fbpx

Hlavně se nespálit. Nový trend v seznamování je celý o opatrnosti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nezadaní to mají těžké. A v současnosti možná víc než kdy jindy. Doba, kdy svět randění ovládal Tinder, ghosting a zombiening, se ale zdá být za námi. Nejnovější trend je naopak celý o ochraně srdce. Guardrailing.

Zveřejněno: 29. 7. 2023

Kdo se po pandemii nepoučil a nezpomalil, má opět plný diář a od rána do večera se nezastaví. To poslední, co chce, je být zatížen milostnými problémy, a tak si na ochranu svého srdce tvoří emocionální bariéru.

Guardrailing je tedy jednoduše o tom přistupovat k novým milostným avantýrám opatrně a neplýtvat časem, energií a city tam, kde se to nevyplatí. Je o nastavení hranic a ochraně energie. Lidé už nechtějí jenom „work-life balanc“, ale také „love-life balanc“, rovnováhu mezi soukromým a milostným životem. To zahrnuje jasnější vyjádření emocionálních potřeb a hranic, větší promyšlenost a záměrnost v tom, jak se prezentujeme. Prostě se více řídit mozkem než srdcem.

Stručně řečeno, guardrailing znamená vybírat si to, co vám stojí za vaši energii. Pokud se vám pak potenciální partner zdá být trochu více problémový, než za co vám stojí, pak je zásadní dát si pozor. Namísto toho, abyste se vrhli po hlavě a vyčerpali všechny své zdroje na něco, co by nemuselo vyjít, guardrailing radí chránit se. A neskončit emocionálně, sociálně, romanticky, fyzicky a možná i finančně vyprahlí.

K čemu to je dobré?

Hranice existují v každém typu vztahu, ale pokud jde o romantické záležitosti, lidé většinou nevědí, kde narýsovat dělicí čáru. Pokud přemýšlíte o praktikování guardrailingu, měli byste být především upřímní sami k sobě ohledně toho, co chcete, co můžete dát a co očekáváte od budoucích vztahů.

Klinická psycholožka Sheva Assar tvrdí, že hranice „každému umožňují cítit se ve vztahu bezpečně, respektovaně, naplněně a zachovat si svou individualitu i při zachování vztahu“. Když máte jasně stanovené hranice, jste také schopni šetřit duševní a emocionální energii, což vám zase pomáhá být lepším partnerem.

Guardrailing je tedy jednoduše o tom přistupovat k novým milostným avantýrám opatrně a neplýtvat časem, energií a city tam, kde se to nevyplatí. Je o nastavení hranic a ochraně energie.

Navíc se zavedenými hranicemi zároveň chráníte, což má pozitivní vliv na vaši pohodu. „Hranice stanovují základní mantinely toho, jak chce člověk, aby se s ním zacházelo,“ vysvětluje zakladatel platformy pro párovou terapii The Relationship Paradigm Neil Wilkie. „Jasné hranice jsou nezbytné pro naše vlastní duševní zdraví a sebeúctu.“

Pokud chcete, aby vaše budoucí vztahy byly úspěšné a zároveň chránily vaše city, je hlídání hranic klíčové. Může se zdát zvláštní, že dva v podstatě cizí lidé si hned od začátku řeknou na rovinu, co od sebe očekávají, ale je to jeden z nejlepších způsobů, jak v randění uspět. Díky hranicím a ochranným prvkům taky nebudete mít výčitky svědomí v případě, že vztah nebude fungovat.

Dalším trendem, který s hranicemi souvisí, je ten, že lidem dnes méně záleží na kariéře jako „symbolu statusu“, a místo toho ve vztazích „upřednostňují odpočinek a volný čas“. Průzkum však také odhalil, že každý desátý odmítá chodit s někým, kdo má velmi náročnou práci.

Související…

Porozchodová 180ka i druhé šance. Toto jsou trendy v randění roku 2023
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Thelist.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...