fbpx

Zveřejněno: 7. 12. 2017

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) děsí snad každého novopečeného rodiče – objevuje se náhle a bez příčiny a postihuje i zcela zdravé děti. Jen v České republice zapříčiní smrt až 30 dětí ročně, přičemž jsou více ohroženi chlapci než dívky. Nová mezinárodní studie provedená na University of Virginia Health System však naštěstí vnáší trochu světla do oblasti prevence a potvrzuje, že kojení po minimální dobu dvou měsíců snižuje riziko SIDS na polovinu.

Předchozí výzkumy již naznačily, že kojení je spojeno se snížením rizika SIDS, který je hlavní příčinou úmrtí dětí ve věku od jednoho měsíce do jednoho roku. Tato studie však jako první stanovuje i délku kojení, která je potřebná k zajištění této prevence.

sids shutterstock 181992083

Syndrom náhlého úmrtí postihuje nejčastěji kojence ve věku od dvou do čtyř měsíců.

Ochranný štít dítěte

K přesnému určení vlivu doby kojení na riziko SIDS výzkumníci analyzovali osm hlavních mezinárodních studií, které zkoumaly celkem 2259 případů SIDS a 6894 kontrolních dětí, u nichž k úmrtí nedošlo. Reprezentativní vzorek studie byl natolik rozsáhlý a rozmanitý, aby mohl být vyloučen vliv různých proměnných, jako jsou kulturní zvyklosti, úroveň socioekonomického vývoje, dostupnost zdravotní péče či úroveň vzdělání v různých koutech světa. Po odstranění těchto determinantů vědci při analýze jednotlivých studií docházeli ke stále stejnému výsledku: kojení po dobu nejméně dvou měsíců a více je spojeno s výrazným snížením rizika SIDS. Kojení trvající kratší dobu jako prevence SIDS nepůsobí.

kojenec shutterstock 596694050

Děti by měly spát na zádech do té doby, než se nebudou umět samy překulit na bříško.

Dostaňme kojení z krize

„Je důležité, aby matky věděly, že kojení po dobu dvou měsíců má silný ochranný účinek proti SIDS,“ vysvětluje Rachel Moon z Lékařské fakulty a upozorňuje, že s prodlužující se délkou kojení roste i ochrana před SIDS. Studie tak navazuje na osvětu Světové zdravotnické organizace, která si vzala za cíl, aby do roku 2025 byla více než polovina kojenců na celém světě kojena nejméně prvních šest měsíců života. Tato snaha reaguje na poslední údaje, které dokládají, že v USA není nikdy kojeno každé čtvrté dítě. Takové děti jsou nejen vystaveny vyššímu riziku SIDS, ale bojují i se sníženou funkcí imunitního systému a spánkovými poruchami.

Pokud je to možné, se zahájením kojení by se podle vědců nemělo otálet – kojenci jsou SIDS nejohroženější právě ve druhém až čtvrtém měsíci svého života. Stejně preventivně působí také osvědčené spaní na zádech, které by mělo být výlučně preferováno až do doby, kdy se kojenec nedokáže na bříško přetočit sám.

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...