fbpx

Pátek Karla Křivana: Jak změříme lásku a štěstí? Data na to nestačí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Máme na to data, slyším ze všech stran. Máme to změřené, zdůvodní mi výzkumný specialista pohled na věc, v níž do sebe všechno dokonale zapadá kromě jediného. Chybí tam myšlenka

Zveřejněno: 13. 10. 2023

Chybí tam tedy to, co lidské věci posouvá dopředu, odděluje průměr od jedinečnosti a přivede vás k práci k tomu okamžiku, kdy máte pocit, že jste se dotkli hvězd. Toto není filipika proti sbírání a interpretaci informací. Je to nezbytné, v marketingu zvlášť. Jen se nám stává, že slepé odvolávání se na „data“ používáme coby chabou výmluvu pro vlastní lenost. Žádný velký posun v lidském konání se nestal tak, že byl nejdříve změřen, prověřen a až pak bezpečně a očekávatelně vykonán.

Ve zkoumání fungování mozku se dostáváme stále hlouběji a moc nad rozhodováním o našich věcech budoucích předáváme technologům. Lidem, kteří umí vše rozebrat do posledního šroubku a matičky či čipu a pidičipu, jen ten skutečný důvod, proč věci fungují a jak se lidé rozhodují, nenaleznou. Kdybychom nejdříve zkoumali a testovali, pak bychom milovanou bytost zřejmě neoslovili. Nebo jste si mysleli, že u ní máte šanci, když jste ji zahlédli poprvé?

Jak si naprogramovat štěstí

Asi tuším, jaká data bych shromáždil o svých okamžicích štěstí, které si pamatuji, a vybaví se mi, když mi není dobře na těle ani na duši. Kdyby to šlo, tak by neměl být problém si je stále znova a znova zažívat. Ne jen vyvolávat z hloubi paměti.

Opravdové pocity štěstí se dají těžko naplánovat či naprogramovat. Přijdou neočekávaně. Mají svoje příčiny, ale těžko přenosné na jinou osobu a do jiného času.

Třeba tu chvíli, kdy mi kamarád řekl, že opustíme bar, který jsme měli pronajatý, a založíme reklamní agenturu. A budeme dělat práci, o které jsme věděli asi tolik jako dnes o vývoji kosmických raket.

Jak změřit onen pocit štěstí z cesty, která bude báječná, aniž o ní cokoliv tuším? Nebo si pamatuji stále na moment pýchy, kdy jsem odmítl číšníkem nalitou vodku se slovy, že to není Absolut, a milovaná bytost koukala, jaký jsem znalec. Anebo jak změřit data náhody vedoucí ke slasti a uvolnění ze studené koly po několika hodinovém putování po kopcích kdesi v Alsasku, kde jsme se s kamarádem ztratili, protože jsme se před tím fanfarónsky rozhodli, že vyrazíme tudy přes kopec a za chvíli musíme být v Colmaru.

Proč věříme datům?

 

Mohl bych pokračovat, ale chci říct, že opravdové pocity štěstí se dají těžko naplánovat či naprogramovat. Přijdou neočekávaně. Mají svoje příčiny, ale těžko přenosné na jinou osobu a do jiného času.

Věříme datům, protože nerozumíme světu kolem a pocitům v nás. Bojíme se obojího. Přitom se tím zbavujeme tajemna, které vytváří skutečnou energii pro city. Pro city, které rozvibrují šedé buňky mozkové k výkonům, jež pak toužíme opakovat, protože na vzpomínky na ně jsme si vytvořili závislost.

Možná je to jen chemie. Myslím si ale, že ne. To jen lidé bez představivosti a fantazie si myslí, že postaví katedrálu tak, že seřadí kameny podle velikosti. Abych použil Exupéryho, který se také dotkl hvězd v literatuře i životě.

Související…

Pátek Karla Křivana: Nevěřte ďáblům, kteří říkají, že ďábel neexistuje
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...