fbpx

Francie jako evropský stabilizátor – země chce posílit spolupráci s Čínou. V hledáčku jsou technologie i udržitelnost 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Francie má šanci ustálit napjaté vztahy mezi EU a Čínou. Na setkání francouzského ministra financí a hospodářství Bruna Le Marie a čínského vicepremiéra Che Li-fenga v Pekingu Che prohlásil, že Francie by mohla „stabilizovat tón“, v němž se nesou vztahy mezi Evropskou unií a Čínou.

Zveřejněno: 5. 8. 2023

Francie hodlá v následujících letech posílit hospodářskou spolupráci a přivítat v zemi více čínských investic. Informace přineslo zpravodajství Reuters.

Podle Le Marieho by se spolupráce měla týkat především tří oblastí, které Francii v současné době nejvíce pálí. Těmi jsou přechod k ekologičtějším řešením, reorganizace hodnotových řetězců a technologická revoluce. „Je nezbytné přemýšlet o rozšíření a prohloubení hospodářské a finanční spolupráce mezi Francií a Čínou,“ prohlásil La Maire. „Rádi bychom na francouzském území přivítali nové významné investice z Číny.“

Spolupráce by se měla týkat především tří oblastí, které Francii v současné době nejvíce pálí. Těmi jsou přechod k ekologičtějším řešením, reorganizace hodnotových řetězců a technologická revoluce.

Čína je po Evropské unii a Spojených státech třetím největším obchodním partnerem Francie. A ačkoliv jsou evropské země pod stále větším tlakem, co se týče vztahů s čínskou velmocí, Le Marie představil návrh posílení francouzsko-čínských hospodářských a finančních operací do konce roku 2024.

Na tiskové konferenci po závěru setkání obou státníků Le Maire uvedl, že v rámci spolupráce Číny a Francie již bylo dosaženo významných úspěchů například v odvětví kosmetiky, letectví, finančnictví a potravinářského průmyslu. Che naopak ocenil rozhodnutí Francie prodloužit společnosti Huawei 5G licence v řadě lokalit. Podle něj je setkání pozitivním signálem, že Francie a Čína budou společně čelit výzvám a opět vnášet stabilitu do současné situace, která je protkaná největší nejistotou za posledních 100 let.

Související…

Světové prvenství Francie: Rekord v přenosové rychlosti dat věští slibnou budoucnost pro uživatele i celou zemi
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...