fbpx

Jízda na pomyslném koni vám může připadat jako bláznovství, ale ruku na srdce, neděláme někdy mnohem šílenější věci?

Zveřejněno: 17. 1. 2023

O dívkách, které se ve Finsku prohánějí po tělocvičnách s dřevěnou tyčí mezi nohama, psal už i The New York Times. Toho koně známe vlastně všichni, i když si s ním naposledy hráli naši pradědové na husary. Umělá koňská hlava připevněná na tyči se opět dostala do hledáčku dětí, tentokrát pubertálních dívek ve Skandinávii. Jde o nový fenomén nazývaný hobbyhorsing. Prostě si „sednete“ na dávno zapomenutou dětskou hračku a cváláte, případně skáčete přes překážky.

Existenci těchto dětských koníčků můžeme vysledovat v mnoha minulých stoletích a napříč mnoha kulturami. Motiv je znám už z německých dřevořezů a španělských olejomaleb 16. století, různé varianty se objevovaly v Evropě, Asii i Severní Americe.

Z úletu do oficiality

Ve Finsku se nová komunita příznivkyň této netradiční kratochvíle organizovala nejdříve tajně a online. Dnes už nejde o záležitost trošku potrhlých holek, ale jejich aktivity jsou zaštiťovány trenéry, rozhodčími a pořádají se oficiální soutěže. Nadšenci (tedy spíš nadšenkyně) své koníky pojmenovávají, stanovují jim pohlaví, plemena a různé jejich (třeba i zvukové) projevy jsou předmětem odborných debat.

hobbyhorsing 0330608347

Před každou překážkou je potřeba dřevěného koně pořádně pobídnout


Probíhají diskuze o jejich úpravě, pokrevních liniích a temperamentu. Prostě nejde jen o to lítat s tyčí mezi nohama, ale příběhy dřevěných miláčků jsou promyšlené do posledního detailu.

Projížďky na opravdovém koni si nemůže dovolit každý, ale vymyslet si imaginárního koně a prožívat s ním nervy na závodech může být zajímavou alternativou.

Hobbyhorsing se prostřednictvím videí a sociálních sítí šíří mezi pubertálními dívkami dál, například do Ruska, Švédka a Nizozemska. V roce 2017 byl finský hobbyhorsing tématem filmu Hobbyhorse Revolution režisérky Selmy Vilhunenové, která pět let natáčela skalní příznivkyně této disciplíny na pomezí sportu a umění.

Silná komunita

I když se vám tahle kratochvíle může jevit jako podivínský archaismus, komunita okolo hobbyhorsingu je velmi silná a zajímavá. Jde o fyzicky náročnou zábavu, při které se její vyznavačky uvolní, zasportují si, dají průchod emocím a vyřádí se ve svém vlastním světě.

Projížďky na opravdovém koni si z nejrůznějších důvodů nemůže dovolit každý, ale vymyslet si imaginárního koně a prožívat s ním nervy na závodech může být zajímavou alternativou. Pro každého.

Související…

Nudíte se? Zkuste 10 nejlevnějších koníčků, které se můžete naučit sami
Dora Hanzelová

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...