fbpx

Zveřejněno: 21. 7. 2017

Jste člověkem, který umí každého kolem sebe rozesmát k pláči? Rádi si ze sebe děláte srandu a jste mezi ostatními věčným klaunem? Pak máte možná vyšší inteligenci než průměrní lidé. Nové studie potvrzují, že humor a IQ má velmi těsný vztah. Z čeho to vyplývá?

„Pouze dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. A u té první si tím nejsem tak jist,“ tvrdil Albert Einstein – jeden z největších mozků minulého století a také velký vtipálek s IQ 160. Jestliže spolu tedy inteligence a humor souvisí, tento vědec tomu může být dokonalým příkladem.

Vysoké IQ – nejlepší humor

Tuto teorii potvrdilo několik již před lety provedených studií. Vědci v Mexiku požádali 400 vysokoškolských studentů (200 žen a 200 mužů), aby psali texty karikatur. Většina výtvorů však nebyla vůbec vtipná. I ti nejzábavnější žáci vymysleli zcela obyčejné titulky. Nejlepší výsledky mělo jen pár vyvolených – samozřejmě s tím nejvyšším IQ. Výzkumy tak potvrdily, že humor je důkazem kognitivních schopností a kondice jednotlivce, jež ho produkuje. Obecná inteligence je základem pro vtip. 

mr bean shutterstock 599711282

Herec Rowan Atkinson, který hraje Mr. Beana, má IQ 178.

Komedianti jsou na tom lépe

U většiny lidí se inteligenční kvocient běžně pohybuje kolem 90–110 bodů, ale studie ukazují, že IQ mužských komediantů dosahuje až 138 bodů a u těch ženských je 126 bodů. Hranici geniality sice většinou nepokoří, ta je až za IQ 140, ale i tak tvoří nadprůměr. 

Takže pokud vidíte komiky, kteří ze sebe dělají klauny, věřte, že by vás v testu z algebry směle trumfly. Svým výstupem to jen nedávají znát – je pro ně spíš odreagováním. Například Mr. Bean je jednou z nejbláznivějších postav televizních obrazovek a přitom Rowan Atkinson je matematickým geniem. Náhoda? Nemyslím si.

Vtip a kreativita jdou ruku v ruce

Další studie potvrdila, že lidé s dobrým smyslem pro humor jsou i kreativnější. William E. Hauck a John W. Thomas z Bucknellovy univerzity založili svůj výzkum na třech proměnných: kreativitě, inteligenci a humoru. Zjistili, že zatímco kreativita a inteligence spolu nesouvisí, humor je spjatý s oběma složkami. To, že nejste vtipní, ovšem neznamená, že nemůžete vyhrát Nobelovu cenu. Humor je jen jedním z ukazatelů a signálů vašeho vysokého IQ. Otestovat se můžete třeba na vtipech pro intelektuály, které najdete v naší galerii. Pochopíte je?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...