fbpx

Zveřejněno: 1. 12. 2017

Kámen úrazu. Kolik pochlapených chlapů ve svém okolí máte, milé dámy? Shrňme to hned na začátek – pochlapený chlap je muž, který umí pracovat se svými emocemi, naslouchá jim, umí je kvalitně zpracovat a nezapomíná na svou vnitřní ženu. Svou citlivost.

Věděli jste třeba, že když tuto část osobnosti nemáte dobře zpracovanou, tak se necítíte ve svém světě v bezpečí? A že právě na tyto hranice vnitřního mužského ženství útočí podvědomě ženy, když vám – vašimi slovy – „vyčítají“?

„Zdravé hranice vás nejen chrání dokonce i před nepatrným narušením, ale dávají také signál ostatním, jak jste silní a důvěryhodní. Ženy budou zkoušet vaše hranice, obvykle nevědomě, aby se přesvědčily, jestli si je udržíte. Pokud si nedokážete udržet vlastní hranice, jak byste dokázali ochránit ženy? Necítily by se bezpečně.

Paradox je v tom, že chcete být slušní a silní. Co uděláte? Když jste věrni sami sobě, riskujete, že ji od sebe odeženete; pokud ale žena nebere ohled na to, čeho si ceníte, chcete ji za svoji partnerku? Zní to možná tvrdě, ale buďme upřímní. Ona se většinou objeví s větší silou a láskou. Zaslouží si silného muže, a když jste silní, slouží to všem. Nejde o to, abyste chránili svoji sebeúctu, ale abyste poskytovali péči a ochranu těm, které milujete.“

pochlap

Dvě cesty, jak zavřít svou vnitřní ženu

Autor Owen Marcus ve své knize Pochlap se! ukazuje na dvě zásadní věci. První jsou muži, kteří svou ženskou stránku, již si lze představit jednoduše jako emoční část osobnosti, extrémně potlačují, a tím znásilňují jak sebe, tak často i okolí. A takovým mužům díky tomu, že svou citlivost skrývají za agresivitu, pravděpodobně vztahy moc nevychází. Sami muži jsou nešťastní, protože za jejich chlapáctvím je ve skutečnosti jen srabáctví, a kruh se uzavírá. Jsou to muži, kteří si řeknou, že raději uhodí ženu, aby viděla, než aby přiznali, že oni sami udělali chybu.

Dobře na tom není ani druhá skupina žen, která své ženství potlačí opačným způsobem. City a emoční složku prožívání zavřou do šuplíku a neodváží se projevit se agresivně. Pak vznikají páry hodných „bulíčků“ a agresivních manželek. Ono to ani nejde jinak… A může to dopadnout jako u Pata, o kterém píše Owen Marcus.

„Pat dnes tvrdí, že kdyby se projevoval na začátku stejně jako na konci, pravděpodobně by byl ještě ženatý. Možná. Kromě toho si uvědomil, kolik vzteku jeho manželky bylo vztekem, který necítil nebo nevyjadřoval on sám. Jestliže v jakémkoliv vztahu, nejen milostném, jeden z partnerů nevnímá nebo nevyjadřuje své pocity, nevědomky je vyjádří druhý partner.“

Jak používat emoce

Muži, nebojte se tedy říct „ne“, „nemůžu“ nebo „bolí mě to“. Nebojte se vyjádřit vztek, nebojte se vyjádřit soucit a používejte tyto emoce nikoliv jako jejich výbuchy nebo projevy sebelítosti a prohry, ale jako součást komunikace a výzvu k dialogu se ženou.

To vše je vlastně jen jedno otevřené téma z knihy Pochlap se!. Najdete jich v ní mnohem víc a souhlasíme s autorem, že to je kniha, která se dobře projde mužskou duší a ukáže, kde je plevel a kde roste kvalitní rostlinka. Pro chvíle, kdy jde všechno dobře, snad ani není potřeba, ale ve chvíli, kdy se ve svém životě zastavíte, nehýbete se z místa a přešlapujete, je pravý čas tuto knihu otevřít. Přiznejte si to, sdílejte to a řešte to. Ať je to cokoliv.  Návod z nitra muže najdete v sobě samém.

Kniha Pochlap se! od Marcuse Owena, Synergie Publishing SE

foto: Synergie Publishing SE, zdroj: Synergie Publishing SE

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...