fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Město má svoji nezaměnitelnou atmosféru. Čechy potkáváme na každém kroku, můžeme si koupit česky psané noviny a v hospodě vědí, co mají přinést, když vyslovíme slova jako pivo, víno nebo knedlík a polévka. Jsme vlastně jako v Čechách.

Pro rozvoj města ve střední části Chorvatska ve Slavonii v župě Bjelovarsko-bilogorské na úpatí hory Papuku v údolí řeky Toplice byl rozhodující příchod hraběte Julia Jankoviće. Byl to on, kdo dal městu maďarské jméno Daruvar, byl to on, kdo sem lákal a nakonec přivedl i obyvatele z českých zemí. První nájemní smlouvu podepsal s Václavem Vavřincem z Boukovic v Čechách.

daruvar5

Město leží ve střední části Chorvatska

Češi v Daruvaru

Češi do Duravaru přišli už v 18. století a během dalších padesáti let jich dorazily stovky. Hlavním impulsem pro odchod z české domoviny byla výzva zmíněného hraběte Jankoviće, kterou uveřejnil v Prešpurských listech. Janković hrál o čas a vedl ho spěch. Rodina totiž koupila zdejší rozsáhlé panství od Marie Terezie a hledala v nejbližším evropském okolí řemeslníky a rolníky, aby obdělávali zdejší půdu a oživili tehdy ještě velmi zanedbanou osadu. Nabídka to byla lákavá, vždyť volná a dostupná půda měla tehdy cenu zlata, stejně tak jako příslib různých úlev, včetně osvobození od vojenské povinnosti. Čeští osadníci nejenže obdělávali svá pole, také káceli lipové lesy, z kmenů pálili dřevěné uhlí,  kterým zásobovali tehdy jedinou sklárnu v této oblasti.

České hlavní město

Díky početné české komunitě je dnes Daruvar, který si zakládá na pověsti zeleného města s květinovými zahradami a staletými stromy, českým hlavním městem Chorvatska. Je tady česká školka Ferdy mravence, škola J. A. Komenského, knihovna Františka Buriana i české třídy gymnasia, zdejší spolek Česká beseda vydává časopis Jednota, pěvecký i taneční soubor se jmenuje Holubička a denně vysílá české rádio Daruvar, které přináší i zprávy z bývalé vlasti.

Daruvar je dnes díky někdejším českým osadníkům a netrpělivosti hraběte Jankoviće v celé jihovýchodní Evropě největším českým městem. Čechů tady žije přes třináct tisíc a češtinu ovládá i většina z devíti tisíc Chorvatů.

daruvar

Daruvarské vinice plodí především Savignon Blanc

Český pivovar i vinice

Pivovar založený už v roce 1840 také evokuje bývalou domovinu, jmenuje se StaroČeško a dvanáctistupňový světlý ležák českou chuť nezapře. Není to ale jenom toto klasické pivo, které znají v restauracích po celém Chorvatsku, vrchní sládek se snaží o víc, už dobře ví, jak uvařit i fresh pivka výborné chuti.

Daruvarské vinice plodí především Savignon Blanc, který se pyšní mnoha oceněními z evropských výstav. Ochutnávání je nejautentičtější na Daruvarské vinné stezce. Pokud se na ni vydáte, můžete být klidní, jen tak z ní nesjedete, na degustační zastávky totiž není skoupá. Má jich hned sedm. Nezapomenutelná je i Balada o víně, za kterou se chodí do sklepení daruvarského zámku z 18. století.

Na závěr ještě jinan…

Daruvarské lidové pořekadlo praví: Noste jinan jako talisman! Zaručí vám hojnost peněz… Tak to je výzva! Ale najít strom gingo nedá nikomu moc běhání, každý v Daruvaru ví, kam za ním jít. Roste přímo u zámku.

foto: Táňa Pikartová a Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...