fbpx

Zveřejněno: 16. 10. 2017

Užívání konopí může významně snížit pravděpodobnost mozkové mrtvice, tvrdí nová studie. Vědci z Texaské univerzity v Dallasu zjistili, že látky obsažené v této rostlině – kanabinoidy, terpeny a další – zlepšují oběh krve a kyslíku v těle, čímž snižují riziko krevních sraženin a mrtvice.

Vedoucí výzkumu Dr. Francesca Filbeyová uvedla, že hlavní psychoaktivní látka v konopí, tedy THC (tetrahydrokanabinol), uvolňuje tepenní stěny, což vede k snížení krevního tlaku a zvýšenému průtoku krve do tkání. „Předchozí výzkum účinků konopí pak ukázal změny v kognitivních funkcích, jako je paměť, a též ve funkcích exekutivních,“ dodala Filbeyová v tiskové zprávě.

Uživatelům konopí se lépe okysličuje mozek

Výzkumný tým pracoval se 175 dobrovolníky, z nichž 74 konopí užívalo a 101 nikoliv. Studie trvala 60 dní a všichni účastníci abstinovali vždy 72 hodin před vyšetřením. Kritéria pro zařazení do skupiny uživatelů byla poměrně přísná – daný jedinec musel splňovat podmínku, že za svůj život konopí užil minimálně 5000krát, což je „poměrně“ vysoké číslo.

V průběhu samotných pokusů byla všem dobrovolníkům několikrát provedena magnetická rezonance. Hladiny THC a jeho metabolitů pak byly zjišťovány rozborem moči. Ukázalo se, že pravidelní konzumenti konopí měli oproti kontrolní skupině vyšší obecnou extrakční frakci kyslíku (OEF) a metabolickou spotřebu kyslíku mozkem, což laicky řečeno znamená, že se jim lépe okysličuje mozek.

shutterstock 584202583

V souvislosti s legalizací konopí nabývají zdravotní výzkumy na důležitosti

Výsledky už se berou vážně

Vědci dále zjistili, že průtok krve mozkem (CBF) v části zvané putamen (ten se nachází u spodní části předního mozku a jeho funkce souvisí s učením) byl u uživatelů konopí vyšší než u ostatních, což je také pozitivním zjištěním. „Momentálně je konopí nejčastěji užívanou zakázanou drogou,“ uvedla Dr. Filbeyová. „Jak po celém světě postupuje jeho legalizace, ať už k léčebným nebo rekreačním účelům, jsou vědecky ověřené poznatky o neurofyziologických změnách a dopadech na zdraví a výkon mozku čím dál tím relevantnější.“  

Tato práce ukazuje, že užívání konopí může zlepšovat důležité vlastnosti krve (okysličení apod.) a jejího toku v našem těle, především pak v mozku. Je ale důležité mít na paměti, že obdobné výzkumy jsou teprve v plenkách a že užívání konopí s vyšším obsahem THC, které krevní tlak snižuje, může být problémové pro jedince trpící na nízký tlak.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...