fbpx

Zveřejněno: 5. 5. 2017

Součástí Zlín film festivalu je letos už po dvacáté unikátní projekt s názvem Salon filmových klapek, na jehož tvorbě se podílí řada předních českých umělců. Originální malovaná díla putují po výstavách napříč republikou, aby si měli návštěvníci možnost unikátní práci prohlédnout na vlastní oči, a nakonec se 28. května vydraží klapky v aukci. Výtěžek bude věnován na podporu studentů filmových škol.

Od 26. května do 3. června můžete filmové klapky obdivovat v Galerii Věž na Slezkoostravském hradě a v OC Zlaté jablko ve Zlíně. Již tradičně uvidíte i díla umělců takových jmen jako Kristian Kodet, Olbram Zoubek, Jan Saudek, Petr Nikl nebo Kateřina Miler.

foo 4

Filmové klapky jsou unikátní součástí zlínského filmového festivalu už dvacet let a ještě nikoho neomrzely.

Klapky malují i celé rodiny výtvarníků

„Těší nás, že se tato tradice v některých rodinách už předává i na další generaci,“ říká členka správní rady nadačního fondu Filmtalent Zlín a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a upřesňuje: „Do letošní kolekce nám tak svými klapkami přispěly celé výtvarnické rodiny – Josef Velčovský se synem Maximem, Boris Jirků s dcerou Adélou Marií, Miroslav Göttlich s dcerou Veronikou, Kitzbergerovi a synové, Jiří Brázda a syn i manželé Baborákovi.“

Jsou zde však i nováčci. Do „Salonu“ letos přibyla například klapka Ludmily Zemanové, dcery známého režiséra Karla Zemana. Výtvarníci mají při tvorbě klapek naprostou volnost. Neovlivňují je žádné limity ani ohledně výtvarných technik zpracování, ani v tématech. Sběratelé mají ale v oblibě námětů filmových klapek jasno, jsou to především tradičně dětské motivy nebo témata související s filmem.

Projekt Salon filmových klapek odstartoval v roce 1998. Od té doby vzniklo už 2057 klapek, které po skončení výstav putovaly do soukromých sbírek. Následné aukce dosud vydělaly přes 28 milionů korun. Nejúspěšnější v celé historii byla klapka Libora Vojkůvky nazvaná „Touhy plná, klapka rozevřená“, za niž kupec v roce 2008 zaplatil 199 tisíc korun. 

Kompletní výtěžek dražby, která se letos uskuteční 28. května ve zlínském kongresovém centru, bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V průběhu minulých devatenácti let si finanční podporu díky aukci filmových klapek zasloužilo 330 audiovizuálních studentských projektů.

Kolekce filmových klapek je v Ostravě k vidění do 4. května. Odtud se přesune do obchodního centra Zlaté jablko ve Zlíně, kde ji budou moct návštěvníci zhlédnout do 24. května.

Čtěte také: 

Jak vypadá Neviditelná výstava? 

Lidé, kteří nezištně pomáhají, dostali první ocenění

Prague Food Festival míří na Vyšehrad. Ochutnávat se bude eko příbory 

 

foto: Zlín Film Festival

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...