fbpx

Zveřejněno: 21. 9. 2017

Léto dalo pleti zabrat, takže i ta mastná a smíšená bývá často místy vysušená. Na podzim je stejně jako na jaře vhodný detox a spolu s ním i intenzivní pleťové kúry včetně těch hydratačních.

Přichází období, kdy do sebe potřebujeme načerpat maximum živin, abychom pleť dostali do kondice, než přijde zima. Intenzivní hydratace kůže na obličeji, po těle i ve vlasech je důležitá pro všechny typy pleti, od velmi suché až po velmi mastnou či problematickou. Zvlhčující složky v kosmetických přípravcích napomáhají procesu regenerace, přirozeně omlazují, vyhlazují vrásky a zabraňují povadlému vzhledu. Pokožka je jednoduše šťavnatější!

hydratace pleti shutterstock 452931433

Dopřejte svému tělu a pleti kvalitní hydrataci i na podzim.

Hydratace dvojího druhu

Jeden typ přípravků pokožku hydratuje, angličtina pro ně používá výraz hydrator. K intenzivně zvlhčujícím složkám patří i v přírodní kosmetice glycerin, laktát sodný, urea, aloe vera, med nebo kyselina hyaluronová. Jako zvlhčovače obvykle fungují už pleťové vody, dále pak séra a v neposlední řadě nejrůznější ampulové kúry.

Vedle toho jsou přípravky, které angličtina nazývá moisturisers, a ty se starají o to, aby byla v pleti zachována vlastní míra hydratace. Obsažené složky obnoví kožní lipidovou bariéru a vlhkosti je zabráněno, aby se odpařovala. Takovým hydratačním přípravkem je například bambucké máslo.

Nezapomínejte pleť osušit 

Chcete-li si tedy na podzim dopřát větší míru regenerace, objednejte si u své kosmetičky třeba nějakou hydratační ampulovou kúru nebo sami využijte sílu hydratačních masek a intenzivních zvlhčovacích sér. S přibývajícími chladnými dny však zvyšujte míru podílu přírodních tuků ve vaší péči, aby se z pokožky voda tak rychle neodpařovala. Do zimního období pak používejte jakékoliv „zvlhčovače“ pouze na noc. Dobrý tip profesionálů pro zachování přirozené vlhkosti v pleti je po umytí obličeje, rukou apod. kůži vždy osušit. Pokud ji totiž necháte schnout, s vrchní vodou odejde i trocha zevnitř – z toho je patrné, že postřikování pleti různými termálními či květovými vodami bez jemného osušení jí nemusí vůbec dodat hydrataci, spíše naopak.

aloe vera shutterstock 414748864

Léčivá dužina z aloe vera vám v lednici vydrží až měsíc.

Aloe vera v každé domácnosti 

Tato rostlina je už mnoho let českým hydratačním hitem, někteří z nás ji dokonce doma pěstují. Z vlastní rostlinky získávaný gel je nejúčinnější a také nejčistší. Gely, které seženete v obchodech, a to včetně produktů kontrolované přírodní kosmetiky, už v sobě mají spoustu nežádoucích příměsí. Léčivých účinků aloe dosahuje ideálně ve 3–5 letech věku, listy už jsou v té době zralejší a mají ony ceněné vlastnosti. Nejúčinnější je gel ze spodních listů, kde je proces zrání nejrozvinutější. Gel, který vydlabete z listu po podélném rozříznutí, pak můžete uchovávat v lednici až 1 měsíc, jakmile začne tmavnout, nastal proces oxidace a nezbývá než zbytek gelu vyhodit.

Své hydratační řady na podzimním Green Beauty Marketu 10. a 11. 11. v Prague Gallery Laufen představí mezi jinými například také značky kontrolované přírodní kosmetiky lavera, 100% PURE nebo Primavera.

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...