fbpx

Když se vztah promění v boj o moc, může vás zachránit BDSM 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pouta, biče a krev? Omyl. Praktiky, které před pár lety stály na periferii tolerovaného sexu, mají dnes prokazatelně léčivé účinky

Zveřejněno: 3. 8. 2023

BDSM stálo dlouhou dobu trochu v ústraní. I pro sexuálně velmi otevřené a progresívní volnomyšlenkáře to byla věc ze šedé sexuální zóny. Důvody pro to existovaly dva: pro obecnou veřejnost byly praktiky, ve kterých se vyskytuje násilí, za hranou a sama komunita si na povědomí zakázaného ovoce stavěla svou exkluzivitu. Ledy postupně tály, a když přišel do kin film 50 odstínů šedi, stala se z BDSM běžná a obecně přijímaná praktika. Ať už se jedná o hranou dominanci, bondage, škrcení, bití či hraní podřízených rolí. Společnost se tedy většinově přiklání k tomu, že konsenzuální BDSM praktiky jsou přípustné. Jsou ale také zdravé?

Dr. Stephanie Hunter Jonesová, certifikovaná sexuální terapeutka, pracuje s páry, které chtějí BDSM zavést do svých ložnic – a v rozhovoru pro Motto popsala, jak tato praxe dokáže partnerské soužití oživit: „Pro poškozené vztahy to rozhodně znamená změnu,“ dodala Jonesová. V rozhovoru pro magazín Time popsala, jaký vliv může mít BDSM na partnerské vztahy a s čím mohou běžné páry začít, pokud chtějí do svého vanilkového sexu zakomponovat trochu vzrušující perverze. 

Jak může BDSM ovlivnit vztahy?

Páry, které se mu věnují, mají úplně stejné starosti jako běžné páry. BDSM je vyjádřením jedinečnosti sexuality a já vždycky říkám, že naše BDSM páry mají vlastně ohromné štěstí. Našli prostě jeden druhého, partnera, který jim vyhovuje.

Pomáhám také ale takzvaným vanilkovým párům. Někdy chtějí BDSM vyzkoušet ze zvědavosti, někdy tím chtějí zachránit uvadající vztah. Nedávno ke mně přišli manželé, ona se rozplakala se slovy, že ji manžel přestal přitahovat a podle ní tedy manželství skončilo. Byli spolu asi deset let. Sešla jsem se s každým zvlášť a zjistila jsem, že celý jejich vztah se točil okolo boje o moc, přičemž její manžel naprosto dominoval. Tak jsem jim dala úkol: ona ho měla ovládnout v ložnici a on na to měl přistoupit.

A jak to dopadlo? 

Jsou spolu zase šťastni. Dnes je to ukázkové rozesmáté manželství, takové, jaké vám ukazují v časopisech. 

 

Kdy je možno naordinovat BDSM jako součást terapie? 

Samozřejmě v případech, jako jsem popsala výše, tedy když se vztah promění v boj o moc. BDSM také často předepisuji při problémech s ovládáním, a když měl jeden z partnerů v minulosti špatnou sexuální zkušenost, předepisuji BDSM jako způsob, jak navrátit pocit kontroly.

Jak by měly tedy vanilkové páry s BDSM začít? 

Na internetu je k dispozici spousta videí. Zkuste se na ně podívat a vyberte si, co je pro vás přijatelné. Své klienty také často odkazuji na dominy, aby jim ukázaly bezpečný způsob hry. Můžete mít sezení s dominou, která vám předvede provazy a různé typy cvičení, které pak můžete v ložnici praktikovat. 

A co hraní rolí? 

Samozřejmě. Například: dominantní osoba může předstírat, že je generální ředitelkou/generálním ředitelem společnosti, submisivní partner/partnerka pak mohou být zaměstnanci. 

Spousta lidí si myslí, že BDSM bude bolet.

To je naprosto zbytečné, není se vůbec čeho bát. Lidé si myslí, že BDSM rovná se bolest. Ta škála je ale hodně široká, od hravého hraní rolí přes svázání a dráždění pírkem až po pořádný výprask. Můžete jít do toho tvrdě, pokud se na tom dobrovolně shodnete. Důležité je ale to, že nemusíte. Můžete BDSM jen ochutnat, i to dodá vašemu vztahu erotický náboj. 

Jak je při BDSM zajištěno bezpečí?

BDSM hry jsou vždy dobrovolné. Jednou ze základních bezpečnostních technik je safe word, bezpečné slovo. Používá se v situaci, kdy je vám intenzita nebo obsah toho, co děláte, nepříjemné. S partnerkou či partnerem se na něm shodnete, a když někdo z vás to slovo řekne, musí se okamžitě přestat. Žádné otázky, žádné přemlouvání  – safe word znamená okamžitý konec.

Zjistila jsem, že celý jejich vztah se točil okolo boje o moc, přičemž její manžel naprosto dominoval. Tak jsem jim dala úkol: ona ho měla ovládnout v ložnici a on na to měl přistoupit. Dnes jsou spolu zase šťastní.

A pokud chcete BDSM vyzkoušet, logicky se očekává, že to předem spolu proberete. Neměli byste dělat něco bezmyšlenkovitě do doby, kdy bezpečně poznáte hranice toho druhého. Pokud s BDSM začínáte, proberte si podrobně, co budete dělat, a shodněte se, kdy a co vlastně proběhne. 

Jak to mám udělat, když chci svému partnerovi/partnerce navrhnout BDSM – ale nejsem si jistá/jistý? 

Doporučuji zajít k sexuálnímu terapeutovi a probrat to s ním. Samozřejmě, pokud se na to cítíte, promluvte si s partnery rovnou. Doporučuju začít po troškách. Třeba: „Co takhle zkusit něco nového? Mohli bychom si třeba  zkusit nějaké role, a pak bych ti třeba dal trochu na zadek, co ty na to?“ Jinak ale obecně jsem velkou zastánkyní sexuální terapie i mimo ložnici. Když nevíte, jak začít, tak vám mohou terapeuti ukázat správný a vhodný směr.

Může mít BDSM ve vztahu také negativní dopad?

Pokud někdo používá BDSM k tomu, aby ublížil sobě nebo někomu jinému, není to klasické BDSM. V původní podobě si nemyslím, že by mohlo jakkoliv uškodit.

Jak lidé na vaše doporučení reagují?

No... někdy se trošku usmívají, když jim dávám BDSM cvičení, ale pak jsou z toho nadšení. Říkají, že si připadají jako na střední škole. Mají pocit, že je to něco nového a jedinečného, hravého a přitom zábavného.

Co byste doporučila lidem, kteří BDSM zvažují?

Nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny. Vy a váš partner můžete zcela proměnit váš vztah.

Související…

Milování bez vyvrcholení? Nové poznatky o chtíči odhalují tajemství anorgasmie
Dominika Glaserová

 

foto: Shutterstock, zdroj: Time.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...