fbpx

Milování jako na drogách: O čem je transcendentální sex a jak ho zažít? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Když ho jednou zažijete, nebudete chtít nic jiného. To alespoň tvrdí ti, kteří mají zkušenost s transcendentálním sexem

Zveřejněno: 19. 4. 2023

Pamatujete si na nejlepší sex, který jste kdy měli? Postelové dovádění může mít obrovskou sílu. Vzpomeňte si teď na to, jak jste se při tom cítili. A teď si představte, že ten pocit je stále intenzivnější, neuvěřitelnější, až vás dovede do stavu, kdy přestáváte vnímat sebe sama a vybuchujete v ohňostrojích rozkoše. Ne, to není jen obyčejný orgasmus. Je to mnohem víc. Možná jste něco podobného zažili, možná o tom jen čtete a ptáte se – jak? Odpovědí je transcendentální sex.

Pokud jste sledovali třetí sérii oblíbené reality show od Netflixu Láska je slepá, možná jste tento termín slyšeli od Andrewa Liu, jednoho ze soutěžících. Při popisu „transcendentálního sexu“ říká, že během něj cítíte kromě vlastního potěšení i to, jak jej prožívá druhá osoba. Podle doktorky Jenny Wadeové, výzkumnice, profesorky integrální a transpersonální psychologie na Kalifornském institutu integrálních studií a autorky knihy Transcendentální sex: Když milování odhaluje závoj, je Liuův popis a jeho nadšení zcela oprávněné.

Podobnost s tantrou nám pomáhá pochopit, jak může prožitek transcendentálního sexu vypadat. Podle Wadeové zahrnuje „rytmické pohyby, změněné dýchání, stav vysokého vzrušení...“

„Lidé, kteří transcendentální sex zažili, vždycky říkají: 'Nevím, proč se ostatní obtěžují s běžným sexem',“ říká Wadeová, která na toto téma provedla rozsáhlý výzkum. „Vím také o lidech, kteří to prožili jen jednou, ale bylo to tak silné, že si to dodnes pamatují.“

Jako na drogách

Když je transcendentální sex tak úžasný, co to vlastně je a čím se liší od běžného orgasmu?
Ačkoli Liu interpretuje svou zkušenost s transcendentálním sexem jako prožitek znásobené rozkoše, skutečná definice je mnohem hlubší. O tomto fenoménu není zatím k dispozici příliš velké množství informací, takže výzkum a kniha Wadeové jsou primárním zdrojem a její zjištění sama o sobě „překračují“ hranice sexuálních norem.

„Transcendentální sex se týká změněných stavů vědomí vyvolaných sexem,“ říká Wadeová pro Bustle. „Klinická definice změněného stavu vědomí znamená, že člověk vnímá čas, prostor, ale i své prostředí, například to, co je nebo není živé, odlišně od kulturní normy.“ Jako příklad uvádí vidění duchů – zatímco některé kultury to považují za běžné, pokud něco takového sdílí člověk v západní kultuře, bude pravděpodobně zpochybněna jeho příčetnost. Stejně tak Wadeová říká, že naše chápání sexu i vědomí omezuje to, jak dobře dokážeme chápat složitost transcendentálního sexu.

Lidé, kteří transcendentní sex zažili, vždycky říkají: 'Nevím, proč se ostatní obtěžují s běžným sexem.'

Přestože i během klasického orgasmu prožíváme v jistém smyslu změněný stav vědomí, prožitek transcendentálního sexu se od něj zásadně liší. „Souvisí to s tím, že lidé zažívají změnu času nebo vnímají věci, které by jiní lidé v místnosti nevnímali,“ říká. Vysvětluje, že někdo může například vidět záblesky světla, cítit, že mu „jiskří“ konečky prstů, nebo cítit stoupající energii kundaliní – což je termín z tantry a jógy, popisující „kosmickou a zároveň lidskou“ energii. Tyto prožitky lze občas zaznamenat například i při konzumaci psychedelických látek měnících stav vědomí, jako je například LSD, MDMA či psilocybin.

Víc než orgasmus

„V něčem se transcendentální sex podobná tomu tantrickému,“ říká Wadeová. Pokud tento pojem neznáte, tak tantrický sex „je záměrná manipulace se sexuální energií“, vysvětluje. Zatímco tantra má specifické techniky, u transcendentálního sexu dochází ke všemu spontánně. Podobnost s tantrou nám však pomáhá pochopit, jak může prožitek transcendentálního sexu vypadat. Podle Wadeové zahrnuje „rytmické pohyby, změněné dýchání, stav vysokého vzrušení – což znamená hodně energie v těle, ale často velmi omezené podněty. Je to rytmické a velmi intenzivní“.

Ačkoli prožitek orgasmu je samozřejmě úžasný, transcendentní sex tyto pocity a úroveň energetického uvědomění ještě zvyšuje. To je podle Wadeové jedna z hlavních výhod tohoto fenoménu – k transcendentnímu sexu není zapotřebí orgasmus, protože jde o mnohem silnější zážitek. Ve skutečnosti se podle ní někteří lidé do tohoto stavu začnou dostávat ještě předtím, než se vůbec začnou věnovat jakékoli sexuální aktivitě. „Jeden pár se například začal dostávat do změněného stavu vědomí už během večeře v restauraci. Ještě než ulehli do postele, začaly na ně tyto pocity přicházet,“ říká výzkumnice. „Někteří lidé je zažívali i po sexu: Po orgasmu leželi v posteli a pak se to stalo.“ Slyšela dokonce o transcendentním sexu, který přišel z něčeho tak prostého, jako je držení partnerovy ruky.

Přestože i během klasického orgasmu prožíváme v jistém smyslu změněný stav vědomí, prožitek transcendentálního sexu se od něj zásadně liší. „Souvisí to s tím, že lidé zažívají změnu času nebo vnímají věci, které by jiní lidé v místnosti nevnímali.“


I když patříte ke skupině žen, které mají problém dosáhnout orgasmu, nebo jej nikdy nezažily, podle Wadeové to neznamená, že jste z transcendentálního sexu diskvalifikované. „Druh sexuální aktivity (s tím spojené) může být různý,“ řekla magazínu Bustle. „Není to spojeno s orgasmem. Takže pokud nejste orgasmická žena, nemusíte se bát, že byste tento druh sexu nikdy nezažila.“ To samé platí v případě, že nejste heterosexuál. „Mám podezření, že pro lesby je snazší toto zažít než pro heterosexuální ženy, protože mají tendenci k mnohem delší předehře a celkové délce sexuálních hrátek,“ říká. „Délka obvykle pomáhá, protože jste prostě tak dlouho stimulováni, že máte tendenci se na to lépe naladit…,“ vysvětluje.

Pokud vás to navnadilo, nakonec nemáme úplně dobrou zprávu. Podle Wadeové neexistuje přímo způsob, jak transcendentní sex „trénovat“. Říká, že tento zážitek se obvykle dostaví, když to nejméně čekáte. Pokud jste přesto zvědaví, odbornice radí, abyste se snažili nechat se milováním zcela pohltit. Soustřeďte se jen na teď a tady. „Pokud dokážete zablokovat všechno kromě toho, co cítíte na jednom místě, může se to stát bránou k takovýmto zážitkům,“ říká.

Související…

Chcete opepřit svůj intimní život? Vyzkoušejte techniku Karezza
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...