fbpx

Jedenáct pravidel, které vás dovedou k úspěchu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Klinický psycholog sepsal pravidla, která zvyšují naše šance uspět v jakékoli oblasti

Zveřejněno: 13. 5. 2023

Slovo úspěch často špatně chápeme. Obvykle ho používáme v souvislosti s povoláním nebo finanční situací a příliš zřídka jinde, třeba v osobním růstu, v užívání si života, nebo dokonce v přátelství. Tyto další oblasti jsou ale stejně důležité (ne-li ještě důležitější) a je tedy na každém z nás, aby si význam úspěchu redefinoval podle sebe. 

Mezitím si můžete přečíst jedenáct pravidel úspěchu od psychologa Stevena C. Hayese, které sepsal pro Psychology Today. Když se jich budete držet, pomohou vám k úspěchu v jakékoli oblasti.

Spolupracujte. Vytvářejte týmy. Networkingujte. Ostatní vás mohou obohatit nečekaným způsobem, stejně jako vy máte jedinečné dary, které můžete nabídnout lidem kolem sebe.

1. Řešte proces, ne jenom výsledek

Nejčastěji je úspěch výsledkem mnoha malých kroků. Pokud jsme však posedlí výsledkem, pravděpodobně se odřízneme od procesů, které by ho mohly přinést. Stáváme se netrpělivými, neklidnými, nesoustředěnými, a dokonce neochotnými. Místo toho se musíme naučit zajímat se o proces (ne jen o výsledek) a brát to celé jako formu hry.

2. Když selhat, tak během akce, ne nečinnosti

Jediný způsob, jak být v něčem dobrý, je skutečně to dělat. Pokud se chcete stát dobrým spisovatelem, musíte psát. Chcete-li být dobrým přítelem, musíte komunikovat. Obvykle však nejednáme, protože se bojíme, že bychom mohli udělat chybu. A přitom tou největší chybou je právě naše snaha nechybovat. Pokud máte selhat, ať se to stane během akce. 

3. Říkejte „ano“ a myslete to vážně

Vystavte se mnoha různým zkušenostem, říkejte častěji „ano“, i když si nejste zcela jisti, zda na to máte. Jak je to doopravdy zjistíte později.

Bez ohledu na to, kolik let vám zbývá, je nejlepší věnovat své úsilí úkolům, které považujete za smysluplné. Předpokládejme, že vám do smrti zbývá už jen jeden rok. Chcete věnovat čas právě tomuto projektu? Chcete se stýkat právě s těmito lidmi?

4. Spolupracujte s ostatními a sdílejte své zkušenosti

Lidé jsou společenští. Nejlépe se nám daří, když na dosažení svých cílů spolupracujeme s ostatními. Takže spolupracujte. Vytvářejte týmy. Networkingujte. Ostatní vás mohou obohatit nečekaným způsobem, stejně jako vy máte jedinečné dary, které můžete nabídnout lidem kolem sebe. A netrapte se příliš tím, kdo nakonec získá zásluhy; místo toho buďte k ostatním féroví a na oplátku žádejte totéž.

5. Dodržujte své závazky

Toto je nejdůležitější pravidlo ze všech. Dávejte si pozor na své slovo a na to, komu nebo čemu se zavazujete. Jakmile si jednou nějaký závazek stanovíte, jděte do toho naplno a splňte ho. Samozřejmě, že se vám může stát, že uklouznete. Ale když se tak stane, vraťte se zpět a dejte do toho 100 %.

6. Zaměřte se na sebe

Když se nám něco nedaří, hledáme důvody proč. Ale místo toho, abychom se podívali dovnitř (na své vlastní činy nebo vnější události, které bychom mohli změnit), často příliš zdůrazňujeme okolí. Tímto způsobem se nemůžeme z neúspěchů poučit a růst. I když se k nám někdo chová nespravedlivě, je nejlepší zaměřit se na to, co s tím můžeme udělat právě my sami.

7. Uvědomte si vlastní „datum spotřeby“ a podle toho se chovejte

Nikdo z nás neví, jak dlouho na této planetě bude. Bez ohledu na to, kolik let vám zbývá, je nejlepší věnovat své úsilí úkolům, které považujete za smysluplné. Předpokládejme, že vám do smrti zbývá už jen jeden rok. Chcete věnovat čas právě tomuto projektu? Chcete se stýkat právě s těmito lidmi? Úspěšní lidé usilují o to, aby v každé oblasti svého života mohli na tuto otázku odpovědět kladně.

Obvykle nejednáme, protože se bojíme, že bychom mohli udělat chybu. A přitom tou největší chybou je právě naše snaha nechybovat. Pokud máte selhat, ať se to stane během akce. 

8 Navazujte kontakty s lidmi, které obdivujete

Úspěšní lidé chtějí znát ostatní, kteří jsou dobří v tom, co dělají. Chtějí s nimi mluvit, naslouchat jim. Seznamte se s vedoucími pracovníky oboru, který jste si vybrali, a zapojte se do jejich aktivit. Ve svém společenském životě poznávejte lidi, kteří jsou loajální, etičtí a laskaví. Najděte jedince, od kterých je dobré se učit.

9. Střežte si svou bezúhonnost

Pokud porušíte svou integritu, abyste dosáhli určitého výsledku, zjistíte, že samotná činnost má mnohem nižší hodnotu. Zmizí hravost. Místo zábavy se z ní nyní stává pouhý prostředek k dosažení cíle. Pokud uklouznete, byť jen v malém, okamžitě napravte škody a ihned se vraťte k tomu, co považujete za správné.

10. Nebojte se říkat „ne“ a myslete to vážně

Na cestě za svými sny musíte být soustředění. Naučte se tedy říkat „ne“, stanovte si priority. Držte se jich. A važte si svého času.

11. Otevírejte poštu, vyřizujte telefonáty, odpovídejte na všechny e-maily a mějte čisto na stole

Ok. Ne každé pravidlo je možné dodržet.

Související…

Chcete být úspěšní? Podle výzkumu nemusíte být ani agresivní jako Steve Jobs
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...