fbpx

Chcete být produktivnější a snadněji dosáhnout cílů? Držte se pravidla Goldilocks 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Udržovat nebo zvyšovat motivaci je stěžejní pro každého z nás. Ať už jde o jakoukoliv činnost, bez motivace nebudeme nikdy schopni dosáhnout takových výsledků, jako s ní

Zveřejněno: 8. 1. 2023

Pravilo Goldilocks nebo také princip Goldilocks vznikl v souvislosti s pohádkou o Zlatovlásce a třech medvědech, kterou si většina z nás nejspíš pamatuje z předškolních let. Hlavní myšlenkou tohoto pravidla je, že všeho může být „příliš málo, příliš mnoho, nebo tak akorát“.

Potřebujeme reálné výzvy

Představte si, že jste poměrně dobrým hráčem tenisu. Pokud se na kurtu postavíte proti začátečníkovi, který drží tenisovou raketu poprvé v životě, po pár minutách vám hra bude připadat naprosto zbytečná, nudná a ztratíte motivaci se dále snažit. Proč? Protože porazit nováčka pro vás není opravdová výzva.

Nyní se pojďme podívat na naprosto opačnou situaci. A to, že vás k tenisovému zápasu vyzve Rafael Nadal, nebo třeba Roger Federer. S největší pravděpodobností nezískáte ve svůj prospěch ani jednu jedinou výměnu. A brzy budete ze hry otrávení natolik, že vás přestane bavit. Znovu ztratíte motivaci a vaše výkony nebudou ani zdaleka dosahovat úrovně.

Jaké je tedy optimální řešení? Jak tomu tak bývá, pravdu najdete někde uprostřed. Lidský mozek miluje výzvu, pokud je tak „akorát“. Ani málo, ani moc. A právě pravidlo Goldilocks přichází s myšlenkou, že lidé zažívají nejvyšší možnou motivaci při úkolech, které jsou na hranici jejich současných schopností a vědomostí.

Udržujte své flow

Americký psycholog Gilbert Brin, autor několika knih o ambicích a motivaci, kdysi řekl: „Jedním ze stěžejních zdrojů lidského štěstí je práce na úkolech s vhodnou úrovní obtížnosti. Ani příliš těžkých, ani příliš snadných.“

Z toho vyplývá, že pokud se budete držet pravidla Goldilocks, budete šťastní. Pozitivní motivace jde s pocitem štěstí ruku v ruce a zaručí vám větší produktivitu u všech úkolů, které máte plnit. Pokud jsme šťastní a motivovaní, dostáváme se do duševního stavu známého jako „flow“.

Pokud právě pracujete na svých cílech, nenechte se ničím rušit. Když na pár hodin vypnete upozornění na vašem mobilním telefonu nebo počítači, nic se nestane. A díky zvýšené soustředěnosti dosáhnete svých cílů daleko snadněji.

Termín „flow“ poprvé definoval maďarský psycholog Mihaly Csikszentmihalyi. Jedná se o moment, při kterém je náš mozek tolik zabraný do konkrétní činnosti, že všechno ostatní jde stranou. Právě v tomto stavu jsme nejlépe schopni překonávat a zvyšovat hranice našich schopností a dosáhnout těch nejobtížnějších úkolů.

Jak na to?

Pokud se chcete pravidlem Goldilocks řídit, je naprosto stěžejní si předem stanovit své cíle a důkladně pozorovat a měřit jakýkoliv uskutečněný pokrok. Když vidíme, že naše snažení má nějaký smysl a posouváme při něm hranice našich možností, zůstáváme motivováni a tím si zajišťujeme maximální možnou produktivitu.

Prvním krokem je tedy stanovit si konečný cíl. Ať už se chcete naučit hrát na hudební nástroj, napsat knihu nebo se stát mistrem v žonglování, musíte vědět, kam přesně vaše snažení směřuje. Uvědomte si, že abyste konečného cíle dosáhli, budete muset provést větší množství malých kroků. V případě žonglování se nejdříve naučíte házet a správně chytat jeden míček, pak přidáte druhý. A pak třetí. A tak dále. Ačkoliv máte svůj konečný cíl žonglovat s pěti míčky stále na paměti, musíte se k němu pomalu propracovat a nenechat se odradit složitostí konečného cíle.

Neméně důležitým aspektem je pak již zmíněné měření okamžitého pokroku. V případě, že překonáváte hranice svých možností a svůj pokrok pozorujete, motivace nezadržitelně roste. A s ní i naše schopnost posouvat se dále. Uvědomte si, jakého pokroku jste od začátku svého snažení dosáhli, a dále ho rozvíjejte.

Teorie a praxe

Pravidlo Goldilocks není v principu nic složitého a vysvětlit se dá poměrně snadno, samotná aplikace už ale může být o něco složitější. Pokud se ale budete držet dvou základních principů, a to stanovení konečného cíle a menších měřitelných úkolů na cestě k němu, máte z půlky vyhráno.

A jedna malá rada na závěr; pokud právě pracujete na svých cílech, nenechte se ničím rušit – tím udržujte své flow. Když na pár hodin vypnete upozornění na vašem mobilním telefonu nebo počítači, nic se nestane. A díky zvýšené soustředěnosti dosáhnete svých cílů daleko snadněji.

Související…

Schizofrenie pracujícího rodiče: Nedá se soustředit ani na děti, ani na práci
Kateřina Hájková

 

 

foto: Shutterstock , zdroj: Medium

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...