fbpx

Zveřejněno: 2. 6. 2017

Stále více rodičů nenechává naočkovat své děti. I přes to, že očkování je povinné. Většinou se obávají nežádoucích účinků vakcín nebo jednoduše jejich účinnosti nevěří a nechávají ratolest, aby si imunitu získala sama. Co všechno jim může takové jednání způsobit?

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví uvádí, proti kterým nemocem a v jakých termínech jsou rodiče povinni naočkovat své dítě. Je vůbec možné se této povinnosti vyhnout? Ano, možné to je, ale rodiče musí počítat s dohadováním u pediatra, se sankcemi od Hygienické stanice a tresty ze strany Ministerstva školství.

ockovani

Najít tolerantního pediatra není snadné

 Najděte tolerantního pediatra

Ještě před tím, než se miminko narodí, je vhodné najít pediatra, který bude mít pro neočkování dítěte pochopení. Obvolejte pediatry v okolí a ptejte se na rovinu, zda jsou ochotni přijmout do své péče dítě, které nechcete nechat naočkovat. Pomoci mohou i neoficiální seznamy vstřícných pediatrů na internetu. Sice není jednoduché se k nim dostat, ale skrytě existují.

Když budete dítě registrovat u pediatra, který je silně proočkující, riskujete, že pokud v řádných termínech nenecháte dítě naočkovat, nahlásí vás na Hygienickou stanici nebo tzv. sociálku. Sice se tím pediatr dopustí porušení lékařského tajemství, ale v praxi to tak běžně funguje. Vy jej zase na oplátku můžete nahlásit na Lékařskou komoru, že porušil mlčenlivost. Dostanete se tím však do začarovaného kruhu a budete muset situaci zbytečně řešit.

Sankce pro oba rodiče

Pokud pediatr nahlásí, že dítě není řádně očkováno, tak vás může kontaktovat Hygienická stanice a požádat o vysvětlení, proč očkování dítěte odmítáte. Jestliže vaše důvody vyhodnotí jako neopodstatněné, může každému z rodičů udělit pokutu do výše až 10 000 Kč. Ve velkých městech se však často stává, že úředníci Hygienické stanice jsou podněty tolik zaneprázdněni, že v mnoha případech k předvolání rodičů nedojde. Nestane-li se tak do jednoho roku od nahlášení pediatrem, je delikt promlčen.

Jednodušší variantou tedy je, najít včas tolerantního pediatra, kterému podepíšete negativní revers, kde uvedete, že s očkováním dítěte nesouhlasíte. Pediatr se tímto dokumentem kryje. Pokud by totiž váš nesouhlas s očkováním neměl, hrozila by mu sankce až do výše jednoho milionu korun.

ockovani1

Čtyřleté neočkované dítě do školky nesmí, pětileté musí.

Trest pro děti

Rodiče dále musí počítat s tím, že neočkované dítě nebude přijato do mateřské školky, a to jak státní, tak i soukromé. Alternativou mohou být různé dětské skupiny nebo neregistrované lesní školky, které nečerpají dotace, nebo se smířit s tím, že budete s dítětem doma.

Paradoxem celé situace se školkami je, že dítě mladší pěti let do školky nesmí. Důvodem je pravděpodobně to, že čtyřleté dítě, které je zdravé a neočkované, by mohlo nakazit ostatní očkované děti v kolektivu. V momentě dovršení pěti let věku dítě do školky naopak musí, asi už není považováno za tolik nebezpečné pro ostatní. Tato nesmyslnost vznikla tím, že povinná předškolní docházka je stanovena zákonem, ale povinnost naočkovat dítě je dána pouze vyhláškou. A zákon je samozřejmě vyhlášce nadřazený.

Neočkované děti se bohužel nesmí účastnit ani škol v přírodě, lyžařských výcviků a letních táborů.

Asi to opět bude tím, že neočkované dítě ve třídě, kde prosedí většinu dne, infekční není, ale na sjezdovce by mohlo spolužáka infekcí, kterou nemá, nakazit.

 Čtěte také:

Tak trochu jiná školka. Víte, kam posíláte své dítě? 

Bioženy ohrožují zemi? 

Od nového roku dostanou předškoláci pět dní v týdnu natvrdo!

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...