fbpx

Hlas bisexuálů je pro ženy neodolatelný. Hetero muži jsou až druzí v řadě 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vědci potvrzují, že lidé dokážou rozpoznat homo a heterosexuály často na první dobrou. Tuto schopnost označuje termín „gaydar“ složený ze slov „gay“ a „radar“. Existuje ale také „bidar“ rozeznávající bisexuály?

Zveřejněno: 21. 8. 2023

Výzkumy potvrdily, že kromě neverbálních signálů lze homosexuální orientaci poznat díky typickým řečovým vzorcům (třeba prodloužené samohlásky a gay „šišlání“). Ale pozor na škatulkování, variabilita tohoto projevu je obrovská a někteří gayové samozřejmě žádnou typickou mluvu nepoužívají – anebo jen tam, kde se cítí bezpečně.

Důvody pro osvojení „měkčí“ řeči jsou různé. Patří mezi ně například snaha zapadnout do LGBT společenství, někdy spojená i s úplným odmítáním tradičních mužských témat.

Pro bisexuály má však používání typické řeči mnohem složitější pravidla než pro gaye a lesbičky. Zažívají totiž tzv. dvojitou diskriminaci – nepasují do party gayů, ale ani heterosexuálů. Problémy s přijetím mají spíše muži, protože u žen se v mnohem větší míře toleruje sexuální dobrodružství se stejným pohlavím. Líbající se kamarádky na večírku lidé okolo většinou ocení jako sexy úlet. Pokud by k té samé veřejné scéně došlo mezi dvěma kamarády, bude se o tom druhý den šuškat úplně všude.

Neodolatelní bisexuálové

Nedávná studie, publikovaná v časopise The Journal of Sex Research, zkoumala, zda heterosexuální posluchač dokáže rozpoznat mužskou bisexualitu pouze na základě jeho hlasového projevu.

Výzkumný tým z univerzity v Sydney si k tomu účelu najal 70 heterosexuálních dobrovolníků a dobrovolnic, aby si poslechli krátké zvukové klipy 60 gayů, bisexuálů a heterosexuálů, recitujících začátek australské hymny.

Silná maskulinita může být obranný štít, kterým se bisexuálové chrání před nepřátelstvím ze strany LGBT komunity.

Výsledkem byla velmi přesná identifikace homosexuálních a heterosexuálních recitátorů. Odhalení bisexuálů ale takto přesvědčivé zdaleka nebylo. Respondenti je nejčastěji identifikovali jako heterosexuály.

Došlo také k dalšímu pozoruhodnému výsledku: hlasy bisexuálů ženy hodnotily jako nejatraktivnější ze všech ukázek. Což souvisí s tím, že je všichni posluchači (nezávisle na pohlaví) označili jako nejvíce maskulinní. Bisexuálové svou přitažlivou mužností zkrátka udělali ve všech ohledech větší dojem než heterosexuální muži!

Maskulinita jako ochranný štít

Proč jsou bisexuálové víc „macho“ než heterosexuální muži? Podle výzkumníků mohou mít jejich výrazně mužské projevy více důvodů:

Silná maskulinita může být obranný štít, kterým se bisexuálové chrání před nepřátelstvím ze strany LGBT komunity.

Zároveň také odráží aktuální normy v rámci gay a bisexuálního seznamování (všichni zúčastnění respondenti ve studii aktivně používají aplikaci Grinder). Gayové při seznamování v tomto online prostoru preferují maskulinnější protějšky, takže mužní bisexuálové mají větší šance zaujmout.

Nicméně stejně jako gayové i bisexuálové přepínají svou řeč podle publika. Svůj osobitý maskulinní šarm tak mohou rozbalit pouze před objektem svého zájmu, zatímco v běžném životě jde o úplně obyčejné chlápky ze sousedství. A jak to máte s vnitřními radary na sexuální orientaci vy?

Související…

Jste opravdu inteligentní? Odhalí to váš hlas i rychlost mluvení
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Sex and Psychology

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...