fbpx

Shibari: Když svazování přináší rozkoš 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Shibari neboli japonské svazování lanem je technika využívaná při sexuálních hrátkách například v BDSM. Vznikl jako undergroundová forma specifických erotických fantazijních her, které se soustředí na erotickou nostalgii minulých dob.

Zveřejněno: 16. 8. 2023

Japonci při tvoření shibari našli inspiraci v historických bájích o zajatých dívkách a uvězněných hrdinech. Na rozdíl od Evropy, kde se často k věznění využíval kov a kůže, byl v Japonsku totiž často využíván právě provaz. O tom, jak s touto technikou začít a využít její potenciál pro zpestření sexuálního života, píše magazín Goop

Pochopení rolí v shibari

Japonský způsob svazování si v dnešní době mohou užívat dospělé osoby v soukromém životě, na jevišti, v barech s výstřední tematikou a samozřejmě v pornu. Vždy je tu osoba, která nasazuje lana, což znamená, že váže. Té se říká rigger. Pak je tu ten, který lana „přijímá“, což znamená, že je svazován. Tomuto jedinci se říká shibari model/ka.

Jeden z páru je během svazování dominantní, takže rozhoduje o tom, co se bude dít, zatímco druhý submisivně poslouchá pokyny. Rigger je většinou dominantní a shibari model/ka se podřizuje. Může tomu být ale i naopak. V tom případě přikazuje svazovaná osoba riggerovi, jak chce být svázaná. Nezapomínejme ale ani na sólové radovánky, při kterých se člověk sám svazuje třeba jen proto, že je mu to příjemné.

Skutečným klíčem k shibari ale nejsou uzly. Je to spojení mezi partnery, plynulost hry a vaše schopnost improvizovat a probouzet nadšení a radost.

To, jak shibari prožíváme, se může u každého člověka lišit. Existuje tolik druhů potěšení, kolik existuje lidí, kteří si shibari užívají. Některé z nich ale může zahrnovat toto:

Ten, co váže, může zažít:

  • Hraní si na zlobivého „pána“
  • Radost z toho, že se jeho partner dokáže uvolnit a prožívá rozkoš
  • Pocit vzrušení
  • Nové sexuální polohy
  • Pocit emocionálního propojení

Ten, co je vázán, může zažít:

  • Emocionální i fyzické uvolnění
  • Příjemný pocit z lana na kůži
  • Zvýšení smyslového vnímání vzrušení a orgasmu
  • Hraní role „bezmocného“
  • Snadnější udržení sexuální polohy (drží vás lana)
  • Pocit emocionálního propojení

Volba vybavení

Základem jsou lana a bezpečnostní nůžky. Vše ostatní je bonus. Shibari nevyžaduje luxusní lana ze speciálních materiálů, ale pokud chcete, můžete si je samozřejmě pořídit. Pro zapálené začátečníky doporučujeme měkké bavlněné lano určené na shibari. Bavlna je na dotek příjemná, dobře drží uzly, nedráždí alergiky a snadno se po špinavé sexy zábavě pere. Navíc je i finančně dostupná.

Příprava a plánování shibari

Rozhovor před hrou. Ujistěte se, že jste si promluvili o tom, co chcete a co nechcete, a pak se zaměřte na společná přání. Obě strany stanoví své hranice a obě je vzájemně budou respektovat. Stanovte si také takzvané bezpečnostní slovo, aby bylo hned jasné, kdy je hranice překročena a něco je potřeba změnit.

Souhlas se svazováním. Jednou z nejdůležitějších věcí u shibari ovšem je, že všichni zúčastnění se svazováním souhlasí. Bez konsentu se jedná spíše o zneužití, proto je rozhovor před svazovacími hrátkami velmi důležitý.

Následná péče. Po svazování, ať už šlo skvěle nebo ne, lidé často potřebují chvíli na přechod zpět do reálného světa. Tento čas je nezbytný pro to, abyste příjemně strávený čas přeměnili na fantastickou vzpomínku i pro vaši psychiku. Neuspěchejte ho.

Začínejte s krátkými lany. Velmi dlouhé provazy se mohou zamotat a zvyšují frustraci svazujícího a nudu čekajícího na svázání. Pokud už jste ale mistr ve svazování, tak se tímhle řídit nemusíte.

Shibari vzniklo jako undergroundová forma specifických erotických fantazijních her, které se soustředí na erotickou nostalgii minulých dob. Japonci našli inspiraci v historických bájích o zajatých dívkách a uvězněných hrdinech. 

Bezpečnostní nůžky. Při hrátkách mějte vždy po ruce bezpečnostní nůžky. Uzly se mohou příliš utáhnout, svazovaný může dostat křeč. Navíc nikdy nevíte, proč a kdy je ještě můžete potřebovat. 

Jak na to?

Na začátek pro vás máme pár typů na výběr polohy: Zkuste začít svou oblíbenou sexuální polohou, obzvlášť pokud shibari zkoušíte poprvé, a pomocí provazů do ní svažte přijímacího partnera. Nebo uvažte pravé zápěstí k pravému stehnu a levé zápěstí k levému stehnu. Pokud je svazovaný partner ohebnější, zkuste zápěstí přivázat ke kotníkům.

Jestliže vás začnou brnět některé části těla, změňte polohu a sledujte, zda se tělo vrátí pocitově do normálu. Pokud cítíte mravenčení nebo se dramaticky změní barva, struktura či teplota vaší pokožky, znamená to, že něco není v pořádku. V tu chvíli neváhejte a použijte bezpečnostní nůžky. Některé uzly totiž mohou být uvázány až moc pevně a mohli byste si koledovat o nepříjemnost.

Skutečným klíčem k shibari ale nejsou uzly. Je to spojení mezi partnery, plynulost hry a vaše schopnost improvizovat a probouzet nadšení a radost. Proto třeba i vázání tkaniček tomu druhému může být jednoduchým a vzrušujícím začátkem. Na závěr vám přejeme příjemné hrátky a nezapomeňte dodržovat pokyny, ať se do toho nezamotáte.

Související…

Když se vztah promění v boj o moc, může vás zachránit BDSM
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...