fbpx

Zveřejněno: 11. 5. 2017

Zbavování se přebytečných věcí je stejné jako vyhazování nepotřebných myšlenek. Při jarním úklidu si proto položte dvě zásadní otázky: Je mi tohle ještě k něčemu dobré? Není čas udělat prostor něčemu užitečnějšímu? A všeho přebytečného se efektivně zbavte. Nechte se inspirovat několika tipy z Czech Zero Waste blogu.

Stále přemýšlíte, proč se vám už několik dní po velkém úklidu zase všude kupí věci? Důležitý není totiž jen úklid samotný, ale také změna myšlení. Na generální jarní vyklízení se musíte psychicky připravit a být schopni se rozloučit se všemi věcmi, které nepotřebujete. Namotivujte se představou, jak se vám bude žít v přehledném prostoru, kde má každá věc své místo, a pusťte se směle do toho.

Krok za krokem k lepšímu bydlení

Důležité je vyhradit si dostatek času, abyste nebyli ve stresu. Nepospíchejte a postupujte systematicky krok za krokem, nemusíte všechno stihnout během jediného dne. Zkuste si třeba vytvořit určitý plán a vyklízet podle druhů věcí – oblečení, kosmetika, papíry...
Podle Janči z blogu Czech Zero Waste je také důležité vytvořit prostor, kam si můžete jednotlivé věci vystavit. Až je uvidíte vyskládané vedle sebe, bude se vám lépe rozhodovat o tom, které si nechat a kterých se zbavit.

Kritéria výběru

A podle jakých kritérií třídit? Inspirací vám může být například kniha Bei Johnson Domácnost bez odpadu, která radí, abyste se zamysleli nad tím, zda danou věc pravidelně používáte, zda ji můžete využít opakovaně a z jakého důvodu si ji necháváte. Opravdu ji potřebujete, nebo představuje pouze společenský status? Dalším vodítkem může být i otázka, zda vám tato věc přináší radost a jestli byste si ji koupili znovu.

Vznikly dvě hromady věcí – těch, které si chcete nechat, a těch, kterých se chcete zbavit. Nejdříve se vypořádejte s tou první a každému předmětu najděte ve vašem novém domově své místo.

uklid shutterstock 367484027

Při třídění věcí se vždycky zamyslete nad tím, jestli byste si je koupili znovu. To vám pomůže při rozhodování, co vyhpdit.

Maximální využití, minimum odpadu

A jak naložit s druhou hromadou? Podle zásad Zero Waste by množství toho, co vyhodíte do směsného odpadu, mělo být opravdu minimální. Jak toho ale docílit? Podívejte se na věci, které chcete vyhodit, znovu, a pokud mezi nimi najdete něco, co máte rádi a je to jen rozbité nebo to nevyhovuje vašim současným požadavkům, pokuste se onu věc upravit či donést do opravny.

Ani ostatní položky z druhé hromady nemusí skončit v koši. Můžete je prodat, darovat či jinak využít. Obraťte se na své známé, bazary i charitativní organizace. Své věci můžete prodat i na online bazarech. Chcete oblečení darovat a místo něj si přinést pár jiných kousků, to vše zcela zdarma? Navštivte některý ze swapů, které jsou čas od času pořádány například v coworkingovém centru SVĚT – HUB v Praze na Vinohradech. Nebo vyzkoušejte bleší trhy po celé ČR. Věcí se zbavíte smysluplně, možná si přivyděláte nějakou korunu, ale hlavně uděláte dobrý skutek a získáte skvělý pocit.

Vše ostatní, co zbude, rozeberte na jednotlivé části a ty odneste do tříděného odpadu. Nezapomínejte především na elektroniku, kovy ani stará CD. Přírodní materiály patří na kompost.

dsc 7226

Holky z Czech Zero Waste mají skvělé tipy, jak žít bez odpadu.

Nové nákupní chování

Život v novém domově, kde můžete volně dýchat, právě začíná. Jak ale bojovat se starými zvyky a pořádek co nejdéle udržet? Janča radí, abyste se při úklidu soustředili na to, čeho máte podezřele moc. Hromady starých laků na nehty? Nepotřebná kosmetika? Boty, které stejně nenosíte? To všechno je odpad, který byl doposud maskován jako užitečná věc. Myslete na to, až vás přepadne další nákupní mánie.

Čtěte také: 

První český zero waste: Důkaz, že je možné žít ,,bez odpadu" 

Minimální vlastnění dělá lidi šťastnějšími

Méně je více aneb hromadění vás štěstím nenaplní 

foto: Shutterstock a archiv, zdroj: Czech Zero Waste

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...