fbpx

Kolik vyděláváš? Kdy bychom na pracovišti měli o výši svých příjmů mluvit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Většina z nás byla už od dětství vedena k tomu, že ptát se ostatních lidí na výši jejich platu je krajně neslušné. Ne vždy to ale platí

Zveřejněno: 24. 3. 2023

Diskutovat s někým výši platu je ve společnosti podobné tabu jako diskuze o sexu. Někdo se za svůj plat stydí, někdo naopak nechce ve druhých vzbudit závist a další negativní emoce jen proto, že bere daleko větší výplatu než oni. Pokud ale přemýšlíte o tom, jestli jste ve svém zaměstnání spravedlivě ohodnoceni, často existuje pouze jediný způsob, jak to zjistit: zeptejte se svých kolegů, kolik vydělávají.

Proč nemlčet?

Celá spousta zaměstnavatelů zastává názor, že diskuze o výši mzdy vytváří mezi zaměstnanci na pracovišti negativní atmosféru. To ale samozřejmě může být pouhou záminkou k tomu, aby pracovníkům zabránili otevřeně mluvit o svých příjmech s kolegy a nevznikalo tak riziko, že společnost bude muset řešit nárůst počtu žádostí o zvýšení platu. V čem všem je tedy větší transparentnost výše platů užitečná?

Rozhovor o výši mzdy s blízkými spolupracovníky vám pomůže se lépe připravit na budoucí vyjednávání se zaměstnavatelem. Pokud budete chtít přidat, konverzace o financích v neformálním prostředí, tedy s vašimi kolegy, vám poskytne cenné informace pro vyjednávání s vaším nadřízeným. Znalost výše mzdy pracovníků na stejných nebo podobných pozicích vám navíc pomůže vytvořit si jasnější představu toho, o jak velké navýšení platu můžete požádat.

Výši platu si lidé často spojují se svou vlastní lidskou hodnotou, a proto je nutné k celé věci přistupovat opatrně a s rozmyslem.

Větší transparentnost také znamená méně diskriminace. Tímto způsobem by mělo být možné odhalit konkrétní předsudky, které některé jedince znevýhodňují.

Zaměstnavatelé by neměli být proti

Autoři studie z Kalifornské a Princetonské univerzity uvádějí, že zaměstnavatelé v USA jsou silně motivováni bojovat za utajování platů na pracovišti. Výsledky studie sice potvrdily předpoklad, že zveřejňování informací o platech vede v krátkodobém horizontu k poklesu spokojenosti na pracovní pozici, transparentnost platů má však pozitivní dopad z hlediska výkonu pracovníků.

„Výzkumy ukazují, že když lidé vědí, jak jsou placeni v porovnání s jejich kolegy, je pravděpodobnější, že budou pracovat na tom, aby se posunuli výše,“ říká David Burkus, autor několika úspěšných knih o firemním managementu a profesor na Oral Roberts University v Tulse. „A dokonce i ti nejlepší budou s větší pravděpodobností tvrdě pracovat na tom, aby zůstali vysoce výkonnými a prokázali, proč přinášejí organizaci takovou hodnotu.“

Důvěra v zaměstnavatele a pocit, že je s vámi v práci zacházeno spravedlivě, je ale pro mnoho lidí stejně tak důležitá, ne-li důležitější, jako výše jejich platu v porovnání s ostatními pracovníky. Z průzkumu společnosti PayScale, provedeném na vzorku 71 tisíc zaměstnanců, vyplývá, že i zaměstnanci s nedostatečnou mzdou jsou v práci mnohem spokojenější, pokud mohou o svém platu otevřeně hovořit.

Oprostěte se od emocí

Peníze byly, jsou a nejspíš i vždy budou citlivým tématem. Výši platu si lidé často spojují se svou vlastní lidskou hodnotou, a proto je nutné k celé věci přistupovat opatrně a s rozmyslem. Pokud dojde na konverzaci o finančním ohodnocení se spolupracovníky, shromažďujte údaje a svou pozornost věnujte pouze číslům, ne lidem. Vyvarujte se pocitu závisti, nebo dokonce pomluvám, získané informace naopak využijte k zhodnocení toho, jestli je s vámi skutečně zacházeno spravedlivě.

Související…

Psychologické výhody dojíždění do zaměstnání: Bez něj nám hrozí stres i vyhoření
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Ivy Exec

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...