fbpx

Psycholožka: 6 důvodů, proč vás druzí vyšťavují, a návod, co s tím dělat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Manuál nejen pro introverty. Proměňte společenské interakce v něco, co vás dobíjí, nikoli vyčerpává.

Zveřejněno: 13. 4. 2023

Socializace je pro naše zdraví a dlouhověkost nepostradatelná. Dlouhodobá sociální izolace a osamělost jsou tak nezdravé, že se podle vědců dají přirovnat k vykouření patnácti cigaret denně. Co když vás ale sociální interakce naopak vyčerpávají, a někdy vám trvá i několik dní, než se z nich vzpamatujete? To přece nemůže být zdravé, ne? Klinická psycholožka Perpetua Neová ve svém textu pro server Mindbodygreen radí, co s tím.

Nejdřív se ale pojďme podívat na důvody, proč vás pravděpodobně sociální interakce tak vyčerpávají. 

1) Jste propojeni 24/7

Důvodem, proč zažíváte vyčerpání, může být podle Neové fakt, že jste neustále sociálně propojení. To může mít širokou škálu podob – od interakcí na sociálních sítích přes konverzace s kolegy až po setkání tváří v tvář. „Tím nechci říct, že byste měli nábožně vypínat telefon v šest hodin večer – to je pro většinu z nás nereálné, zejména pokud jde o určité pracovní situace nebo máte člena rodiny, který je například nemocný. Znamená to, že když otevřete portál na 24 hodin denně 7 dní v týdnu všem – od notifikací přes hovory až po e-maily – pak nebudete vůbec odpočatí, a tudíž vnímaví ke kvalitním interakcím,“ vysvětluje Neová.

Možná patříte k lidem, kterým se ostatní rádi svěřují. Je skvělé být laskavý, ale má to i své meze. Zkuste si proto položit několik následujících otázek: Zaslouží si tato osoba mou pozornost? Vyčerpává mě tento člověk, ale je mi ho líto, a tak ho poslouchám?

Doporučuje proto například vypnout nepotřebná oznámení. „Opravdu nepotřebujete vidět, kdo zrovna lajkuje vaše příspěvky,“ podotýká. Na svých zařízeních si také můžete nastavit různé režimy – například „režim spánku“ nebo „nerušit“. Zapnout si můžete také automatickou korespondenci, díky níž se budete e-mailům věnovat pouze v určitém časovém okně.

2) Nerespektujete své sociální tempo

Sociální tempo si představte jako své rozpětí pozornosti. Někteří z nás se dokáží na nějaký úkol soustředit celé hodiny, jiní několik minut – jsme tak zkrátka přirozeně nastaveni. Pokud toto vezmete v potaz, podle Neové můžete optimalizovat energii místo toho, abyste se trestali za to, že se zkrátka nedokážete soustředit do nekonečna jako jiní. A stejně tak to funguje i se socializací. Podle Neové přitom platí, že u různých lidí vám může vydržet soustředěnost různou dobu. Zkuste tedy v podobném duchu zvážit své společenské tempo a na základě toho jej začít upravovat.

3) Pod maskou extroverta jste introvert

Mnozí z nás neznají své místo na introvertně-extrovertním spektru. A i když ho znají, často si vyčítají, že jsou introverti, protože svět od nás očekává, že budeme hlasití a rozverní. „Nejjednodušší způsob, jak přemýšlet o různých stylech socializace, je, že introvert by si nejraději na akci povídal s jedním až dvěma lidmi a navázal hlubokou konverzaci. Extrovert by byl v místnosti s třiceti lidmi, ale byl by nejšťastnější, kdyby se bavil se čtyřiceti,“ nastiňuje Neová.

Když otevřete portál na 24 hodin denně 7 dní v týdnu všem – od notifikací přes hovory až po e-maily – pak nebudete vůbec odpočatí, a tudíž vnímaví ke kvalitním interakcím.

Pokud jste spíše introvert, můžete zkusit svůj styl komunikace optimalizovat tím, že si budete vybírat více intimních interakcí v malých skupinkách nebo jeden na jednoho. A nebojujte s faktem, že jste introvert. Přijměte to, říká Neová. „Možná se také budete potřebovat dobít prostřednictvím 'introvertní kocoviny', takže si k tomu dejte svolení,“ dodává.

4) Nasloucháte až příliš

Možná patříte k lidem, kterým se ostatní rádi svěřují. Je skvělé být laskavý, ale má to i své meze. Zkuste si proto položit několik následujících otázek: Zaslouží si tato osoba mou pozornost? Vyčerpává mě tento člověk, ale je mi ho líto, a tak ho poslouchám? Umím říci ne? Umím se zeptat: „Chceš někoho, kdo tě vyslechne, nebo někoho, s kým bys mohl vyřešit problémy?“ Určité problémy by navíc měl člověk řešit s odborným poradcem, ne je přenášet na své blízké, upozorňuje Neová.

5) Skrýváte tajný odpor

Máte k člověku, se kterým se stýkáte, skrytý odpor? Podle Neové to nemusí být nutně špatně, může na tom být i něco dobrého – například to, že zmíněná osoba je tu občas pro vás nebo vám připomíná dlouhověkost vašeho vztahu. Můžete se například společně těšit z některých věcí, které s jinými neděláte, což je výjimečné, a proto vám to vyhovuje. Nebo je vám tohoto člověka třeba líto nebo máte pocit, že abyste byli tolerováni, měli byste tolerovat i ostatní.

Mezi další věci, které vás mohou vyčerpat, patří i to, že zpochybňujete, co při interakci říkáte, příliš se snažíte působit chytře nebo zajímavě, a proto nejste přítomní, a i několik dní poté si přehráváte vše, co jste během setkání řekli nebo udělali.

Možná jste na tohoto člověka byli zpočátku mírní, protože vás nenapadlo, že by váš vztah pokračoval, a tak jste si nevytyčili hranice – a některé nepříjemné chování vás časem začalo ještě více rozčilovat. Podle Neové můžete zvážit, zda na tyto nepříjemné vzorce elegantním způsobem neupozornit, navrhnout alternativní chování a zeptat se na jejich názor, abyste se oba potkali na šťastné půli cesty. Nebo můžete zvážit, jak často se setkávat, nebo zda je vůbec ještě chcete ve svém životě, doplňuje.

6) Vyčerpává vás něco jiného

Náročné období, zdraví – to vše nám někdy zkrátka bere sílu a ztěžuje společenské interakce. A i když byste přijímání společenských vitamínů neměli úplně přerušit, zvažte, kolik jich potřebujete a jestli by nebylo užitečné říct blízkým něco jako: „Nemám teď příliš energie, nebudu zabíhat do detailů, jen upozorňuji, že budu možná trochu nesoustředěný nebo se s vámi budu setkávat trochu méně.“ Tímto způsobem nedochází k žádným dohadům a vy přebíráte odpovědnost, říká Neová.

To-Don't list je seznam lidí a aktivit, s nimiž už nechcete mít nic společného. Ne je ne. Nemusíte nic vysvětlovat.

Mezi další věci, které vás mohou vyčerpat, patří i to, že zpochybňujete, co při interakci říkáte, příliš se snažíte působit chytře nebo zajímavě, a proto nejste přítomní, a i několik dní poté si přehráváte vše, co jste během setkání řekli nebo udělali. Někdy se může jednat o sociální úzkost, kterou je možné řešit například s odborníkem.

Jak získat svou energii zpět?

Setkávání s lidmi, které máte rádi, nebo které chcete lépe poznat, vám ale může sociální baterky i dobít – pokud to uděláte správně.

1) Zabijte dvě mouchy jednou ranou

Zvažte činnosti, kterým byste se chtěli věnovat – a přiřaďte k nim lidi, radí Neová. Potřebujete nový nábytek? Vezměte kamarády s sebou na nákup. Vyrazte s nimi na procházku se psem, na jídlo nebo do posilovny.

2) Nedělejte namáhavé věci, které vám vadí

Party u vás doma zní možná jako skvělý nápad. Ale co když jste už příliš vyčerpaní na plánování, objednávání jídla, úklid? Rozdělte si s přáteli úlohy, využívejte svých silných stránek a pravidelně kontrolujte, zda jsou všichni ve své roli spokojení.

3) Vytvořte si To-Don't list

To-Don't list je seznam lidí a aktivit, s nimiž už nechcete mít nic společného. Ne je ne. Nemusíte nic vysvětlovat.

Na začátku roku se podívejte do kalendáře. Vyznačte si rušná období – svátky, oslavy, pracovní špičky a podobně. Pak si vyznačte čas před a po nich, který bude určený na odpočinek.

4) Poznejte své kvóty společenské energie

Je možné, že když je vaše energie na běžné nebo základní úrovni, chcete trávit čas pouze s blízkými přáteli. Když však máte energie víc než obvykle, možná si uděláte prostor pro navázání jednoho či dvou nových přátelství, podotýká Neová. Poznávejte své možnosti. Naučte se také říkat blízkým, že na některé akce přijdete jen na určitou dobu, pokud se necítíte na to, abyste zůstali dlouho.

5) Vyhraďte si čas jen pro sebe

Vymezte si čas, který využijete k načerpání nových sil a k péči o sebe. A pokud dostanete náhodnou pozvánku, ze které máte dobrý pocit? Klidně na ni kývněte. Pokud prožíváte náročné období, je ale v pořádku si odpočinout. Nezapomeňte se však vrátit do života, až budete připraveni. Vězte, že vás lidé uvítají, říká Neová.

6) Nastavte si roční plán

Na začátku roku se podívejte do kalendáře. Vyznačte si rušná období – svátky, oslavy, pracovní špičky a podobně. Pak si vyznačte čas před a po nich, který bude určený na odpočinek, radí psycholožka. „Zvažte také, s kým chcete trávit čas, s kým byste se rádi setkali a kolik času na určité lidi ve svém životě potřebujete,“ dodává.

Související…

Introvert není vždy plachý člověk. Existují čtyři typy stydlivosti
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...