fbpx

O krok blíž k úspěchu: Každý večer proveďte „úklid poslední směny“ 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Myšlenka na to, že strávíte svůj drahocenný večerní čas úklidem domácnosti, vás možná děsí. Zdá se ale, že internet si myslí něco jiného.

Zveřejněno: 27. 9. 2023

Video s večerní rutinou tvůrkyně Clary Peirceové s názvem „úklid poslední směny“ zaznamenalo na TikToku více než 4,4 milionu zhlédnutí a dává docela smysl. Rutinu si Peirceová osvojila během mnoha let své práce v maloobchodě a v gastronomii a má za to, že je zcela zásadní pro úspěch v následujícím dni.

V obou těchto odvětvích funguje proces, který pracovníci provádějí po konci otevírací doby. Úklid, reorganizace, zhasnutí světel a zamknutí dveří. A přestože se to může zdát v danou chvíli únavné, podle Peirceové jde o zásadní krok.

„Kdykoli se chci opravdu dobře připravit na další den, udělám to, čemu říkám poslední směna... Prostě obstarám svůj byt, jako bych byla v práci,“ vysvětlila Peirceová ve videu. „Někdy to znamená úklid celého bytu, někdy je to jen to, že ho na ráno o 10 procent vylepším, takže mám pocit, že jsem udělala něco, co mě další den postaví na nohy.“

Vstávat s čistší hlavou

Poslední směna může tedy jednoduše zahrnovat úklid kuchyně nebo vyhození špinavého prádla do pračky. Může to být příprava oblečení na další den nebo vysávání. Jde o to, že čím více toho uděláte, tím méně budete následující ráno před odchodem do práce vystresovaní. Pravděpodobně budete také lépe spát, protože si ze seznamu domácích úkolů odškrtnete hned několik věcí.

Slibujeme, že až vám ráno zazvoní budík a vy vejdete do krásně uklizené kuchyně a koupelny, poděkujete si.

Nemusíte mít doma uklizeno ve stylu Marie Kondo. Pouhým úklidem ale docílíte toho, že váš prostor bude čistší a méně přeplněný, stejně tak jako vaše mysl.

Peirceová svým odhodláním k rutinnímu postupu inspirovala téměř milion svých příznivců, aby udělali totéž. „Chovat se ke svému domovu stejně, jako když zavíráte v práci, je skvělý nápad,“ napsal jeden z nich. Další komentoval: „Našel jsem svou večerní rutinu, jinak už neusnu.“

Pochopitelně ne všichni s touto myšlenkou souzní. „Prostě na to nemám večer trpělivost ani energii,“ uvedla jedna ze sledujících.

Malými kroky k velké změně

Web Body+Soul sestavil ukázkový to do list pro poslední směnu. Je rozsáhlý, ale slibujeme, že až vám ráno zazvoní budík a vy vejdete do krásně uklizené kuchyně a koupelny, poděkujete si.

  • Naložte myčku nádobí a zapněte ji
  • Udělejte si pětiminutový úklid obývacího pokoje
  • Otřete povrchy, které jste ten den používali
  • Ukliďte boty
  • Zkontrolujte, zda jsou dveře zamčené
  • Ujistěte se, že klíče jsou umístěny poblíž vchodových dveří, abyste se k nim ráno snadno dostali
  • Ukliďte veškerý make-up a produkty, které jste dané ráno použili 
  • Ukliďte veškeré oblečení, které jste měli během dne na sobě

Související…

Úklid podle Marie Kondo: Kdo učí americké domácnosti střídmosti
Kristina Lamperová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...