fbpx

Zveřejněno: 11. 7. 2017

Se sportovní psycholožkou, mentorkou duševního rozvoje a dnes už i koučkou štěstí Kamilou Jetmarovou jsme si povídali hlavně o motivaci a o štěstí. Jak nám řekla během Festivalu Evolution, to, že se stala psycholožkou, byla vlastně náhoda, to, že začala pracovat se sportovci, také. A jak se stala koučkou štěstí?

Kamila učí jógu, spolupracuje s vrcholovými sportovci a jako mentorku duševního rozvoje si ji spolu s kolegou Marianem Jelínkem najímají nejen sportovci a trenéři, ale také velké firmy a nadnárodní společnosti všeho druhu.

Přitom se k psychologii dostala vlastně náhodou. Zkoušky na Filozofickou fakultu v Praze nevyšly, tak jí kamarádka poradila, ať zkusí psychlogii na teologické fakultě. Pak přišly ČVUT v kombinaci s VŠE, studium v zahraničí a nakonec i nabídka - spolupracovat jako psycholožka se sportovci.

Trefa do optimálního fungování

Podle Kamily je vliv psychiky na sportovní výkony naprosto zásadní. Sprotovce proto učí, jak mají poznat sami sebe, aby se svou psychikou uměli pracovat. "Sportovci podávají nejlepší výkony v zóně optimálního fungování a zóna optimálníjo fungování závisí právě na tom, jak se do ní člověk dokáže dostat," říká. "Sportovci často podávají nejlepší výkony na olympiádách a mistrovstvích světa, kde je ta motivace největší, ale zase jsou některé události, které můžou člověka dostat do velkého stresu, a pokud ten sportovec se sebou neumí pracovat a nepozná to, tak ho ten stres a okolní prostředí ovlivňují."

Kamila tedy pracuje především na tom, aby sportovci znali sami sebe a svou psychiku a nenechali se rozhodit prostředím. To samé radí přeneseně i manažerům ve firmách. A díky tomu, že je úspěšnou mentorkou, se doastala i ke kaučování štěstí.

"Asi před dvěma lety mě oslovili z firmy L´Oreal, jestli bych nemohla vystoupit na jejich tiskové konferenci. Uváděli na trh nový krém pro ženy v menopauze. Chtěli přitom napodobit model z Francie, kde měli takzvanou koučku štěstí. Hledali někoho v Čechách a někdo jim doporučil mě," popisuje Kamila.

"Byla jsem potěšená a líbilo se mi i to téma. Řekla jsem, že se zúčastním strašně ráda a že mi to neskutečně lichotí. Taky jsem ale řekla, že o menopauze toho z praktické zkušenosti moc nevím. Navíc moc nevím, co obnáší práce koučky štěstí," vzpomíná Kamila.

Kamilu si ke koučinku štěstí každopádně vybrali a už u něj zůstala. A co znamená štěstí pro ni? "Pro mě je asi štěstí nemít žádná očekávání, nemít žádné předsudky a dokázat žít ve flow, tedy v absolutní přítomnosti. Štěstí je pro mě fakt, že si dokážu užít přítomnost."

foto: Flowee, zdroj: Festival Evolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...