fbpx

Hollywood? Jistě. Bollywood? Možná. Ale Nollywood? Znáte třetí velký stroj na peníze? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Spousta Čechů sice miluje dlouhé seriálové romance, ale bollywoodské firmy se u nás moc nechytily. O Hollywoodu asi není třeba mluvit, ale co Nollywood? Nic? Jde přitom co do počtu filmů o druhý největší průmysl na světě. Pravda, jejich rozpočet často nepřekročí 300 tisíc korun

Zveřejněno: 12. 10. 2023

Bollywood, Nollywood a Hollywood – tři významné světové filmové průmysly, každý s vlastními charakteristikami a zajímavostmi. Každý z nich má své jedinečné rysy a přitahuje různé typy publika. Bollywood zazářil svými hudebními a tanečními extravagancemi, Nollywood se prosadil svou nízkorozpočtovostí a zaměřením na rodinná témata, zatímco Hollywood je synonymem pro vysokou produkční kvalitu a mezinárodní popularitu.

U nás jednoznačně vede Hollywood, což je dáno velkolepostí filmů s astronomickými rozpočty. A přitom u nás v České republice se často snažíme natáčet právě nízkorozpočtové filmy, které pak často mají velký úspěch. Mohli bychom si vzít z každého trochu.

Bé, En a Há – jedno písmenko dělá velký rozdíl

Slovo Bollywood je složeninou slov Bombaj a Hollywood. Důvod je zřejmý: jeho epicentrum je právě v Bombaji. Je známý svými živými hudebními čísly, romantikou a tanečními scénami. Je to největší filmový průmysl na světě, pokud jde o počet vyprodukovaných filmů. Bollywood produkuje přibližně 1 500 filmů ročně a je znám svými masovými tržbami na domácím trhu v Indii. Průměrný film z Bollywoodu přitahuje publikum nejen v Indii, ale po celém světě.

Nollywood je slovo, jež se vžilo pro nigerijský filmový průmysl. Nollywood má své centrum v Lagosu a Enugu, kde se i přes skromné podmínky stříhají a produkují filmy. Zatímco západní diváci by je mohli považovat za béčkové filmy, je zajímavé, že tyto snímky odkrývají nigerijskou realitu a kulturu, což může být pro zahraniční publikum fascinující. Nollywood se specializuje na domácí videa a rodinná témata, natočená často skutečně podomácku. Natáčí se jak v angličtině, tak i v místních jazycích, což umožňuje oslovit široké spektrum diváků.

Nollywood je druhým největším filmovým průmyslem na světě podle počtu vyprodukovaných filmů; v Nigerii se vytvoří až 2500 filmů ročně (podle zprávy UNSECO), přičemž každý z nich má nízký rozpočet, často nepřesahující v přepočtu 300 tisíc korun. Filmy jsou distribuovány v podobě DVD nebo CD disků za přijatelnou cenu. A právě díky této nízkorozpočtovosti a zaměření na témata jako rodina, náboženství a tradiční společnost, jsou nollywoodské filmy velmi oblíbené. I přes kritiku za jednoduchost přitahuje Nollywood široké obyvatelstvo v Nigerii a anglofonní Africe.

Hollywood, tedy filmový průmysl v USA, je známý po celém světě a produkuje širokou škálu žánrů od akčních filmů po dramatická umělecká díla. Hollywood je největším filmovým průmyslem na světě, pokud jde o celkové tržby a mezinárodní popularitu. Ročně produkuje přibližně 600 až 700 filmů, z nichž mnohé získávají prestižní filmová ocenění včele s nejpopulárnějšími Oscary. Hollywoodské filmy jsou často charakterizovány vysokým rozpočtem, těmi nejznámějšími (a nejlépe placenými) herci a špičkovými vizuálními efekty, což je činí atraktivními pro diváky po celém světě.

Hollywoodské filmy známe všichni. Každý druhý touží po tom postavit se jednou na hvězdný chodník slávy, projít se po Hollywoodu a udělat si fotku se známým nápisem v pozadí. Je to proto, že Hollywood je se svými oslnivými hvězdami a kolosálními rozpočty rozhodně známější, ale Bollywood? Bollywood není jen filmový průmysl, je to emoce! A Nollywood je zase jakési kukátko do běžného života v pro nás nepochopitelných skutečnostech.

Bollywood je v první řadě továrnou na iluze, kam se chodí lidé na tři hodiny dívat, jak se ti ostatní mají lépe. – Radim Špaček

Ach, Bollywood! Naprosto specifická filmová země, kde sny jsou vetkány do zářivých sárí, kde hudba tančí s emocemi a kde každé povytažené obočí vypráví svůj strhující příběh. U nás je tento žánr stále téměř neznámý.

Přitom i u nás se konají akce na bollywoodské filmy zaměřené, které si získávají stále více fanoušků. Co nám ale na indických filmech vadí? Je to právě jejich prvoplánovost? To těžko, protože i naše nekonečné seriály, které mají vlastní fankluby a zástupy věrných sledujících, nejsou většinou nijak hloubkově propracované. Jedním z důvodů, proč jsou Bollywood a Nollywood českému publiku vzdálené, je právě vzdálenost ve skutečném slova smyslu, geografická vzdálenost a ještě více kulturní odlišnost a nepochopitelnost.

Lesk a bída Bollywoodu?

Bollywood je kouzelná říše, kde je každý film muzikálem, každý dialog poetickým veršem a každá bojová scéna choreografickým tanečním vystoupením. Představte si Hollywood, ale s příměsí písní, tance a spoustou, ale opravdu spoustou srdce drásajících emocí!

Pojďme si Bollywood rozebrat po bollywoodsku: pro drama je tím, čím je kari pro koření – nezbytností! Připravte se na srdceryvné dialogy, intenzivní pohledy a emoce tak intenzivní, že se prakticky dotýkají hvězd. Navíc vše umocňují písně, které mnoho českých diváků ve filmech stoprocentně odrazují. V Bollywoodu navíc nejsou písně jen písně, jsou to velkolepé inscenace! Hrdina opěvující svou lásku uprostřed švýcarských Alp, tanečníci, kteří se zázračně objeví odnikud, a voilá, máte bollywoodskou muzikálovou extravaganci!

Bollywoodské filmy jsou často oslavou rodiny, tradic a samozřejmě lásky. Očekávejte pořádnou dávku rodinného dramatu, emotivních setkání a životních lekcí podávaných s příměsí smíchu a slz.
Pokud je Hollywood černobílý, Bollywood hýří barvami! Od kostýmů po kulisy, vše je živé, rozjásané, až oči přecházejí. Je to jako vstoupit do kouzelného světa, kde každý odstín vypráví svůj příběh. A ten má jedno ústřední téma. Asi uhodnete jaké… Ano, je to láska! Bollywood spřádá příběhy, v nichž láska zvítězí nad vším – nad společenskými normami, nad rodinnou opozicí, prostě nad vším! Přidejte k tomu trochu hry osudu a máte bollywoodskou romanci, která je připravena vás strhnout.

Festival bollywoodských filmů u nás slaví 20 let

Bollywood dobývá svět jedním tanečním krokem za druhým a díky univerzálním tématům, podmanivé hudbě a srdceryvným příběhům se prosazuje po celém světě. U nás se zapsal do povědomí lidí výrazněji před zhruba deseti lety. Jedním z těch, kdo se o to u nás zasloužili, je například původem ostravský filmový režisér Radim Špaček. Zřejmě ho znáte jako tvůrce několika Českými lvy ověnčeného psychologického thrilleru Pouta. Radim Špaček se věnuje i popularizaci indických filmů. Již dvacet let je organizátorem Festivalu indického filmu, který proběhne od 12. do 14. října.

 

Proč Bollywood českého diváka většinou neosloví?

I přesto, že získává na popularitě a fanoušky si jistě našel, je žánr indických filmů u nás stále obecně nepříliš populární. Kromě již výše uvedených důvodů, tedy vzdálenosti, kulturní odlišnosti a výše rozpočtu, je zde ještě něco, co nás na těchto filmech odrazuje?

Někteří diváci mohou mít problém s délkou filmů a množstvím hudebních čísel, která pro ně mohou být zdlouhavá. Navíc některé bollywoodské filmy mohou být považovány za příliš sentimentální nebo přehnané ve vyjádření emocí.

Bollywood produkuje filmy v různých žánrech, včetně romantických dramat, akčních filmů, komedií, muzikálů a sociálních dramat. Může tedy oslovit široké publikum, ale specifické publikum.

Bollywoodské filmy často reflektují indickou kulturu, tradice a hodnoty, které mohou být odlišné od kultur západních. Tyto filmy jsou často delší než běžné filmy v západním světě. Někteří diváci mohou mít problém s délkou filmů a množstvím hudebních čísel, která pro ně mohou být zdlouhavá. Navíc některé bollywoodské filmy mohou být považovány za příliš sentimentální nebo přehnané ve vyjádření emocí. To může odrazovat ty diváky, kteří preferují subtilnější herecké výkony. A pak je tu jazyk: Bollywoodské filmy jsou často namlouvány v hindštině nebo urdštině, což může být bariérou pro diváky, kteří nejsou zvyklí na tento jazyk. I přestože existují titulky, někteří diváci mohou preferovat filmy ve svém rodném jazyce.

Názory na bollywoodské filmy se liší a mnoho lidí po celém světě má tuto filmovou produkci rádo právě kvůli jejím unikátním prvkům.

Mýdlové opery a česká srdce

Které telenovely tedy mají Češi rádi? Své publikum si u nás našly brazilské i turecké telenovely. Ženy slzely nad Esmeraldou, Divokým andělem i Manuelou. My Češi máme slabost pro strhující dramata, která nás chytají za srdce. Dokonce i u nás již existují oficiální "kluby" milovníků telenovel a na sociálních sítích i fanouškovské základny. Je tedy jasné, že když se vysílá nějaký obzvlášť dramatický díl, je slyšet hromadné vzdychání napříč celým národem!

A kdo ví, třeba už brzy v srdci České republiky vznikne rušný bollywoodský klub, kde se budou scházet nadšenci, aby oslavili kouzlo indické kinematografie. Do té doby tančete, sněte a nechte Bollywood, aby se vám vryl do srdcí svými barevnými příběhy!

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...