fbpx

Usínáte často u filmů? Odborníci radí, jak vydržet až do titulků 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Štve vás také, že jste z nesčetného množství filmů viděli jen první polovinu? Zde najdete tipy, jak udržet oči otevřené až do samotného konce

Zveřejněno: 13. 1. 2023

Možná to znáte. Máte za sebou dlouhý den a chcete si odpočinout u nejnovější komedie, na kterou jste se tolik těšili. Děj se ale ještě ani plně nerozehraje a vám už těžknou víčka. V následujících minutách usnete spánkem blažených a probudíte se až ve chvíli, kdy je veškeré srandě konec. Poznáváte se? Tady je několik efektivních tipů, jak to změnit.

Tvrdý alkohol si nechte na jindy

Pokud jste odhodláni během filmového večera neusnout, bude možná muset basa piv strávit další večer ve sklepě. Profesor psychiatrie a behaviorálních věd na Kalifornské univerzitě v San Franciscu Aric Prather varuje před uspávacími účinky alkoholu. „Když si při večerním sledování filmu dáte sklenku vína navíc? Páni, to chce snad raději thriller, abyste neusnuli,“ říká.

Místo pizzy prkénko

Pokud chcete udržet oči otevřené, velká a mastná pizza nebo obří porce indické bašty asi není ideální volbou. „Vaše tělo má relaxační reakci, která může nastat právě po konzumaci velkého jídla,“ vysvětluje psycholožka Brittney Jonesová, která je specialistkou na nespavost v telezdravotní společnosti DrLullaby. „Takže bych radila se rozhodnout pro něco menšího – ať už jde o svačinu nebo malé jídlo, například prkénko s uzeninami,“ radí.

Samozřejmě to bude mít efekt jen v případě, pokud půjde skutečně o prkénko – ne obrovský tác s horou masa a sýru.

Pro spánek jen postel

Možná si rádi zdřímnete na tom samém gauči, na kterém se snažíte sledovat film. Jenže vaše tělo už toto místo považuje za nejlepší prostor k vypnutí. „Člověk se možná raději bude chtít dívat u svého partnera nebo kamaráda. Nebo se místo na gauč posadí třeba do křesla, které tak pohodlné není,“ říká Jonesová.

Z výše uvedeného jasně plyne, že pokud se chcete uvelebit na sledování filmu do postele, je to snad nejhorší možná volba. „Proto se pokusme udělat z postele svatyni spánku,“ říká Prather. Zkrátka místo jen pro spánek a sex.

Patříte navíc mezi ty, co mají problémy s dodržováním pravidelného spánkového režimu? Tak to nejsou filmové večery v posteli už vůbec tou správnou cestou. „U lidí, kteří mají sklon k problémům se spánkem, to může přispět k jejich upevnění,“ varuje Prather. „Vaše tělo je trochu zmatené z toho, co má dělat,“ vysvětluje.

Pozor na spánkový deficit

„Máte nedostatek spánku a pak se chcete večer dívat na film? Možná se nedožijete ani třicáté minuty,“ říká Jonesová. Doporučuje odpočinout si noc předtím a také řešit všechny základní příčiny, které za nedostatkem spánku stojí.

Ovladač vždy po ruce

Krev rozproudíte častými přestávkami během filmu – a to nejen když si potřebujete odskočit na toaletu. Máte pocit, že jste na pokraji usnutí? „To může být signál k tomu, stisknout tlačítko pauzy, vstát, vzít si popcorn, nápoj a trochu se protáhnout,“ doporučuje Jonesová.

A nebo...

„Já bych se vzhůru nesnažila zůstat,“ říká spánková vědkyně ze švýcarského Centra pro chronobiologii Christine Blumeová. „Dopřejte svému tělu to, co očividně zoufale potřebuje,“ vzkazuje.

A má pravdu! Pokud jste po náročném týdnu vyčerpaní, o něco málo si zkrátit filmový večer je zdravé rozhodnutí. A pokud i přes dostatek odpočinku u filmů stále usínáte, možná je čas navštívit odborníka. Podle Prathera může být časté usínání při sledování filmů potenciálně i známkou nediagnostikované spánkové apnoe. „Pokud se to děje neustále a i v jiných situacích, například v dopravních prostředcích – zejména po noci, během níž jste měli dostatek kvalitního spánku, je načase zpozornět,“ varuje. 

Související…

Chodíte spát později, než byste měli? Pomůže 5 návyků spánkové hygieny
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Wired.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...