fbpx

Zveřejněno: 15. 5. 2017

Tradice oltářů je protkána historií víry od samého počátku kultury člověka... Můžeme je najít nejen v chrámech, v přírodě, ale i v domácnostech. Ale proč je vlastně vhodné mít takový oltář doma?

Vytvořením oltáře ustanovíme osobní posvátný prostor vhodný k rozjímání a relaxaci. Jeho význam spočívá už v tom, že vytváří příležitost k zastavení se v každodenním běhu. Toto zastavení – rozjímání – zpřítomnění je účinným způsobem, jak snížit stres, využít potenciál pro sebe a svůj život a nabýt na jistotě, než vstoupíme do někdy chaotického a hektického toku všedního dne.

oltar pagan altar 1034856 1280

Pokud dáte vašemu záměru vizuální podobu, podaří se vám snáze překonat všechny překážky.

Připomínejme si své hodnoty

Je to také způsob, jak si můžeme připomínat hodnoty, na kterých jsme se rozhodli budovat svůj život, a uvědomit si, kam směřujeme. Pokud totiž dáme svému záměru vizuální podobu, pak se nám pravděpodobně snáz podaří překonat překážky nastolené naším vnitřním kritikem, působíme tak totiž na své podvědomí. Tímto upomínáním se svůj záměr posilujeme.

Pomyslná osa světa

S ohledem na to, že je naše společnost prosta přechodových rituálů, může nám právě oltář pomoci uvědomit si řád v našem životě a význam životní etapy, ve které se nacházíme. Vyrobením oltáře dáváme novou organizaci světu, ve kterém žijeme. Vytváříme tak centrální prostor našeho dění, ze kterého odcházíme a do něhož se navracíme. Pomyslná axis mundi (osa světa), procházející naším oltářem, nás propojuje s podsvětím a sférou zemskou i nebeskou, naším vyšším i pudovým já, s našimi předky, patrony, anděly strážnými a se samotnou přírodou. S ohledem na to, že spousta lidí žije nomádským způsobem života – z pronájmu do pronájmu, je vytvoření oltáře jedním ze způsobů, jak obývaný byt přeměnit na domov.

svicky shutterstock 242940487

Svíčky k oltáři bezpochyby patří.

Jak takový oltář vyrobit?

Určitě by měl být umístěn v prostoru, kde ho budeme mít každý den na očích, zároveň na místě, kde můžeme být nerušeni, pokud máme spolubydlící nebo rodinu, např. v ložnici nebo v pracovně. Oltář je možné orientovat s ohledem na světové strany a je vhodné k jeho vytvoření využít nízký stolek nebo skříňku, do které je možné uložit svíčky, zápalky, vykuřovadla, knihy, karty nebo svůj deník. Oltáře se mohou proměňovat pod vlivem kola roku a střídat barvy a vůně ročních období. K tomu můžeme využít barevné ubrusy nebo vázu se sezónními květinami. Obvykle je součástí základního vybavení oltáře aromalampa nebo kadidelnice, ve které je možné pálit vonné tyčinky, pryskyřice, vonné oleje a byliny, které se svými účinky a aroma hodí k našemu záměru. Součástí bývá také mísa, do které můžeme odlívat tekuté obětiny. Dominantou oltáře bývá vyobrazení nebo symbol božstva, na které se obracíme ve chvílích kontemplace. Také na něm nacházíme symbol rodu nebo krajiny, se kterou se cítíme být spojeni. Na oltář můžeme umístit i tarotovou nebo jinou kartu, která je symbolem určitého životního období, pro které byla tažena.

Vytvořte jej z osobních věcí

Pokud se rozhodneme vytvořit takový osobní prostor, není třeba hned vyrážet na nákupy, ale naopak projít si své osobní věci, mezi kterými můžeme nalézt podobu svého budoucího oltáře.

Čtěte také: 

Jsou čarodějné ohně pozůstatkem našeho magického myšlení?

Naučte se s námi čarovat. Tato kouzla nám poradila přímo královna magie.

Rozvíjejte se. Z gauče to ale nepůjde!

 

 

foto: Shutterstock a Pixabay

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...