fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Nechcete sex? Můžete tím porušovat zákon! 1 fotografie
Nechceš? K soudu s tebou! (Foto: Shutterstock)

Senátorka Daniela Kovářová má za to, že podle zákona musí mít manželé sex. Český internet se jí vysmál.

Zveřejněno: 27. 10. 2022

V pěně dní tohoto týdne uspokojila poptávku sarkastické veřejnosti po snadných terčích pro výrony online diskusního hejtu senátorka, advokátka se specializací na rodinnou problematiku a autorka knihy „Dobré manželství: 10+1 užitečných rad“ Daniela Kovářová. Na základě svérázné interpretace zákona o rodině dospěla k závěru, že manželé mají zákonnou povinnost mít spolu sex.

 

Níže v příspěvku se dočteme: „Pokud je hlavním účelem manželství založení rodiny a děti, mají manželé povinnost a právo provozovat sex, milovat se a počínat děti.“ Ano, čtete správně, pokud spolu jako manželé nemáte sex, pak podle paní Kovářové, odbornice na rodinné právo a mimochodem bývalé ministryně spravedlnosti, pácháte přestupek proti zákonu. Z čeho to paní senátorka vyvozuje? Vychází z ustanovení občanského zákoníku. Pojďme se na ně podívat.

  • § 655: Manželství je trvalý svazek muže a ženy vzniklý způsobem, který stanoví tento zákon. Hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc.
  • § 687 (2): Manželé jsou povinni žít spolu, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti.

Pojďme také konsenzuálně předpokládat, že paní senátorka je natolik tolerantní, že nebude chtít trestně postihovat seniory (Do kolika let vlastně toto nařízení platí? Do 50? 60? 80 let?) a dlouhodobě nemocné občany. Kdo bude plnění takové povinnosti kontrolovat? A jakým způsobem? A jak bude probíhat dokazování v případě, že jeden z manželů bude chtít zrušit manželství na základě neplnění zákonných povinností? Výraz „manželské povinnosti“ jsme sice zapomněli ve dvacátém století, ale paní senátorka se jej zcela úspěšně snaží resuscitovat. Důvod je zcela zřejmý a ona sama se s ním nijak netají: je dlouhodobou odpůrkyní svateb gay a lesbických párů a zastánkyní „tradiční rodiny“. A navíc si myslí, že sexuální obtěžování je vlastně přirozené:

Daniela Kovářová za svůj svérázný výklad zákona obdržela spoustu posměšných odpovědí. Podle některých se v jejích fantaziích jedná spíše o středověk než o 21. století:  

Paní senátorka se již dříve vyjádřila ve smyslu, že ji „muži obtěžují a že doufá, že dlouho nepřestanou“:

Michala Kubala, vedoucího zahraničního zpravodajství České televize, uvrhla paní senátorka do nejistoty:

A podle jiných je jistý decentní rozdíl mezi množírnou, kterou paní senátorka popisuje, a manželstvím:

V kontextu narativu dlouholeté obránkyně rodinných hodnot, která chce „svobodu slova pro nevhodné výroky“, bude zcela jistě zajímavé sledovat, jak se bude jako senátorka vyrovnávat s tím, až se jí lidé začnou ptát: a jak hodlá stát tuto zákonnou povinnost vymáhat? Na návrhy zákona z pera paní senátorky se už mocinky těším. A taky bych moc rád věděl, jak se bude paní senátorka, která chce „zastupovat normální lidi“, stavět k těm (dle její definice) nenormálním. Inspirace v historii najde zajisté dost. 

Související…

Americký profesor tvrdí, že sex už nebude třeba. Budeme děti vyrábět v laboratoři?
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...