fbpx

Dobrovolně zemřít na horské dráze? Vědec možnost představil již před lety 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jízda do pekel, jednosměrná jízdenka za bránu života, rychlá cesta do prázdna… Tak nějak lze ve zkratce popsat myšlenkový experiment litevského vědce, který v roce 2010 navrhl stroj smrti, jehož úkolem je brát lidské životy s elegancí a euforií…

Zveřejněno: 17. 7. 2023

Horská dráha patří mezi jedny z nejoblíbenějších pouťových atrakcí. Vyhledávaná je zejména milovníky adrenalinu – protože když jedete hlavou dolů, sjíždíte prudké kovové srázy, abyste vzápětí vystoupali na předzvěst sešupu ještě mnohem svižnějšího, tento hormon žilami doslova divoce proudí…

Možná vás už někdy při takové jízdě napadlo, že je to „jízda smrti“, protože jste tak nadšení a vyděšení zároveň, že se takové pocity zdají být zcela surreální… Litevský umělec a vědec dotáhl takové myšlenky k dokonalosti, když vytvořil hypotetický stroj smrti nápadně se podobající té nejdivočejší horské dráze, jakou si kdo dokáže představit.

Zbaví života elegantně a s euforií

Julijonas Urbonas, umělec a docent na Vilniuské akademii umění v Litvě, také bývalý ředitel sovětského zábavního parku v Klaipedě, litevském přístavním městě, využil své znalosti, aby vyšel na veřejnost s velmi extravagantním myšlenkovým modelem. S projektem debutoval v roce 2010, kdy představil typ myšlenkového experimentu o sestavení stroje smrti. Práci prezentoval v měřítku 1:500, model sestával z leptané mosazi, překližky a uhlíkových vláken. Na svých webových stránkách vyjadřuje přesvědčení, že kdyby byl Eushanasia Coaster, jak mašinu nazval, postaven v životní velikosti, jízda na něm by jistě vedla k smrti.

Pouťová anestezie je jen předskokan smrtících smyček

Úkolem hypotetického stroje smrti by bylo brát lidským bytostem život humánně, s elegancí a euforií, jak na svém webu píše sám autor. Vypadalo by to asi tak, že byste nasedli do vozíku podobnému vozíku klasické horské dráhy, s tím rozdílem, že byste byli napojeni na monitor, který by sledoval vaše životní funkce.

Smyčky jsou navrženy tak, aby udržovaly konstantní sílu navzdory změnám rychlosti – každá z nich se za tímto účelem zmenšuje v průměru čili tah inverze zůstává stejný, i když jízda postupně zpomaluje.

Vozík by vás vyvezl asi půl kilometru vysoko – během této jízdy byste měli pár minut na to si všechno rozmyslet a z pádu do neznáma ještě vycouvat. Pokud by padlo rozhodnutí pokračovat, stiskli byste tlačítko s názvem pád, zažili byste sešup dolů rychlostí kolem 360 kilometrů za hodinu…To by, jak píše sám Urbonas, způsobilo jakousi „pouťovou anestezii“ před koncem, kdy zadržujete dech, a zmocňuje se vás závrať.

Mozek se udusí a to vás zabije

Po pouťové anestezii se ke slovu dostávají Urbonasovy smyčky, jejichž úkolem již není nic jiného než jezdce skutečně uondat k smrti. Když se dostanete do první z nich, padáte tak rychle, že síla odporu vzduchu splývá se silou gravitace, čímž se ruší jakékoliv další zrychlování. V 360stupňovém kruhu je v obrácení namáhán dechový systém – žebra a vnitřní orgány jsou tlačeny dolů a vytlačují vzduch z plic. Podle Urbonase v této fázi nejspíš nastává bezvědomí, protože síla inverze (tah 10 Gs) vytlačila krev do dolních končetin, což způsobilo nedostatek kyslíku v mozku. Zabije vás právě tento jev známý jako mozková hypoxie neboli udušení mozku.

Následuje ztráta zraku, sluchu, vědomí

Pokud jezdec přežije průjezd první smyčkou, dílo dokonají ty přicházející po ní. Smyčky jsou navrženy tak, aby udržovaly konstantní sílu navzdory změnám rychlosti – každá z nich se za tímto účelem zmenšuje v průměru čili tah inverze zůstává stejný, i když jízda postupně zpomaluje. Jak projíždíte dalšími smyčkami, začínáte mít potíže s viděním (rozmazané, ztráta schopnosti vidět barvy, tunelové vidění), které ústí až do ztráty zraku a posléze i sluchu. To vede k pozbytí vědomí, totálnímu otupění těla a vypnutí mysli. Posledních pět nebo šest smyček vás jistojistě zbaví života.

Pokud se to nepodaří, naordinují vám druhou jízdu

Pokud byste zázrakem přežili, systém sledující vaše životní funkce to pozná a naordinuje vám druhou jízdu – jelikož je ale každá ze smyček dokonalou smrtelnou pastí, je nepravděpodobné, že byste průjezd jimi museli absolvovat ještě jednou. Kdo by něco takového chtěl dobrovolně podstoupit? Člověk, který nemá co ztratit, protože je nevyléčitelně nemocný… Právě takovým by Urbonasův stroj mohl usnadnit odchod z tohoto světa a umožnit jim, aby se při smrtelné jízdě naposledy pořádně odvázali a pobavili…

Související…

Wu wei: 2000 let starý čínský recept na šťastný a naplněný život bez námahy
Klára Kutilová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Julijonal Urbonas

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...