fbpx


Zveřejněno: 9. 5. 2017

Od 1. 9. 2017 jsou všichni předškoláci, kteří mají v příštím roce nastoupit do základní školy, povinni absolvovat rok předškolního vzdělávání. Mohou navštěvovat veřejné i neveřejné mateřské školy, ale pokud rodiče chtějí, mohou je vzdělávat i doma. Problémem však zůstává, že nic mezi tím současné ministerstvo školství nepřipouští. Panuje obava, že chodit do školky třeba jen tři dny v týdnu nebude možné a ministerstvo školství ji potvrzuje. Skutečně to tak bude?

Ministerstvo školství zřídilo k nové povinnosti posledního roku předškolního vzdělávání informační stránky, kde lze mimo jiné najít odpovědi na údajně nejčastější dotazy. Zda bude možné, aby dítě chodilo do školky méně než běžných pět pracovních dnů v týdnu, se tam ale nedozvíme.

skolka shutterstock 248644483

Se začátkem příštího školního roku vstoupí v účinnost nová školní povinnost - docházka do mateřské školky.

Jak je však patrné, tato otázka je pro řadu rodičů klíčová. Mluvčí MŠMT potvrzuje, že prováděcí vyhláška stanovuje rozsah denní docházky na čtyři hodiny v pracovní dny. Ministerstvo školství, které novelu připravilo, nevidí možnost toho, že by děti kupříkladu chodily do mateřské školy jen část týdne. Je pravděpodobné, že toto chápání způsobu naplnění povinnosti předškolního vzdělávání souvisí se záměrem ministerstva školství pomoci dětem z nepodnětného prostředí. Jenže se dotkne velmi výrazně většiny dětí, které podobnou systematickou kontrolu nepotřebují. Zároveň se ukazuje, že mateřské školy pravděpodobně budou jednat rozumně, a u dětí, které nevykazují známky zanedbání, budou nadále akceptovat režim docházky kombinované s jinou péčí.

Měli by tedy být rodiče znepokojeni?

Zde je rada, jak se situací naložit: Jste-li zvyklí na to, že dítě někdy hlídá babička nebo je s vámi, případně volíte nějakou jinou kombinaci péče, nejjednodušší je dotázat se ředitelky či ředitele mateřské školy, kam vaše dítě dochází, jak chce situaci řešit. Lze důvodně předpokládat, že řada z nich bude nadále tolerovat fakt, že dítě nedochází do mateřské školy každý den, a bude proto možné se dohodnout na tom, že vámi zvolený režim bude pokračovat.

skolka shutterstock 213322246

Zápisy do mateřských škol probíhají na začátku května.

Pravidelné kontroly

Zkušená ředitelka či ředitel mateřské školy vědí, že pokud dítě nejeví známky zanedbání či ohrožení, na jeho vzdělání či výchovu může mít takový režim spíše pozitivní vliv a nebude tomu bránit. Zjistěte si každopádně, jakou formou bude mateřská škola ověřovat progres ve vzdělávání dítěte, abyste předešli nedorozuměním. Zákon totiž předpokládá, že rodiče dětí v tzv. domácím vzdělávání mají povinnost podstoupit pravidelnou (čtvrtletní) kontrolu.

Je však také možné, že mateřská škola bude vyžadovat doslovné plnění povinnosti dle interpretace ministerstva školství. Pak máte možnost – chodí-li vaše dítě do spádové MŠ – hledat školku i mimo spádovou oblast. Taková MŠ vaše dítě ale nemusí přijmout, pokud jí to kapacitní možnosti nedovolují.

Ptejte se a dožadujte se odpovědi 

Můžete také vznášet dotazy na MŠMT a žádat odůvodnění podobného přístupu. Úřad má povinnost vám vysvětlit své stanovisko a při velkém počtu dotazů rozporujících toto řešení je vysoká pravděpodobnost, že MŠMT bude muset hledat řešení vyhovující stavu věci a zájmu rodičů. Jde o první rok, kdy povinnost platí, a i když je pravděpodobné, že mateřské školy nebudou zbytečně komplikovat fungující vztahy s rodiči, někteří ředitelé budou pod vlivem nejistoty jednat ve snaze vyhnout se porušení zákona. Logicky právě ty mateřské školy, které nabídnou možnost tzv. flexi schoolingu (část týdne ve škole, část v jiné péči), budou mít konkurenční výhodu. To se ale pravděpodobně ustálí až v dalších letech.

Čtěte také: 

Tak trochu jiná školka. Víte, kam posíláte své dítě?

Má smysl dávat děti do Ekoškol a Ekoškolek? 

Spěcháte se školou? Rozmyslete si, co děláte... 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...