fbpx

Mám tě rád a nejsem gay. Aneb muži stále považují projevy citů za zženštilé 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Muži na sociálních sítích vyjadřují lásku a náklonnost spolu s homofobními výrazy. Tím chrání svou maskulinitu.

Zveřejněno: 25. 5. 2023

Chrlí lidé na svých digitálních platformách slova jako "buzerant", "teplouš" a "lesba", protože tím dávají najevo svůj postoj vůči homosexuální komunitě? Nebo je hnací silou tohoto diskurzu něco jiného?

Socioložka C. J Pascoeová se rozhodla tomu přijít na kloub, proto se obrátila na Twitter, aby prozkoumala používání jedné z nejrozšířenějších frází: "no homo", což je zkratka pro "nejsem homosexuál". Podle webové stránky provozované univerzitou v Atlantě, která sleduje homofobní jazyk na internetu, byla tato fráze od roku 2012 tweetována více než 14 milionkrát.

Emoce jsou pro ženský

Analýzou 1 061 tweetů Pascoeová zjistila, že většina z nich, které obsahují tento specifický epiteton, ve skutečnosti nebyla namířena proti homosexuálním osobám. Muži je spíš používali jako obranu, když se obávali, že jejich emocionální projevy někdo bude považovat za zženštilé.

„Opravdu nás to překvapilo. Očekávali jsme, že více tohoto obsahu bude agresivního a zaměřeného na homosexuály,“ uvedla vědkyně. Konkrétně výraz "no homo" nejčastěji používají heterosexuální muži k vyjádření pozitivních emocí a citů, jako je potěšení, touha, náklonnost, láska i přátelství.

„Naprostá většina lidí používá 'no homo' k tomu, aby mluvila o pozitivních věcech nebo o tom, co se jim líbí, nebo k vyjádření přátelství či náklonnosti,“ vysvětlila vědkyně. 

Fráze 'no homo' jim vymezuje prostor pro vyjádření pozitivních emocí, aniž by to ohrozilo jejich mužnost... Je to pro ně způsob, jak říct: nejsem ženský, nejsem žena, nejsem gay; jsem muž a jsem silný.

Jedním z příkladů může být tweet označující oblibu písně z animovaného filmu "Frozen", v němž vystupuje energická blonďatá princezna Elsa. „Možná mám na svém iPhonu píseň 'Let it Go'. A možná taky ne... #NoHomo #SeriouslyNoHomo (s emoji červenajícího se obličeje),“ napsal na svůj twitterový účet jeden muž. A to byl jen jeden z řady příspěvků, kde Pascoeová viděla uživatele spojující "no homo" s jejich náklonností k mnoha věcem od zpěváků přes filmy až po sportovce a horké kakao.

Další primární použití "no homo", které Pascoeová zaznamenala, je, když je tato fráze spojena s pocitem, který označuje jako "hluboká náklonnost mezi muži". „Tyto tweety obvykle vyjadřují, že se jim stýská po příteli, že se těší na setkání s přítelem nebo že mají přítele rádi,“ uvedla.

Pro ilustraci tohoto použití "no homo" poukazuje na konverzaci mezi dvěma mužskými přáteli. „Musíš se přestěhovat zpátky. Vlastně mi chybíš. #nohomo,“ napsal na Twitter jeden muž svému kamarádovi, který se přestěhoval do jiného státu.

Ochránit svou mužnost

Pascoeová se domnívá, že důvodem, proč muži používají "no homo" oběma těmito způsoby, je ochrana vlastní mužnosti. „Homofobní fráze jim poskytuje štít, aby se cítili bezpečně, když vyjadřují pozitivní pocity nebo emoce, což je něco, čeho se ve společnosti podmíněně bojí,“ uvedla.

„Už od mala učíme chlapce a mladé muže, aby si mysleli, že tyto pozitivní emoce pro ně nejsou přijatelné,“ řekla Pascoeová. „Fráze 'no homo' jim vymezuje prostor pro vyjádření pozitivních emocí, aniž by to ohrozilo jejich mužnost... Je to pro ně způsob, jak říct: nejsem ženský, nejsem žena, nejsem gay; jsem muž a jsem silný.“

Je opravdu smutné, že jsme muže naučili, že nemohou vyjádřit lásku, přátelství a pozitivní emoce a zároveň zůstat muži, aniž by použili homofobní epiteton.

Zjištění Pascoeové jsou v souladu s některými dalšími výzkumy, které publikovala. Pascoeová se specializuje na maskulinitu, mládež, homofobii, sexualitu, nová média a různé způsoby, jak jsou tyto věci propojeny. Ve své knize "Dude, You're a Fag: Maskulinita a sexualita" odhaluje vztah mezi homofobním obtěžováním a maskulinitou na střední škole. Její zjištění nastiňují, jak mladí lidé často používají homofobní jazyk, aby chránili tradiční genderové normy mužství, což má určité paralely s její nejnovější studií.

„Zjišťujeme, že se jedná spíše o příběhy o genderu a méně o homofobii, i když homofobie jistě stále existuje,“ dodává. S tím souhlasí i psycholožka Carmen Cruzová. „Nenechme se mýlit: muž, který řekne "no homo", aby kvalifikoval své pocity, v sobě nese výhradu, která je ze své podstaty homofobní a heterosexistická. Zároveň se však vyjadřuje emocionálně, což se chlapci a muži obecně učí nedělat.“

Přestože výskyt homofobního jazyka na internetu není nic, co by stálo za oslavu, Pascoeová našla v hromadě špatně formulovaných tweetů střípek naděje – i když stále odráží problematické praktiky a společenskou realitu. „Na jednu stranu je skvělé, že muži chtějí vyjadřovat pozitivní pocity,“ řekla výzkumnice. „Na druhou stranu je opravdu smutné, že jsme je naučili, že nemohou vyjádřit lásku, přátelství a pozitivní emoce a zároveň zůstat muži, aniž by použili homofobní epiteton.“

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Uoregon.edu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...