fbpx

Nedaří se vám navázat vztah? 3 znaky, že problém je na vaší straně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ve vztazích máme často tendenci hledat viníka v tom druhém. Co když je ale chyba na naší straně?

Zveřejněno: 28. 3. 2023

„Můj partner mi neodpovídá okamžitě a já mám nutkání mu zavolat. Štve mě to.“ „Už nějakou dobu máme sex a zdá se, že nám to klape. Proč se můj partner cuká, když začnu mluvit o závazku?“ „Zajímalo by mě, s kým chodí můj bývalý. Potřebuji vědět, proč si vybral ji a ne mě.“ Zamilovanost nám na jedné straně může přinášet nesmírnou radost a uspokojení. Snadno se však může zvrtnout v toxický vztah, varuje americký psycholog Mark Travers.

Samozřejmě, že všichni chceme být těmi nejlepšími partnery. Někdy ale všechno to sladké může náhle zhořknout naším jednáním. Travers ve svém článku pro Psychology Today upozorňuje na tři způsoby, jak se můžete nevědomky stát červenou vlajkou ve vlastním vztahu. A radí, co s tím.

1. Máte růžové brýle a nevidíte vlastní hodnotu

Když si druhého člověka příliš idealizujeme, začneme o něm uvažovat v té verzi, jakou bychom si přáli, aby byl. A to až do té míry, že nakonec přepisujeme realitu toho, kdo skutečně je a co se ve vztahu děje. Přehnaná idealizace nového či potenciálního partnera je v zásadě běžná věc. Někdy ale může být příznakem hlubšího problému, upozorňuje Travers.

Jedním z nich je nedostatek sebeúcty. Tím, že schvalujete vše, co váš potenciální partner dělá, riskujete, že se nad vámi začne cítit nadřazeně. Když si pak začnete dávat pozor, jak se v jeho blízkosti chováte a co říkáte, v jeho očích ještě více klesnete. Podle studie publikované v časopise Journal of Personality se dokáží lidé s vysokou sebeúctou lépe držet svých morálních zásad, když jsou konfrontováni s dilematy ve vztahu, což pak ve výsledku vede k tomu, že oba partneři jsou k sobě navzájem vstřícnější, shovívavější a smířlivější.

Nikdy není dobré používat sex jako prostředek k umělému posunutí vztahu na vyšší úroveň. Dokud si nejste jistí, s kým máte tu čest, dávejte věcem přirozený průběh a spíše se přiklánějte na stranu trpělivosti než pokroku.

Druhým problémem může být nedostatek sebevědomí. Řada výzkumů ukazuje, že vysoké sebevědomí romantickým vztahům prospívá. Pokud se potýkáte s nízkým, často vysíláte nežádoucí signály – například působíte, že vaše štěstí je závislé na partnerovi. Do každého, kdo projeví počáteční zájem, máte navíc tendenci vkládat nerealisticky velká očekávání a hned od začátku vyžadovat důvěru a intimitu.

Jak se přehnanému idealizování vyhnout?

Aby byl vztah zdravý, musí být city oboustranné. Pokud váš partner skutečně cítí totéž co vy, měl by být ochoten svou náklonnost projevit. Dejte mu prostor a nechte ho do vztahu investovat. Zeptejte se také třeba přátel na objektivní názor. 

2. Pronásledujete někoho, kdo je čerstvě po rozchodu

Pokud usilujete o někoho, kdo je čerstvě po rozchodu, může to signalizovat, že máte problém dát druhým lidem čas a prostor, když to potřebují. Jak v tomto případě poznat, zda má cenu počkat, nebo od toho dát raději ruce pryč?

Za prvé se zaměřte na to, zda váš potenciální partner v rozhovorech svého bývalého často zmiňuje. Může to znamenat, že ho stále zaměstnávají vzpomínky a nezhojené rány. Zejména pokud si všimnete, že o svém bývalém mluví negativně, často to značí, že ještě není připraven jít dál, nebo že je to člověk, který nechce převzít odpovědnost za věci, které se ve vztahu pokazily. Dalším varovným znamením je, když ten druhý začne do vztahu na začátku až překvapivě hodně investovat. Může to značit, že si po předchozím zranění chce dokázat, že na vztah ještě má. V jeho průběhu vás pak ale může zklamat. Buďte proto obezřetní a snažte se zjistit, zda má o vás tento člověk dlouhodobý zájem.

Pokud schvalujete vše, co váš potenciální partner dělá, riskujete, že se nad vámi začne cítit nadřazeně. Když si pak začnete dávat pozor, jak se v jeho blízkosti chováte a co říkáte, v jeho očích ještě více klesnete.

3. Očekáváte závazek jen proto, že jste měli sex

Čistě sexuální vztahy jsou nyní častější než dříve. Přirozeně ale můžeme pociťovat touhu posunout tyto letmé známosti dál – i když to na začátku nebylo v plánu. Pokud jste ve vztahu „kamarádi s výhodami“ nebo máte „sex bez závazků“ a chcete něco víc, Travers doporučuje několik způsobů, jak postupovat.

Hledejte známky oboustranného zájmu: Pokud si oba užíváte společnost toho druhého, zejména mimo ložnici, může to znamenat, že váš partner může být otevřený tomu, abyste se zavázali k něčemu většímu. Platí pořekadlo, že páry, které si spolu hrají, spolu zůstávají.

Vyjádřete se: Pokud máte pocit, že by váš partner mohl být na stejné vlně jako vy, seberte odvahu a vyjádřete se. Řekněte mu, jak si představujete, že se váš vztah bude vyvíjet. Nezapomeňte mu dát čas a prostor, aby si to mohl promyslet. A buďte flexibilní i vůči jeho potřebám.

Otestujte svou komunikační sílu: Studie publikovaná v časopise Personal Relationships tvrdí, že páry, které komunikují efektivně a spolupracují, vykazují vyšší míru spokojenosti ve vztahu. Všímejte si, jak zvládáte řešit případně náročnější situace či problémy. 

Pokud zjistíte, že si rozumíte na hlubší úrovni, může to znamenat, že v tomto partnerství jde o víc než jen o sex.

Travers zdůrazňuje, že je potřeba pamatovat na to, že nikdy není dobré používat sex jako prostředek k umělému posunutí vztahu na vyšší úroveň. Dokud si nejste jistí, s kým máte tu čest, dávejte věcem přirozený průběh a spíše se přiklánějte na stranu trpělivosti než pokroku, radí.

Související…

Máte toxický vztah? Vysajte jed z ran!
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...