fbpx

Toto není cvičení! Transdimenzionální reptiliáni si portálem přijdou pro vás a vaše rodiny 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Konspirační teoretici mají pré. Se znovuspuštěním největšího urychlovače částic na světě se Twitter zaplavil vlnou příspěvků od nositelů alobalových čepiček, kteří si zatvrzele stojí za tím, že byla otevřena brána do paralelního světa.

Zveřejněno: 27. 6. 2023

V úterý 20. června 2023 byl znovu uveden do provozu Velký hadronový urychlovač (LHC) a v tuto chvíli již pokořil všechny rekordy v počtu srážek částic s nejvyšší možnou energií. Týmy vědců pomocí tohoto experimentu hledají informace o tzv. božské částici nebo známkách temné hmoty. Tato událost, kromě svého obrovského přínosu vědě, dala prostor i největším zastánců konspiračních teorií, kterým se znovu povedlo zamořit sociální síť Twitter nejrůznějšími scénáři, zahrnujícími brány do pekla a paralelní vesmíry.

Možná už jsme v paralelním vesmíru

Je poněkud úsměvné, že krátce poté, co se téma multiversu začalo v posledních letech ve velkém objevovat v populárních akčních filmech od Marvel Studios, si konspirační teoretici náhle uvědomili hrozbu paralelních vesmírů a portálů do jiných světů. Náhoda? Možná.

CERN, tedy Evropská organizace pro jaderný výzkum a její projekty byly vždy předmětem nejrůznějších konspiračních teorií. Od vzniku malých černých děr až po podivná zmizení a lidská úmrtí v jeho areálu. Není tedy překvapivé, že takto významná událost znovu aktivovala neúnavné konspirační teoretiky a ti vyrazili do boje se vším, co mají k dispozici. Není toho naštěstí moc.

„Kdo z vás má už nějakou dobu pocit, že se blíží velký posun?“ vznesl na Twitteru dotaz jeden „ověřený“ astrolog. Je zřejmé, že on ten pocit měl, protože následující text zněl: „Nyní se budou doslova přepínat časové linie ve chvíli, kdy CERN zapne svůj stroj a otevře se tak portál, kterým lze procházet a také očekávat příchod neznámého.“

 Teorie, které předpokládají existenci extra rozměrů, předpovídají, že stejně jako atomy mají nízkoenergetický základní stav a excitované vysokoenergetické stavy, tak by v jiných rozměrech existovaly těžší verze standardních částic. 

Další uživatel okamžitě přispěchal se svou troškou do konspiračního mlýna a napsal: „Podíval jsem se na to. Hledejte až 10x více mandelových efektů, protože už v roce 2012 došlo k rekordní úrovni napětí, která způsobila tyto mandelovy efekty. Ať už otevírají jakýkoliv portál, neměly by to dělat.”

To dává smysl, že? Akorát že vůbec.

CERN k tomu má co říct

Jako ultimátní protipól těchto konspiračních teorií vám nyní nabídneme část vyjádření CERNu, zveřejněného na jejich webových stránkách. To by mělo vysvětlovat teorii jiných dimenzí a paralelních vesmírů na trochu kultivovanější úrovni, než dokážou poskytnout uživatelé na Twitteru. Pro většinu čtenářů ale bude text bohužel srozumitelný zhruba právě asi jako výše uvedené konspirační žvásty. Pokud nemáte v plánu zoufat nad tím, že vůbec nemáte páru, o čem je řeč (nebojte se, my také ne), doporučujeme přeskočit několik následujících odstavců až do další sekce článku, kde si budeme nadále utahovat z rozvášněných konspiračních teoretiků.

„Jak bychom mohli testovat extra dimenze? Jednou z možností by bylo najít důkazy o částicích, které mohou existovat pouze v případě, že tyto extra rozměry existují. Teorie, které předpokládají existenci extra rozměrů, předpovídají, že stejně jako atomy mají nízkoenergetický základní stav a excitované vysokoenergetické stavy, tak by v jiných rozměrech existovaly těžší verze standardních částic. Tyto těžší verze částic by měly přesně stejné vlastnosti jako standardní částice (a byly by tedy viditelné pro naše detektory), ale měly by větší hmotnost.

Pokud by CMS (Kompaktní mionový solenoid) nebo ATLAS našly částice podobné Z nebo W (bosony Z a W jsou nositeli elektroslabé síly) s hmotností například 100krát větší, mohlo by to naznačovat přítomnost dalších dimenzí. Takto těžké částice lze odhalit pouze při vysokých energiích, kterých dosahuje Velký hadronový urychlovač.

Pokud se vám tedy po zahrádce nyní potuluje humanoidní ještírek, můžete přestat bádat nad tím, jak se tam vlastně dostal. Protože to bylo skrze multidimenzionální portál.

Další možností je, že by LHC mohl vytvářet (extrémně) dočasné a (neuvěřitelně) miniaturní černé díry. Vznik těchto mikroskopických černých děr by nám mohl napovědět o existenci dalších rozměrů. Nejedná se však o nic, co by pohltilo planetu, a zhroutily by se do sebe přibližně za 10 až 27 sekund.“

Tak teď už jste o něco moudřejší, že? My totiž také ne.

Reakce po „nepřepnutí“ dimenzí

Možná vás zajímá, jak zastánci konspiračních teorií reagovali na to, že nejen několik hodin, ale několik dní po spuštění urychlovače částic jsme stále nebyli svědky otevření portálu a příchodu bytostí z jiných světů.

Samozřejmě by to nebyli ti správní konspirační teoretici, kdyby i pro tento scénáře neměli zcela jasné a logické vysvětlení. Jedním z nich například bylo: „Spousta lidí zlehčuje, jak vážně je agenda hadronového urychlovače CERN zamýšlena. Není to tak, že by se z portálu vynořily bytosti a všechny okamžitě zabily. Takhle satanské rituály nefungují. Důsledky toho, co se včera stalo, se projeví až v příštích měsících.“

Co minimálně donutí k ušklíbnutí, je, že na stejném twitterovém účtu lze dohledat příspěvek, zveřejněný několik hodin předtím, než došlo k zapnutí LHC: „Za 8 hodin se otevřou brány pekla. Transdimenzionální reptiliánské bytosti si přijdou pro vás a vaši rodinu.“ Pokud se vám tedy po zahrádce nyní potuluje humanoidní ještírek, můžete přestat bádat nad tím, jak se tam vlastně dostal. Protože to bylo skrze multidimenzionální portál. A vy se v klidu můžete vrátit k okopávání vašich záhonů s rajčaty.

Související…

Nejslavnější Hawkingova předpověď může znamenat, že vše ve vesmíru se vypaří jako pára nad hrncem, tvrdí vědci
František Mašek

foto: Shutterstock, zdroj: IFL Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...