fbpx

Zveřejněno: 19. 5. 2017

Synergy trénink je kurz, kde se s vámi nikdo nemaže. Sem tam se během něj někdo rozbrečí. Přesto ho považuji za jeden z nejlepších tréninků, s jakými jsem se kdy setkal. Může totiž stoprocentně změnit váš pohled na život.

Zakladatel tréninku I am Complete je kouč z Jihoafrické republiky Pat Grove, který změnil život tisícovkám lidí. O kurzu byla napsána stejnojmenná kniha. Trénink od něj převzala nezisková organizace Olde Vechte, zakládající organizace celoevropské sítě Synergy, která nabízí rozšířený trénink I am Complete pod jménem Basic Synergy.

incease your impact 2 holloko 2014 183

Synergy trénink vás vystaví nečekaným situacím a donutí vás vystoupit z komfortní zóny.

Co je to Synergy trénink?

Basic Synergy je několikadenní trénink formou nenuceného vzdělávání, který vás vystaví nečekaným a náročným situacím a donutí vás vystoupit z vaší komfortní zóny. Jak daleko? To záleží na jedinci. Musíte třeba vylézt na pódium nebo poprosit o peníze neznámého člověka. Co je pro jednoho snadné, může být pro druhého nepřekonatelná překážka. „Účastníci zažijí situace ve skupinovém kontextu, které jim umožní zamyslet se nad jejich reakcemi v běžném životě (ať už v komunikaci, řešení problémů nebo rozhodování). Přehodnotí, co pro ně funguje, případně okamžitě uplatní nová řešení. Během tréninku mohou reagovat na cokoliv, s čím v životě nejsou spokojeni nebo srovnaní, a přitom to udělat nikoliv ve filozofické rovině, ale úplně prakticky. Hned vedle sebe mají totiž lidi určené k podpoře, zkoušení a podání zpětné vazby. Zároveň mohou během tréninku nalézt vlastní hodnoty, city, vztahy a poznat jejich váhu,“ vysvětlila trenérka Synergy Marija Wazi.

Drsná škola

Trenéři vás nenutí memorovat poučky. Pouze vám ukazují jiný pohled na svět, než na jaký jste zvyklí. A nikdo s vámi nezachází v rukavičkách. První reakcí je obvykle odmítnutí. Potkalo i mě. Teprve na konci kurzu jsem začal mít „aha“ moment. A skutečně jsem princip Synergy pochopil teprve tehdy, když jsem se ho zúčastnil jako pomocný trenér.

Oponenti nazývali trenéry I am Complete šarlatány, pseudopsychology, nebo dokonce sektáři. Pat Grove reagoval slovy: „Nepracujeme v psychologické rovině, ale ve filozofické. A na tréninku se zabýváme tím, co není. Chceme posílit vaši možnost volby, nikoliv vám ji vzít.“

synergy1

Trénink je vhodný pro každého, komu sedí skupinové prostředí. Ale přínosem může být i pro jedince, kteří jinak vyhledávají spíše samotu.

Co mi trénink dal?

Synergy trénink ovlivnil moje vnímání světa, můj komunikační styl na každodenní bázi, dal mi do ruky nástroje k realizování mých snů, metody, které používám při práci s lidmi... Po jeho konci jsem dospěl k názoru, že by si každý měl projít Synergy tréninkem. Otevře vám oči. 

„Synergy trénink je pro každého, kdo je ochotný se rozvíjet a sedí mu skupinové prostředí. Ale i pro ty, kterým nesedí, to může být silná a přínosná zkušenost. Nedoporučila bych ho nikomu, kdo se nachází v labilním psychickém stavu. Trénink není psychoterapie, člověk na něm vesměs pracuje sám na sobě,“ upřesnila Marija Wazi.

Zatím jsem k účasti přesvědčil jenom jednu kamarádku, ale efekt, jakým na ni zapůsobil, považuji za famózní. Holka, která vždycky toužila zpívat, si po konci kurzu domluvila studium, nahrála vlastní písně a připravuje album. Aktivně mění svůj sen ve skutečnost. A to já už považuji za úspěch.

Čtěte také: 

Rozvíjejte se. Z gauče to ale nepůjde!

Chcete dosáhnout životní rovnováhy? Vytrénujte svůj vnitřní hlas

Mám na to? Jak realisticky zhodnotit naše schopnosti, než se do něčeho pustíme

 

 

foto: Shutterstock a archiv autora

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...