na pocity Ryb, což by mohlo způsobit, že se Ryby budou cítit nevyslyšeny. Kromě toho mohou Ryby trávit spoustu času sněním a rozptylováním, místo aby se postavily svým problémům čelem, což může Berana rozzuřit,“ vysvětluje Payneová.

Předpokládejme, že věříte, že hvězdné znamení vašeho partnera je nekompatibilní s vaším. V takovém případě můžete vztah nevědomky sabotovat a případné problémy přisuzovat astrologickým rozdílům, místo toho abyste řešili základní problémy a společně rozvíjeli dovednosti pro řešení konfliktů.

Galea s ní souhlasí: „Míchání ohnivých znamení s vodními a zemskými znameními bývá riskantní směs. Vodní znamení jsou citlivé duše a zemská znamení si nenechají od nikoho nic líbit, takže jejich chaotická energie se pravděpodobně střetne s vodní a zemskou. Co se týče vzdušných znamení, jejich vrtkavá povaha bude pro vodní znamení, která potřebují vědět, na čem ve vztahu stojí, znamenat velké trápení. Nebude se jim dařit ani se zemskými znameními, protože ta mají ráda, když jsou věci strukturované a uspořádané, zatímco vzdušná znamení se odmítají nechat kýmkoli spoutat.“

Když se zamyslíte nad svými předchozími nevydařenými vztahy, nebyl problém v tom, že vaše znamení byla z protichůdných živlů? Sexuální a vztahová poradkyně Georgia Graceová potvrzuje, že to byl její případ u všech jejích ex partnerů, nicméně upozorňuje, že kompatibilita vztahu je mnohostranný koncept, který nejde redukovat jen na jediný faktor, jako je například hvězdné znamení: „Zahrnuje emocionální, intelektuální a fyzickou kompatibilitu, sdílené hodnoty a cíle a komunikační dovednosti. Tento seznam je nekonečný.“ Pokud byste seznam zredukovali jen na kompatibilitu ve hvězdném znamení, riskovali byste, že kvůli tomu promarníte příležitost najít smysluplný vztah.

Zbytečná sabotáž na počátku vztahu

Jedním z rizik spoléhání se na astrologii během randění je sebenaplňující proroctví. „Předpokládejme, že věříte, že hvězdné znamení vašeho partnera je nekompatibilní s vaším. V takovém případě můžete vztah nevědomky sabotovat a případné problémy přisuzovat astrologickým rozdílům, místo toho abyste řešili základní problémy a společně rozvíjeli dovednosti pro řešení konfliktů,“ říká Graceová

Nezaměřujte se na to, zda vaší lásce přejí hvězdy, rozvíjejte raději své komunikační nástroje, postupy řešení konfliktů a dovednosti, které vám umožní lépe porozumět druhým. Získáním vhledu do vlastních silných a slabých stránek a hodnot můžete činit informovanější rozhodnutí o potenciálních partnerech.

Neustále se měníme a vyvíjíme a je důležité, abychom dovolili ostatním, aby nás také překvapili. Odkloňte se od strnulých osobnostních rysů. Nechte čas, životní zkušenosti anebo třeba solidní dávku terapie, aby vás posunuly k větší kompatibilitě. Pokud se vám tedy někdo líbí, snažte se ho nezavrhovat pouze na základě jeho hvězdného znamení.

Zeptat se na prvním rande na znamení toho druhého může být dobrý nápad, dost možná to totiž povede k hlubší konverzaci než otázka typu: „Co děláš v práci?“ Ale nerozhodujte se jen podle odpovědi na tuto jednu otázku.

Zdroj: 

Autor: Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...