fbpx

Extáze nebo houbičky? V Austrálii je teď dostanete na předpis 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Austrálie jako první země na světě dovolila předepisovat pacientům se závažnými psychickými nemocemi MDMA a psilocybin.

Zveřejněno: 3. 7. 2023

Australští psychiatři mají od soboty 1. července 2023  jako první na světě možnost předepsat některé psychedelické látky pacientům, trpícím klinickými depresemi nebo posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD).

Vědci netají překvapení

Nový zákon se konkrétně týká dvou látek, a to MDMA, známé také jako extáze, a psilocybinu, což je psychoaktivní složka psychedelických houbiček. Regulované dávky MDMA jsou určeny pro pacienty trpící PTSD, zatímco psilocybin je nyní v Austrálii dovoleno předepsat lidem s těžko léčitelnou depresí.

Že Austrálie zařadila tyto dvě drogy na seznam schválených léčivých přípravků Therapeutic Goods Administration překvapilo celou řadu tamních vědců, kteří se potenciálním využitím těchto látek při léčbě závažných onemocnění zabývají. Austrálie se podle některých z nich tímto krokem zařadila na úplnou špičku výzkumu v této dosud ne zcela probádané oblasti.

Chris Langmead, zástupce ředitele Centra pro objevování neuromedicíny na Monashově institutu farmaceutických věd, uvedl, že v posledních pěti dekádách došlo celosvětově v léčbě dlouhodobých duševních problémů jen k velice malému pokroku. To se ale teď pomalu mění.

USA s psilocybinem také koketuje

Už v roce 2018 Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označil látku psilocybin nálepkou „průlomové terapie“, což umožnilo značně urychlit výzkum a vývoj medikamentů za účelem léčby závažných onemocnění.

„Existují obavy, že přesun do klinického využití je předčasný. Tento prostor by mohli zaplavit nekompetentní nebo špatně vybavení lékaři, léčba bude pro většinu nedostupná a formální dohled nad výcvikem, léčbou a výsledky pacientů bude minimální.“

Tamní výzkumníci v oblasti psychedelik mají nyní možnost využívat granty a FDA na konci května tohoto roku navíc vydala návrh pokynů pro klinické studie, testující tyto drogy jako potenciální léčbu různých zdravotních potíží.

Přesto Americká psychiatrická asociace (APA) stále neschválila používání psychedelik v léčbě. Právě z toho důvodu, že i přes učiněné kroky FDA stále v této záležitosti neposkytla konečné rozhodnutí.

V tuto chvíli jsou opatření pro využití psilocybinu schválena ve dvou státech USA. Jako první se to podařilo Oregonu, kde bylo legalizováno jeho používání dospělými lidmi. Posléze následovalo Colorado, kde je od roku 2022 psilocybin dekriminalizován.

Výzkum musí pokračovat

Nejen australští a američtí odborníci přesto upozorňují, že je zapotřebí dalšího a detailnějšího výzkumu účinnosti těchto látek na lidské tělo, včetně rizik halucinací, která psychedelika od určité dávky způsobují.

Dr. Paul Liknaitzky, vedoucí Klinické psychedelické laboratoře Monashovy univerzity, uvedl následující: „Existují obavy, že přesun do klinického využití je předčasný. Tento prostor by mohli zaplavit nekompetentní nebo špatně vybavení lékaři, léčba bude pro většinu nedostupná a formální dohled nad výcvikem, léčbou a výsledky pacientů bude minimální.“

Zároveň ale Liknaitzky druhým dechem projevuje nadšení nad možnostmi, kterým nový zákon otevírá dveře: „Z pokroku v lékové politice je cítit nadšení. To, že budeme moci pacientům nabídnout vhodnější a na míru šitou léčbu bez omezení daných klinickými zkouškami a rigidními protokoly, představuje pro Australany jedinečnou příležitost.“

Související…

Stanislav Milotínský z Psyonu: Do 3 let bychom mohli léčit s MDMA i psilocybinem
Zdeněk Strnad

 

foto: Shutterstock , zdroj: ABC News

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...