fbpx

Ne každý přítel vám v těžkých dobách může být oporou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Že k životu potřebujeme přátele, je jasná věc. Někdo víc, někdo méně, kontakt s jinými lidskými bytostmi je ale jednou z věcí, která člověka dělá člověkem.

Zveřejněno: 27. 8. 2023

Výzkumy opakovaně prokázaly, jak jsou přátelské vztahy pro naše duševní zdraví, životní spokojenost a celkovou pohodu prospěšné. Nefunguje to ale automaticky. Pokud se s problémem svěříte nesprávnému člověku, můžete se ve finále cítit ještě hůř.

Jsme-li ve velkém stresu a pod velkým tlakem, naše psychická nepohoda může být tak velká, že se automaticky svěříme prvnímu člověku, který je ochoten nám naslouchat. Přestaneme vnímat svůj vnitřní hlas, který by nás v méně napjaté situaci varoval před pravděpodobnými důsledky. Zde jsou tři způsoby, jak si vybrat správnou osobu, se kterou si můžete promluvit místo něj.

Uvědomte si, jak se cítíte v jejich blízkosti

Věnujte pozornost svým emocím a pocitům při běžném kontaktu s danou osobou.  Cítíte ve svém těle úzkost, napětí nebo tíhu?

Můžete se cítit nejistě, nedostatečně a nešťastně, pokud vás přátelé neustále přerušují, kritizují, znehodnocují nebo zlehčují vaše prožitky. Přestože od žádného z přátel nemůžete čekat zázračné vyřešení vašich problémů, těmi správnými se budete cítit oceňováni, povzbuzováni, vyslechnuti a pochopeni.

Studie z roku 2022 ukázala, že kvalitní naslouchání ze strany druhé osoby může uspokojit základní psychologické potřeby, omezit defenzivní postoje, a dokonce motivovat ke změně.

Lidé mají tendenci vybírat si a oslovovat přátele, kteří jsou pod stejným tlakem jako oni. Úrovni stresu svého okolí mají také tendenci se přizpůsobovat.

Mějte to na paměti i ve chvíli, kdy hledáte člověka, se kterým byste svá trable mohli probrat. Rozhovor s takovým člověkem by vám úlevu nepřinesl.

Zamyslete se, jestli vaše obavy nezesilují

Například pokud se obrátíte na někoho, kdo je sám pod velkým tlakem. Takový člověk může (byť neúmyslně) vaši úzkost zvyšovat a podněcovat vás k tomu, abyste si společně představovali ty nejhorší scénáře.

Studie z roku 2023, která se zabývala šířením stresu sociálním prostředím jedince, potvrdila, že lidé mají tendenci vybírat si a oslovovat přátele, kteří jsou pod stejným tlakem jako oni. Její autoři dále uvádí, že lidé mají tendenci se úrovni stresu svého okolí přizpůsobovat, a naznačují, že je nasnadě se kontaktu s takovými přáteli záměrně vyhýbat.

Zvlášť, pokud se jedná o takové, kteří dokáží každou konverzaci otočit na sebe samotné.

Všimněte si, kdy pro ně „existujete“

Jste pravidelně v kontaktu, nebo jen tehdy, kdy se to jim hodí? Není nic špatně na přátelích, se kterými i závažnější témata můžete probrat jen čas od času, pro soustavnější podporu ale potřebujete někoho dostupnějšího.

Kromě fyzické dostupnosti k rozhovoru jde také o dostupnost emoční – vyhýbá-li se daná osoba obtížným rozhovorům, má-li tendenci neptat se, jak se cítíte, nebo se obvykle vyhýbá sdílení vlastních myšlenek a emocí, nemusí to znamenat, že si spolu nemůžete například užít pořádnou porci zábavy. Ale potřebujete-li od takového člověka psychickou podporu, nejspíš narazíte.

Sečteno a podtrženo

Spoléhat se na svůj podpůrný systém je pro vaši pohodu zásadní. Možná se však budete muset naučit rozlišovat, které přátele oslovit a kdy, protože to může ovlivnit způsob, jakým se cítíte a zpracováváte životní události. Pomůže vám to vytvořit si podpůrná, emocionálně zdravá přátelství.

Související…

Pravé přátelství na pracovišti je mýtus: Kolegy si raději držte od těla
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Forbes

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...