fbpx

Zveřejněno: 19. 4. 2017

Třetí díl pořadu Odemykání dětského potenciálu přináší další otázky, na které jste si přáli znát odpověď. Globální stratég a kouč Jan Mühlfeit se spoluautorkou projektu Odemykání dětského potenciálu koučkou Kateřinou Novotnou mají vždy v rukávu zajímavé postřehy. Víte například, jaký je rozdíl mezi talentem a silnou stránkou?

1. Od jakého věku můžeme pozorovat talent u dětí? 

„Když se dítě narodí, má sto miliard mozkových buněk a ty se propojují na základě toho, jaké talenty geneticky dědíme z matčiny a z otcovy strany,“ uvádí Jan Mühlfeit, „těmto propojením se říká synapse a nejvíce se jich děje mezi narozením a třemi lety věku.“ Proto jsou vlohy u našich potomků rozpoznatelné velice brzy. Můžeme je vypozorovat například tak, že budeme sledovat, s čím si naše ratolesti nejčastěji hrají. Škola, protože je unifikovaná a přistupuje ke každému studentovi stejně, pak takový rozvoj a kreativitu zabíjí. Kateřina Novotná dodává, že problém je hlavně v tom, že rodiče mají mylnou představu, že nadání může být jen sportovní, hudební..., ale přitom často jde o věci, které nejsou patrné na první pohled, jako je třeba empatie nebo cit pro vztahy. Nejde tedy ani tak o to, kdy se takový talent vyvine, ale spíše jak ho rozpoznat. V tom pomůže vytvořený test. 

Pro dobrý kariérní rozvoj není důležité pouze IQ (to, co vás naučí ve škole), ale také EQ. To zahrnuje přesně ty talenty, kterých si často nevšimneme. Ku příkladu velký cit pro vztahy má Roger Federer, který nejenže díky tomu vychází s protihráči, ale může je tak i celkem snadno odhadnout a porazit. 

muhlfeit novotna detsky potencial

Děti jsou vaše budoucnost, nechte je objevit jejich možnosti.

2. Znáte někoho, kdo na základě svého talentu rozpoznaného již v dětství uspěl v dospělosti? 

„Dost dlouhou dobu jsem koučoval Eda Fidoe, jednoho z nejlepších dětských herců ve Velké Británii, a když mu bylo osm let, řekl své mamince, že bude hrát hlavní roli,“ vzpomíná Jan Mühlfeit. Maminka sice dala tenkrát Edovi pohlavek, ať si nevymýšlí, ale jeho velkým talentem bylo vizionářství - viděl do budoucna, a proto se mu jeho předpověď vyplnila. A nejen to, díky tomu, že si uměl představit svět za pár let, se z něho stal velmi úspěšný člověk.

Důležitá je samozřejmě i v tomto případě role rodičů. Pokud dají dítěti prostor, nechají ho rozvíjet, budou ho vést a ne mu přikazovat, ano, pak s talentem rozpoznaným v dětství může být v dospělosti velmi úspěšné.  

3. Jaký je rozdíl mezi talentem a silnou stránkou?

„S talentem se každý z nás narodí, je to něco, co řídí naše chování a ovlivňuje naše volby,“ vysvětluje Kateřina Novotná. Jak z toho ale získat silnou stránku? To koučka vysvětluje na jednoduchém vzorci: S = T x I. Přičemž S zastupuje silnou stránku, T značí talent a I zase investici. Z toho vyplývá, že pokud chceme z talentu vyvinout právě silnou stránku, musíme ho rozvíjet, nasbírat různé vědomosti, dovednosti a osvojit si určité vzorce myšlení. 

Jan Mühlfeit nabízí příklad slavného hokejisty: „Jarda Jágr měl od tří let malou hokejku, pingpongový míček a babička mu musela nohama dělat branku, protože židle mu přišla moc široká.“ Podle něho ví dítě přesně, co mu dává energii a co mu ji naopak bere, a díky tomu se může evalvovat. 

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět.

Sledujete také předešlé díly pořadu: 

Odemkněte potenciál svých dětí, 1. díl

Odemkněte potenciál svých dětí, 2. díl.


 

 

foto: archiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...