fbpx

Zveřejněno: 3. 10. 2017

Každý stý člověk, kterého na ulici potkáte, je statisticky narcista. Má pocit, že je nadřazený druhým, musí být vždy po jeho a je mu docela jedno, jak se ostatní cítí. To, že jsou nám takoví jedinci nesympatičtí, je logické, ale mohou nám být i nebezpeční?

Postmoderní lidé touží po čím dál větší pozornosti. Dívka se pokusila kvůli oslavě svých 16. narozenin zablokovat hlavní silnici ve městě, aby po ní mohla projít pochodující kapela hrající na její počest. Plastickou operaci podstoupilo o pětkrát více Američanů než před 10 lety. Obyčejní lidé si pronajímají falešné paparazzi, aby vzbudili zdání vlastní důležitosti. Už mnohokrát jsme byli svědky toho, že mladíci fyzicky zaútočili na jiného teenagera, natočili si z útoku video a poté ho postovali na Facebooku či YouTube. 

Právě na tyto skutečnosti upozorňují vědci Jean M. Twenge a W. Keith Campbell ve své knize Epidemie narcismu. Podle jejich výzkumu se počet narcistů v USA jenom za posledních 10 let zdvojnásobil. Čím se vyznačují narcisti? A nejste jedním z nich?

selena gomez narcis giphy

Pravá tvář narcistů

„Kdybys dělal jenom to, co říkám, a poslouchal, věci by byly jednodušší.“ „Stýkám se jenom s těmi nejlepšími lidmi a upřímně, většina z tvých přátel jim nesahá ani po kotníky.“ „Nejsem manipulativní; prostě jenom rád dělám věci po svém a je mi jedno, kolik nepříjemností přitom způsobím ostatním, nebo jak se přitom cítí. Vlastně se vůbec nestarám o to, jak se ostatní cítí – city jsou pro slabochy.“ To jsou jenom některé z autentických výpovědí, které sesbíral Joe Navarro pro knihu Nebezpečné osobnosti.

Narcismus je duševní porucha charakteristická intenzivní potřebou po obdivu a lásce. „Ačkoliv narcisté dávají najevo sebedůvěru i sebelásku, jedná se pouze o tvrdý povrch kolem velice měkkého a zranitelného, doslova marshmallowského jádra. Je to zkrátka jen ‚maska‘. Silná a odolná fasáda ukrývající zranitelné a nejisté ‚já‘, jež pátrá po souhlasu a obdivu,“ vysvětlila psycholožka Susan Krauss Whitbourne. Otázkou však je, zda nám mohou být takoví lidé nebezpeční? Bohužel ano. Obzvlášť, pokud s nimi žijete.

Narcisté vás zničí

„Pracujte-li pro narcistického šéfa, já vám zaručuji, že skončíte fyzicky nebo psychicky nemocní. Pokud s narcistou žijete, tak o vás mám strach,“ napsal Joe Navarro, veterán z FBI a odborník na řeč těla a rizikové charaktery. „Narcisté obviňují ostatní jenom za to, že jsou sami sebou a nezmění se podle jejich přání,“ dodal.

Psycholožka Elinor Greenberg a specialistka na narcistické a schizoidní osobnosti je toho názoru, že: „Žít s někým, kdo má narcistickou poruchu osobnosti, je jako žít v alternativní realitě, v níž se od nás očekává, že akceptujeme, cokoliv partner řekne, ať už je to pravda nebo očividná lež. Když něco namítáte, vnutí vám pocit, že je to vaše chyba.“ Kvůli tomu se můžete snadno stát obětí gaslightingu.

beyonce boss giphy
 

Narcisté a moc

Riziko narcistů nespočívá jenom v jejich stoprocentně sobeckém vnímání světa a psychologicky destruktivním efektu, který mají na své bližní. Ze své povahy se mnoho z nich dostává na významná společenská postavení. Jsou draví a agresivní a nebojí se (respektive bojí se a právě jejich strach je žene o to dál). Končí jako politici, celebrity nebo vysoce postavení manažeři, kteří mají jak peníze, tak moc.

„Nejhorší je, že jak ‚úspěšně‘ postupují k důležitosti a moci, má jejich nemoc dopad i na nás. Protože celý svůj život věnovali téměř bezvýhradně jenom sami sobě, svým sobeckým, často i amorálním cílům, potřeby větší komunity, která je obklopuje, zcela ignorují,“ napsal klinický psycholog Leon Seltzer.

Možná se teď rozhlížíte kolem sebe a ukazujete prstem na všechny ty ve svém okolí, které považujete za narcisty. Než se ale spustíte do hromadného obviňování, zpytujte svědomí. Francouzský filosof Gilles Lipovetsky už v druhé polovině minulého století označil celou postmoderní společnost za narcistickou. Se svým důrazem na individualitu je každý z nás do určité míry narcistou. Protože jak praví lidová moudrost: Každý má pocit, že vesmír se točí jenom kolem něj.

foto: Shutterstock, Giphy, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...