fbpx

Zveřejněno: 14. 11. 2017

Jednou jsem školil skupinu lidí, kteří si stěžovali na to, že je ten život nějak krátký… A mě napadla věta, kterou jsem uvedl tento článek. Pokud prožíváme smutek, zlobu, vztek, zášť a řadu dalších negativních emocí, život nám skutečně proteče mezi prsty. Naopak když zvládneme pracovat se svými myšlenkami a porozumíme tomu, jak zvládat své energie, pak zjistíme, že si dny můžeme užít v plné radosti.

Na svých kurzech společně s Dr. Tomášem Rychnovským učím, že si každý z nás vybudoval celou škálu mechanismů, kterými se bráníme před napětím. Z krátkodobého hlediska tyto životem naučené reakce pomáhají, ale v dlouhodobém horizontu nám vždy jen ubližují. A nejen nám samotným, ale také lidem v našem okolí.

Pokusím se ukázat na příkladu. Představte si skupinu deseti lidí, kteří se baví o problematické situaci. Všichni prožívají napětí, ale každý z nich se mu brání po svém. To znamená, že v prvním se například spustí obranná reakce a začne křičet. Jiný se naopak uzavře do sebe a bude mlčet. Další celou situaci vytěsní do té míry, že téměř nevnímá, co se v místnosti děje. Čtvrtý si přerovná své tužky na stole, aby se uklidnil, pátý rezignuje, že danou situaci už nemá smysl řešit. Šestý vše zesměšní, sedmý hodí vinu na osmého a osmý začne litovat sám sebe. Devátý se bude snažit všechny uklidnit a nabídne jim svou pomoc… No a desátý? Ten může vše jen pozorovat a v klidu řešit danou situaci, aniž by se mu spustila jakákoli výše zmíněná reakce, jelikož už si nánosy svého životního příběhu v sobě vyřešil.

Každý z vás si může díky on-line kurzu zdarma najít oblast, která mu v životě bere energii a radost:

shutterstock 562247020

Každá vteřina našeho života může být krásná

Radost v každé vteřině

A právě toto je smyslem práce sama na sobě. Zbavit se nánosů automatických reakcí, které se nám vytvořily v průběhu života díky našim rodičům, učitelům, spolužákům, společnosti… Všechny bolestivé zážitky, které nás ovlivnily do té míry, že reagujeme podrážděně i tehdy, když nejde o nic vážného.

Jenže, jak na to? Jak odstranit následky našeho životního příběhu, který vytváří všechno to napětí, které nás neustále provází? Jak odstranit naše strachy, které se vytvářely v průběhu dětství, jak pracovat s naším vztekem, který je jen odezvou na bolesti, které jsme prožili a prožíváme? Cožpak není hezčí prožít život v radosti než v ustavičném napětí způsobovaném naší vlastní myslí?

Uvědomuji si čím dál víc, že každý den, každá hodina i každá minuta plná smutku a zloby je zbytečná. Život je totiž neskutečně krátký na to, abychom jej promarnili ve smutku, zato je velmi dlouhý na to, abychom si ho vychutnali v opravdové radosti. Vždyť každá vteřina může být tak krásná!

Pokud byste se chtěli naučit, jak si poradit se stresovými situacemi, ale také konkrétní tipy a ukázky, jak si ulevit od bolesti zad, kloubů a dalších problematických částí těla, přijďte na seminář Stress management – Tělo a Mysl – jak se o ně starat, který se bude konat 25. listopadu 2017 v Centru fyzioterapie a celostní medicíny Dr. Tomáše Rychnovského.

Více informací o tom, jak harmonizovat své tělo i mysl najdete na webových stránkách dovychovat.cz.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...