fbpx

Zveřejněno: 25. 5. 2017

Pokud jste vždy cítili, že ve vaší garsonce 1kk je vám docela těsno a vlastně se tam moc nehodíte, teď máte šanci svou bytovou situaci změnit. Itálie se rozhodla, že rozdá kolem stovky ze svých drahocenných nemovitostí, a vy tak můžete získat jeden z jejích hradů, zámků, věží, kamenných domů... zcela zadarmo! Ale samozřejmě to má háček. 

Jestliže jste vždy chtěli hrad v Toskánsku, dnes je váš šťastný den. Stačí do 26. června vyplnit žádost a mít v občance rok narození vyšší než 1977 a máte velkou šanci jeden vlastnit. Díky novému systému Vládní agentury pro správu majetku státu rozdává Itálie na 103 ze svých kulturních skvostů. Samozřejmě ale nic není tak dokonalé, jak se to na první pohled zdá. K tomu, abyste novou „bytovou jednotku“ získali, se musíte zavázat, že ji zrekonstrujete a proměníte v turistickou atrakci. 

„V případě, že požadujete jeden z těchto diskutovaných majetků, je nutné ho transformovat v zařízení pro poutníky, turisty a cyklisty,“ uvádí Roberto Reggi z Vládní agentury pro správu majetku státu v rozhovoru pro portál Local Italy. Jinými slovy musíte vzít nově získanou ruinu a vytvořit z ní palác, hotel, restauraci... a to nebude levná záležitost. 

hrad italie shutterstock 383402242

Mezi nemovitostmi, které můžete získat, jsou jak hrady, tak vily a mnoho dalších objektů.

Můj soused Cézar

Cílem celého projektu je podpořit cestovní ruch v osmi italských oblastech, ve kterých se tyto stavby nacházejí. Vzhledem k tomu, že se tyto objekty většinou vyskytují podél třpytivého pobřeží či v náruči nádherné krajiny, půjdou zřejmě na dračku. Nemluvě o tom, že mnoho z těchto míst má zajímavou historickou hodnotu jako ku příkladu Via Francigena, stará cesta, po které poutníci přijeli z Evropy do oblasti Puglii a poté pokračovali do Svaté země přes Řím. Jiná nabízejí úchvatnou scenérii pro cyklisty, jako je Ciclovia VenTo, která vás vede z Benátek do Turína. Více informací o těchto úchvatných místech získáte zde.

Jak získat svůj vlastní „caslello“? 

Zaujala-li vás tato nabídka, musíte předložit návrh prostřednictvím webových stránek a popsat, jakým způsobem plánujete přeměnit kýžené místo na novou mezinárodní turistickou smyčku. (Související otázka: jak snadné je nainstalovat wifi ve středověkém klášteře?) Období podávání žádostí je otevřeno do 26. června a zvláštní pozornost je věnována osobám mladším 40 let. Ti mají při vyřizování přednost. Pokud budete úspěšní, dostanete majetkové právo na objekt po dobu 9 let s možností prodloužení o jednou tak dlouhou dobu. Rekonstrukční práce by měly začít během léta. 

Jestliže se vám tentokrát nepodaří získat vlastní hrad, nezoufejte. Projekt, který je podpořen Italským Ministerstvem cestovního ruchu, plánuje v průběhu následujících let „rozdat“ dalších 200 budov s cílem přilákat více návštěvníků do italských končin. 

Na pár míst, mezi kterými můžete vybírat, se můžete podívat v naší galerii. 

 

Čtěte také:

Víte, proč poslat svého soka na Zvíkov?

Tohle jsou místa, kterým řekla civilizace sbohem. A máte je za rohem!

Ptačí rezervace a domov pro čtyři lidi, to je Comino 

foto: Shutterstock, Instagram agenziademanio, zdroj: Observer

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...