fbpx

Zveřejněno: 6. 9. 2017

Velké letní prázdniny utekly jako voda a chodby škol, které doteď zely prázdnotou, se zaplnily odpočatými studenty. Kromě nově nabytých vědomostí bychom si po absolvování základky měli odnášet i moudro, jež nám učitelky vštěpují už od první třídy: „Nesrovnávejte jablka s hruškami.“ Proč se tím tedy neřídíme i v dospělosti a neustále s někým srovnáváme své vlastní potomky? Jaký dopad to na dětskou psychiku může mít, vám ve videu poví Kateřina Novotná a Jan Mühlfeit. 

Jakmile se rodič dostane v kariéře hodně vysoko, má tendence očekávat od svých ratolestí to samé. Připomíná jim, co dokázal, když byl v jejich věku, co všechno měl už za sebou a jak perfektní byly jeho známky. „Dítě pak ale získává pocit vlastního selhání a bojí se riskovat. To je špatné, protože lidé, kteří se obávají dělat nové chyby, většinou nedojdou v kariéře moc daleko,“ vysvětluje globální stratég a kouč Jan Mühlfeit. 

katka a mulf 12

Kateřina Novotná a Jan Mühlfeit pomáhají odemykat dětský potenciál.

„Rodiče by však neměli srovnávat ani sourozence. Je naprosto normální, že zatímco jeden bude vynikat například v matematice, ten druhý ve sportu. Pokud bychom dítěti neustále říkali, že jeho bráška se to přece také naučil a tím pádem to musí zvládnout také, budovali bychom v něm konkurenční myšlení. V budoucnu by takové dítě nebylo spokojené samo se sebou, protože tu pomyslnou laťku by mělo nasazenou od někoho jiného. Rodičům by ale mělo jít spíše o to, aby se jejich potomek dostal na svou nejlepší úroveň, ne na úroveň někoho jiného,“ doplňuje Kateřina Novotná. 

Jak přesně mají tedy úspěšní rodiče vychovávat svoje děti a jaký rozdíl je mezi inspirací a motivací? To se dozvíte v našem videu, a pokud v tomto díle nezazněla odpověď právě na Vaši konkrétní otázku, neváhejte a zeptejte se na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...