fbpx

Jak čelit strachu z nového týdne? Nedělní úzkosti můžete předejít pečlivým plánováním víkendu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Určitě to znáte – víkend ještě pomalu ani nezačal a už se blíží ke svému konci. Vidina kýženého odpočinku se vám pomalu rozplývá před očima a nahrazuje ho pocit úzkosti, spjatý s příchodem nového pracovního týdne

Zveřejněno: 11. 5. 2023

Většina z nás občas zažívá nějaké ty chvíle plné stresu a úzkosti. Co když se ale tyto pocity objevují pravidelně každý týden, a to konkrétně v neděli večer? Tzv. „sunday scaries“ neboli nedělní úzkosti jsou problém, který se alespoň občas týká skoro každého z nás.

Paralyzující obavy

Termínem nedělní úzkost vyjadřujeme hned celou řadu nepříjemných pocitů, navázaných na začátek nového pracovního týdne – neklid, úzkost a stres. Ať už docházíte do běžného zaměstnání, nebo jste třeba stále ještě student, návrat k povinnostem po relativně krátkém čase, vyhrazeném na odpočinek, pro vás může každou neděli představovat zlověstného strašáka.

Alex Dimitriu, psychiatr z kalifornské instituce Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine, tvrdí, že pondělí, tedy začátek nového pracovního týdne, je s určitou mírou strachu nevyhnutelně spojen. Ten může vyústit až k nezdravému odkládání spánku před koncem víkendu a pondělním návratem do reality.

„Je to jistý druh strachu a odporu, který nabírá na síle s blížícím se koncem neděle,“ říká Dimitriu. Podle něj se jedná o obdobný pocit, který se člověka zmocní před absolvováním důležité zkoušky, nebo před zásadní obchodní schůzkou či vedením stěžejní týmové porady na pracovišti. Tento pocit jde ruku v ruce s nastaveným očekáváním, že musíte předvést to nejlepší, co ve vás je, a úkol dotáhnout do zdárného konce.

Určitá míra úzkosti je naprosto normální a často nám dokonce pomůže dosáhnout vytyčených cílů. Pokud se ale stane nepříjemnou a obtěžující natolik, že ovlivňuje například spánek, je na místě tomuto problému začít věnovat dostatečnou pozornost. Nejdříve je nutné identifikovat, z jakého důvodu tyto nedělní úzkosti u konkrétního jedince vznikají.

Kde to vzniká?

Pokud budeme mluvit o příčinách nedělních úzkostí, odborníci jsou toho názoru, že jde o kombinaci několika různých faktorů. „Nedělní úzkosti jsou většinou spojeny s tím, že se člověk musí připravovat na náročný týden,“ říká psycholožka a terapeutka Marie Hartwell-Walkerová. „Je to pocit, jako by se naše svoboda pomalu vytrácela a my se vraceli zpět napospas každodenní rutině.“

Mezi další faktory patří i nejistota, obklopující pracovní povinnosti a následné výkony. „Lidé si mohou uvědomit, že mají spoustu věcí, které budou muset udělat v krátkém časovém úseku. A mohou tak mít obavy, zdali budou opravdu schopni splnit všechny své povinnosti včas,“ vysvětluje Hartwell-Walkerová.

Někdy si do hlavy vkládáme obavy, které se nezakládají na skutečnosti. Očekává od vás šéf skutečně, že budete celý víkend pracovat z domova, nebo je to jen domněnka, kterou jste si vytvořili v hlavě?

Nedělní stres se může projevovat několika různými způsoby, jako jsou nespavost, bolesti hlavy, nevolnost nebo i podrážděnost. „Je to docela běžný jev a lidé se s ním musí naučit žít. Pokud však tento stres začne ovlivňovat kvalitu života, je dobré se obrátit na odborníka,“ podotýká Hartwell-Walkerová. „Někdy je třeba změnit svůj přístup k práci, nebo dokonce najít práci novou. Takovou, která vás bude bavit a motivovat.“

Podle výzkumu z roku 2022, provedeného společností LinkedIn, je tento jev poměrně rozšířený. Až 80 % z tří tisíců dotázaných uvedlo, že na nedělní úzkosti skutečně trpí. 39 % z nich dokonce tvrdí, že tento druh úzkosti zažívá pravidelně, týden co týden.

Jak s tím zatočit?

Naštěstí existují některé doporučené způsoby, jak se s tímto stresovým stavem vypořádat. Samozřejmě nikdy není na škodu mít dostatečný přehled o všem, co vás následující týden čeká a nemine. Stejně tak jako přijdou vhod různé relaxační techniky v podobě jógy nebo meditace. Není ale nic lepšího než naplno využít víkendu k odpočinku a regeneraci těla i mysli. Nejúčinnější věcí, kterou tak můžete v neděli k večeru udělat, je jít včas spát.

„Nesnažte se prodloužit si víkend tím, že zůstanete vzhůru déle, protože to jen způsobí, že vaše pondělí bude ještě mnohem více stresující,“ radí v této souvislosti Alex Dimitriu.

Psychoterapeut Jonathan Alpert pak doporučuje neodkládat přípravy na nový týden až na neděli: „Na konci každého pracovního týdne věnujte 5 až 10 minut přípravě na další týden tím, že si srovnáte svůj pracovní prostor, dáte do pořádku nedořešené věci a sepíšete si seznam úkolů. Když do toho zainvestujete trochu času, ulevíte si na dalších 48 hodin.“

„Také si toho na víkend neplánujte příliš. Dopřejte si co nejvíce času na odpočinek a načerpání sil po pracovním týdnu, abyste se v pondělí nevyděsili, že vám nezbyla žádná energie,“ pokračuje Alpert. „A až přijde neděle, naplánujte si aktivity podle své nálady. Pokud se v neděli obvykle cítíte depresivně, dopřejte si nějakou zábavnou aktivitu, například večeři v restauraci nebo posezení s přáteli. Někdy si navíc do hlavy vkládáme obavy, které se nezakládají na skutečnosti. Očekává od vás šéf skutečně, že budete celý víkend pracovat z domova, nebo je to jen domněnka, kterou jste si vytvořili v hlavě?“

Neměli byste tedy zapomínat na to, že ačkoliv pracovat je často neodkladné a nezbytné, najít si čas na odpočinek a na věci, které nás baví a naplňují, je důležité úplně stejně. Nedělní úzkost může být příležitostí k tomu se zamyslet nad naší skutečnou motivací, náplní života a zároveň způsobem, kterým chceme dosáhnout potřebné rovnováhy mezi prací a osobním volnem.

Související…

Šetří lidi i planetu. Proč je 4denní pracovní týden logickou volbou?
Milada Kadeřábková
 

 

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...