fbpx

Setkání s milovaným zesnulým? Umožní ho smuteční roboti 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nejen nový způsob truchlení, ale i pohlcující interaktivní cesta vzpomínkami. Jsme ale připraveni na to, aby nám s truchlením pomáhala umělá inteligence?

Zveřejněno: 10. 7. 2023

Představte si situaci: Sedíte s telefonem a váš palec se vznáší nad ikonou chatu. Chystáte se zahájit konverzaci – nikoliv ale s přítelem či členem rodiny, který je stále naživu. Chystáte se mluvit s někým, kdo už z tohoto světa odešel. Každý kousek digitálních dat, který po sobě váš blízký zanechal – textové zprávy, e-maily, příspěvky na sociálních sítích a nejrůznější digitální stopy – se díky síle umělé inteligence propojí do virtuální osobnosti, která napodobuje zesnulého v takové podobě, jakou byl za svého života. Jeho intonace, tón hlasu a další specifické rysy byly obnoveny, abyste se s ním mohli bavit. O nové technologii ve svém článku pro server Body+Soul píše autorka Sera Bozzaová.

To, že se technologie snaží vyhnout kruté realitě naší vlastní smrtelnosti, vidíme nejen v epizodách seriálu Black Mirror, ale také u startupů, nahrávajících vědomí, či biotechnologických firem, které se snaží délku našeho života prodloužit. Nová generace umělé inteligence slibuje, že změní naše celkové chápání života a smrti, ale také procesy truchlení. Mohli by pro nás být ale skutečně takzvaní smuteční roboti s umělou inteligencí užiteční?

Takový robot může působit jako něco z budoucnosti. Podle serveru Business Insider ale už nyní Čína využívá umělou inteligenci, aby nabídla rodinám možnost vytvořit digitální repliky drahých zesnulých, a to v programu s umělou inteligencí, jako je ChatGPT. A prototyp osobního smutečního robota už vytvořil také datový vědec a profesor na Washingtonské univerzitě Muhammad Ahmad.

Šance na „poslední sbohem“

Průběh truchlení se ostatně vyvíjí neustále spolu s technologiemi – od vynálezu fotografie, který nám umožnil uchovat si snímky zesnulých, po Facebookové stránky, které i po smrti člověka mnohdy slouží jako prostor pro zveřejňování vzkazů lásky, stesku a vzpomínek. Fotografie a videa zemřelých, která si ukládáme, jsou součástí trvalého spojení, které se snažíme udržovat s těmi, kdo odešli. Začlenění umělé inteligence do tohoto mixu se tedy zdá být dalším logickým krokem, který nastolí novou éru, v níž mohou spojení pokračovat i po smrti milované osoby.

Se zdokonalováním nástrojů umělé inteligence budou setkání zprostředkovaná smutečními roboty stále přesvědčivější a důvěryhodnější. Poskytnou ale uspokojivější rozloučení, nebo pozůstalé uvrhnou do hlubší prázdnoty?

Smuteční roboti mohou digitalizovat naše jednostranné rozhovory, které s mrtvými vedeme, a přidat vrstvu interakce, která působí hlouběji a možná i útěšněji – zejména v počátečních, tísnivých okamžicích ztráty. Pokud jste zmeškali poslední rozloučení nebo vás pronásledují nevyřčená slova, mohou vám tito roboti poskytnout úlevu a možnost nedořešenou záležitost uzavřít. Vnouče, které se nikdy nesetkalo se svými prarodiči, by si s nimi také mohlo vytvořit pouto a udržovat kontakt prostřednictvím digitálních interakcí. To dodává vícegeneračním vztahům nový rozměr, který hranice života a smrti přesahuje.

Temná stránka robotů

Navzdory uklidňující přitažlivosti smutečních robotů existují ale i oprávněné obavy, že by mohli zhojení ran naopak bránit. Existuje totiž nebezpečí, že smuteční roboty začneme vnímat jako skutečné lidi, a vytvoříme si k nim nezdravé vazby. Co když budou tyto digitální vazby bránit závěrečné fázi smutku – přijetí – tím, že podporují nekonečné spojení se zesnulým?

Je také třeba myslet na etické a právní otázky či na ochranu soukromí. Použití soukromé komunikace zesnulého k vytvoření smutečního robota vyvolává obavy, co může umělá inteligence odhalit. Zjištěné osobní informace mohou odhalit kontroverzní názory, skrytá tajemství nebo prohřešky z minulosti. Tato zjištění by pak mohla významně změnit způsob, jakým pozůstalí zesnulého vnímají, a dále tak proces truchlení zkomplikovat.

Se zdokonalováním nástrojů umělé inteligence budou setkání zprostředkovaná smutečními roboty stále přesvědčivější a důvěryhodnější. Poskytnou ale uspokojivější rozloučení, nebo pozůstalé uvrhnou do hlubší prázdnoty? Smuteční roboti mohou v jistém smyslu přivést mrtvé zpět k životu, ale to, zda pozvednou živé, je složitější otázka.

Související…

Ztratíme po smrti nárok na soukromí? Deadboti nasimulují konverzaci s mrtvými
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...