fbpx

Muži by měli čůrat vsedě, je to efektivnější. Mnoho z nich to tak už dělá, nejvíce Němci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pánové, chcete jít s proudem? Pak při příštím čůrání stačí stáhnout kalhoty a pořádně si k tomu dřepnout

Zveřejněno: 28. 2. 2024

Současné čůrací společenské konvence možná nejsou pro mužské močové měchýře to pravé ořechové. Nejenže je podle všeho čůrání vsedě daleko efektivnější, ale může mít i některé zásadní zdravotní výhody.

Čtenáře bychom rádi nejdříve upozornili, že tento článek pojednává o čůrání v situacích, kdy máte k dispozici záchodovou mísu. Pokud se zrovna nacházíte na veřejných záchodcích a vaší jedinou možností je použití pisoáru, pak i přes všechny nezpochybnitelné výhody čůrání vsedě, o kterých se za malou chvíli dozvíte, uděláte lépe, když pro tentokrát zůstanete přece jenom stát.

Dřepkins!

Urolog Gerald Collins ze soukromé nemocnice Alexandra Hospital zastává názor, že pokud si budou muži k močení sedat, projeví se to pozitivně na jejich zdraví. V rozhovoru pro deník The Telegraph řekl, že způsob, kterým se dnes většina mužů při malé potřebě vyprazdňuje, je otázkou pohodlí a některých dalších okolností.

„Pokud jste na golfovém hřišti a potřebujete si odskočit za strom, tak vám to projde. Zatímco když si sundáte kalhoty a dřepnete si, pravděpodobně by to pro všechny zúčastněné byl daleko nepříjemnější scénář,“ argumentuje Collins.

Je možné, že obyvatelé Spojených států trpí při vyprazdňování močového měchýře jakousi formou amnézie, důvod ale stále zůstává zahalený tajemstvím.

Podle Collinse je močení vsedě pravděpodobně tím nejefektivnějším způsobem, protože tato poloha usnadní rychlejší a důkladnější vyprázdnění močového měchýře. To ostatně potvrzuje nizozemská studie z Leidenské univerzity z roku 2014, v které výzkumníci přicházejí se závěrem, že svaly v oblasti pánve a kolem páteře jsou při sezení zcela uvolněné. Naopak v poloze ve stoje jsou tyto svaly aktivovány, což může vést k tomu, že močový měchýř se nevyprázdní dostatečně.

Němci si rádi posedí

V průzkumu britské společnosti YouGov bylo dotázáno více než sedm tisíc mužů ze 13 různých světa na jejich postoj, respektive posed, k čůrání. První místo obsadili s velkým náskokem Němci, kterých si ke každému čůrání sedá překvapivých 40 procent, tedy necelá polovina všech respondentů.

Druhým největším podílem sedících čůrajících mužů se může pyšnit Austrálie, kde si jich k vykonání čísla jedna vždy sedá 25 procent. Následuje několik evropských zemí, konkrétně Švédsko s 22 procenty, a Francie a Dánsko s 19 procenty. Poslední místa tabulky pak obsadila Británie (9 %), Mexiko (6 %) a Singapur (5 %).

Zajímavé byly i reakce některých dotazovaných Američanů. Ti se sice umístili s 10 procenty ve spodní části tabulky, zároveň ale 6 % z nich přiznává, že si nepamatují, co dělají, když močí. Je tedy možné, že obyvatelé Spojených států trpí při vyprazdňování močového měchýře jakousi formou amnézie, důvod ale stále zůstává zahalený tajemstvím.

Dřepěním proti prostatě

V již zmiňované studii z Leidenské univerzity se také uvádí, že čůrání vsedě může být obzvláště prospěšné pro muže trpící potížemi s prostatou a celkově problémy s dolními močovými cestami. Tyto zdravotní neduhy se často objevují a zhoršují s přibývajícím věkem a více než 80 procent mužů starších 80 let se právě s onemocněním prostaty potýká.

Konkrétně BPH, tedy benigní hyperplazie prostaty, je stav, kdy se prostata a okolní tkáně zvětší natolik, že blokují močovou trubici a komplikují bezstarostné vyprázdnění. A v případě, že se močový měchýř nevyprazdňuje tak, jak by měl, na scénu mohou přijít močové kameny nebo infekce močových cest a ledvin. Právě čůráním vsedě je možné těmto nepříjemným následkům předejít, nebo je alespoň minimalizovat.

Ačkoliv se v dnešní společnosti často můžeme setkat s názorem, že sezení při čůrání je u mužů známkou slabosti a zženštilosti, pro pány určitě není od věci tento postup přinejmenším vyzkoušet. Pokud si svou maskulinitou nejste dostatečně jistí a stále máte pochyby, uvědomte si, že to přece nemusíte nikomu říkat. Do kabinky za vámi ve většině případů nikdo nepoleze, a pokud by se tak z nějakého neznámého důvodu opravdu stalo, dotyčný vetřelec pravděpodobně sám okamžitě prchne přesvědčen, že se právě pokoušíte defekovat.

Související…

Na záchodě se raději příliš nenamáhejte, radí odborníci. Může vás to zabít
Michal Švehla

 

foto: Shutterstock , zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...