fbpx

Umění poslat do háje ty, kteří zašli příliš daleko: Proč a jak na to? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nepárat se s nimi je vaše právo a povinnost, pokud si chcete zachovat duševní svěžest

Zveřejněno: 11. 7. 2023

Každý z nás se někdy setkává s nepříjemnými, drzými nebo toxickými lidmi, kteří se pokoušejí nás manipulovat, urážet nebo nám jen kazit náladu svou přítomností. V takových chvílích často nevíme, jak se zachovat. Cítíme zmatek, hněv, urážku nebo strach a neumíme adekvátně reagovat. Někteří z nás se snaží být slušní a trpěliví v naději, že ten druhý zmoudří nebo sám odejde. Jiní se zapojují do konfliktu a hájí svůj názor nebo čest. Jsou i tací, kteří dávají asertivně najevo, že jim je ten druhý ukradený. 

Ale existuje ještě jeden způsob, jak vyřešit problém: poslat dotyčného tam, kde slunce nesvítí. Poslat někoho do háje znamená dát mu jednoznačně najevo, že máte jasno v tom, jak si vytyčit hranice a jak si vážíte svého času, svých zájmů a sebe sama. Znamená to nedovolit ostatním lidem, aby s vámi manipulovali, cpali vám své problémy, požadavky nebo očekávání. Znamená to být upřímný k sobě i k druhým, respektovat sebe a svou volbu.

Koho poslat do háje?

Poslat do háje můžete různé lidi: příbuzné, přátele, kolegy, nadřízené, partnery, známé nebo cizince. Hlavní je to nedělat bezdůvodně nebo agresivně, ale jen tehdy, když člověk narušuje váš osobní prostor, neváží si vašeho názoru nebo potřeb, snaží se vás podvést, využít nebo urazit.

Existuje řada způsobů, jak na to – zvolit ten nejvhodnější a nejúčinnější bude záviset na tom, kdo a v jakém kontextu potřebuje někoho do háje poslat. Udělat to můžete pěkně „na férovku“, otevřeně, nebo také nepřímo a jemně. Hlavní je to udělat tak, aby dotyčný pochopil, že už záležitost mezi vámi zašla příliš daleko a že už toho máte právě tak akorát.

Reakce budou velmi pravděpodobně velmi odlišné. Jak se tedy pokud možno vyhnout zbytečným nedorozuměním, skandálům nebo konfliktům? Existuje několik pravidel, která vám pomohou to udělat slušně a účinně:

1. Posílejte do háje jen ty lidi, kteří si to opravdu zaslouží

Není třeba posílat do háje ty, kdo jen vyjadřují svůj názor, dávají vám radu nebo se snaží vám pomoci.

Pokud od vás někdo vysvětlení nebo omluvu požaduje, do háje si zasluhuje poslat znovu a ještě důrazněji.

Posílejte do háje ty, kdo si vás neváží, neocení, že jim věnujete svůj čas, nenaslouchají vašemu slovu nebo neberou v úvahu váš názor.

2. Posílejte do háje tak, aby bylo jasné, že to myslíte vážně

Není třeba posílat do háje žertem, ironicky nebo zbytečně elegantně. To by mohlo být chápáno jako známka vaší slabosti a nejistoty. Posílejte do háje rozhodně, jasně a sebevědomě. Používejte přímé a jednoznačné formulace.

3. Posílejte do háje bez vysvětlování a omlouvání

Není třeba se omlouvat lidem, které do háje posíláte. Vysvětlovat nebo se omlouvat za své rozhodnutí nikomu rozhodně nemusíte. Máte právo dělat to, co považujete za správné. Pokud od vás někdo vysvětlení nebo omluvu požaduje, do háje si zasluhuje poslat znovu a ještě důrazněji.

4.Posílejte do háje bez emocí a agrese

Není třeba posílat do háje s hněvem, uražeností nebo lítostí. To by mohlo vypadat, že jste zranitelní nebo závislí na tom, koho do háje posíláte. Udělejte to racionálně a důstojně. To ukáže vaši zralost a soběstačnost.

Zkrátka a dobře

Poslat lidi do háje není snadné, ale jak říká klasik: Kdyby to bylo snadné, dělal by to každý. Je to ale malý střípek skládanky vašeho duševního zdraví. Posílejte do háje ty, kdo vám brání žít podle vašich představ. Je to způsob, jak se otevřít novým vztahům, které vás budou těšit.

Posílejte do háje – a buďte šťastní! 😊

Související…

Zaměstnanci už toho mají dost. „Anti-pracovní hnutí“ stále sílí
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...