fbpx

Přemýšleli jste někdy nad tím, odkud se vzaly vaše úzkosti nebo třeba pocit nedostatečnosti? Možná je to tím, že jsme rodičovskou kritiku v dětství přijali za vlastní

Zveřejněno: 2. 1. 2023

Možná to znáte také. Máte ve svém okolí nějakého člověka, kterého má každý rád – je milý a kamarádský, navíc chytrý a schopný, ale sám k sobě neustále kritický, nevěří si a sám sebe ponižuje. Jednou z možných příčin takto sebedestruktivního chování bývá to, že vás v dětství rodiče příliš kritizovali. Následujících 16 znaků vám pomůže určit, zda mezi takové lidi s nízkým sebevědomím dokonce nepatříte i vy sami.

Ve svém článku na webu Psychologist Today se tomuto tématu věnuje psycholog Seth J. Gillihan. I on měl na vysoké škole spolužáka, kterého bylo snadné mít rád, jeho věčná sebekritika ale byla matoucí. Gillihanovi jeho chování začalo dávat smysl v momentě, kdy poznal jeho otce. Byl neustále kritický a povýšenecký, takže náročné bylo strávit s ním i několik málo hodin. 

Na základě toho se Gillihan začal vlivu kritických rodičů na děti blíže věnovat a vytvořil seznam 16 znaků, které s vysokou mírou pravděpodobnosti znamenají, že člověk patří do skupiny méně šťastných jedinců, kteří byli v dětství nadměrně kritizováni:

1. Máte problém důvěřovat sami sobě

Neustálá kritika v raném věku může zanechat dojem, že to, co si myslíte, cítíte nebo děláte, je z nějakého důvodu špatně. V důsledku toho často sami o sobě pochybujete.

2. Váháte s přijímáním nových výzev

Pochybnosti o sobě a nízká sebedůvěra ztěžují důvěru ve vaši schopnost postavit se novému úsilí. Často končíte tak, že hrajete na jistotu, a do výzev se raději nepouštíte, než abyste riskovali neúspěch.

3. Je pro vás těžké vzít si z chyb ponaučení

Chybovat je lidské, ale když chybujete vy, působí to jako potvrzení vašich nedostatků. I jednoduchý omyl vám může připomenout všechna vaše minulá selhání a vaše sebevědomí prudce klesá.

4. Máte sklon k perfekcionismu

Vaše snaha být perfektní není vedena tím, že chcete být hrdí na odvedenou práci, ale strachem z toho, že něco pokazíte a odhalíte tak svou nedostatečnost.

5. Dokončit úkol vám trvá dlouho

Napsání e-mailu, výběr přání k narozeninám, psaní článku nebo čehokoli jiného vám trvá dlouho, protože se snažíte vyhnout chybě.

m shutterstock 369854870

Nadměrná kritika rodičů může vyústit až v agresi: vůči sobě a později ostatním. (zdroj: Shutterstock)


Můžete dokonce promeškat termíny, protože vaše snaha o to, aby to bylo "pinktlich", narušuje dokončení věcí.

6. Neustále se omlouváte

Vaši rodiče vám vždy rychle dali najevo, že jste udělali chybu, a tak je snadné předpokládat, že vás ostatní uvidí ve stejném světle. Když vám přátelé řeknou, že se nemusíte neustále omlouvat, možná se omluvíte i za to, že se omlouváte.

7. Často se cítíte být v defenzivě

Samozřejmě, že se cítíte defenzivně: v dětství jste se naučili být připraveni na možné útoky, abyste se před nimi mohli chránit. Vaše obranné reakce mohou vést k tomu, že se na vás vaši přátelé nebo partner zlobí, že "si vždycky všechno moc berete", což vás nijak nezbavuje potřeby bránit se.

8. Máte problém uvěřit, že vás lidé mají rádi

I když vám přátelé a rodina vyjadřují lásku, v hloubi duše si stejně myslíte, že vás mají tak trochu plné zuby. Tato tendence může být obzvlášť silná, pokud rodiče směrem k vám vysílali smíšené signály, v jednu chvíli se k vám chovali vlídně a vzápětí na vás vychrlili nadávky či výčitky.

9. Málokdy přijmete kompliment

Když vám někdo řekne něco hezkého, najdete způsob, jak to odrazit, často překvapivě sebekritikou. Když vám například řeknou, že se jim líbí vaše nové tričko, řeknete třeba, že už je staré. Tak či onak neutralizujete jakoukoli pozitivní reakci na vás.

10. Často prožíváte sociální úzkost

V důsledku toho, že nedůvěřujete pozitivnímu hodnocení druhých, se často obáváte jejich odsouzení nebo kritiky. Bojíte se, že se ztrapníte v práci, uděláte něco ponižujícího na veřejnosti nebo budete během rozhovorů působit trapně.

11. Máte silného vnitřního kritika

Hlas vašeho kritického rodiče prosákl do vašeho nitra a nyní vychází z vás. Pokud se pozorně zaposloucháte, můžete ve své vlastní samomluvě zaslechnout ozvěny hlasu svého otce či matky.

12. Jste náchylní k depresím

Všechna ta negativní samomluva a pocit nedostatečnosti si vybírají daň a vaše nálada v důsledku toho trpí.

 

m shutterstock 556690744

Rodiči nadměrně kritizované děti jsou častějšími oběťmi šikany. (zdroj: Shutterstock)


Bohužel se nakonec můžete začít kritizovat i za to, že jste v depresi, čímž se roztočí spirála špatné nálady a sebenenávisti.

13. Máte tendenci být kritičtí k ostatním

I když se vám nelíbí, že vás někdo kritizuje, je těžké to nedělat druhým. Je pro vás snadné a automatické vidět na druhých lidech chyby a vaše vlastní sebekritika se odráží ve vašich postojích k druhým, nejspíš jako obrana proti vaší nízké sebeúctě.

14. Vaše vztahy se sourozenci jsou napjaté

Je nešťastné, že špatné zacházení ze strany rodičů se často přenáší do obtížných sourozeneckých vztahů. I když můžete zažívat období blízkosti a spojení, chybí mezi vámi základní pocit důvěry.

15. Často nad věcmi příliš přemýšlíte

Pochybnosti o sobě samých a nedůvěra vás vedou k tomu, že jste často zalezlí ve své vlastní hlavě: analyzujete, přezkoumáváte, přehodnocujete. Možná trávíte v hlavě tolik času, že se dokonce cítíte odříznuti od vlastního těla.

16. Cítíte potřebu si něco dokazovat

Za normálních okolností nemáte pocit, že "nejste dost" – dost chytří, dost hezcí, dost úspěšní, dost bohatí. Tyto pocity se snažíte vynahradit tím, že na sobě tvrdě pracujete a děláte něco navíc.

Budoucnost je ve vašich rukou

Ne u každého, kdo byl vychováván kritickými rodiči, se však tyto vzorce vyvinou – to, že jste se v několika z nich našli, nemusí nutně znamenat, že jste kritické rodiče měli. Pokud na vás však většina z nich sedí, věnujte chvíli tomu, abyste si uvědomili svou minulost a to, jak mohla přispět k vašim vnitřním bojům.

A buďte odvážní. Tyto tendence možná nezvrátíte úplně, ale důsledným uvědomováním a cvičením se můžete naučit novému způsobu života.

Související…

Nutíte děti dělit se o hračky? Nedělejte to, potlačujete jejich základní instinkt
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...