fbpx

Zveřejněno: 12. 10. 2017

Aktivní sexuální život neprospívá jen našemu zdraví, ale může pomoci i kariérnímu vzestupu. Alespoň to tvrdí nový výzkum pocházející z Oregonské státní univerzity. Podle něj totiž časté milování zlepšuje i pracovní nasazení.

Pravidelný sex se prý může významně podílet na míře angažovanosti v zaměstnání a nadšení pro věc. To, je-li rozumně praktikováno, může vést až k vysněnému povýšení. Odvážné domněnky potvrzuje 159 ženatých zaměstnaných, kteří se studie zúčastnili.

sex shutterstock 413571541

Potřebujete zlepšit náladu? Skočte se svým partnerem do postele.

Dobrý sex zvyšuje chuť k práci

Po dobu dvou týdnů si dotyční vedli poznámky o svém sexuálním životě, sexuálních návycích a náladě, která souvisí s dostatkem nebo nedostatkem ukojování tělesných tužeb. Vědci následně analyzovali jejich odpovědi. Zjistili, že ti, kteří měli pravidelný sex se svými partnery, byli druhý den poté v práci vždy velmi dobře naladění. Což se příznivě odrazilo na jejich pracovních výsledcích. Tito lidé byli rádi, že se mohou ponořit do pracovních úkolů, a doslova si to užívali. 

Funguje to i naopak

Studie ukázala, že vztah častý sex = dobré pracovní výsledky bohužel funguje oboustranně. Tedy že pracovní stres může negativně ovlivnit sexuální život. Což platí jak pro ženy, tak i pro muže. A jak na to vědci přišli? Poté, co se zabývali souvislostí kvality spánku se spokojeností v manželství.

Může za to dopamin

Představa, že dostatek sexu může vést k lepším pracovním výsledkům, není tak úplně překvapivá. Všichni víme, že sex je skvělým prostředkem pro zlepšení nálady (díky dopaminu). K tomu, aby se tato představa uvedla do praxe a začala takto fungovat, bude ale zřejmě zapotřebí dalších výzkumů, které nám ji budou připomínat a přesvědčovat nás o její pravdivosti odbornou a metodickou cestou vědeckého zkoumání.

shutterstock 364265705

Bylo prokázáno, že po milování jsou lidé v práci mnohonásobně výkonnější.

Užívejte si a získejte kariérní výhody

Keith Leavitt, profesor na OSU´s College of Business a hlavní autor studie, je v této věci optimistický. Domnívá se, že nové poznatky budou mít rozhodně alespoň nějaký dopad na to, jak hodnotíme zdravý sexuální život. „Výsledky studie připomínají, že sex přináší významné společenské, emocionální a fyziologické benefity, a proto by měl být prioritou,“ říká k tomu a dodává: „Udržování zdravého sexuálního života by mělo být považováno za prostředek motivace lidí a udržování jejich dobrého psychického stavu. Důsledkem toho je pak samozřejmě získání kariérních výhod.“

Sexuální přestávky? Vážně?

Uvědomí si zaměstnavatelé tuto skutečnost a přispějí k lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem? Leavitt doufá, že ano. A co na to říkáme my? Že dokud naši šéfové nezačnou v práci zavádět povinné sexuální přestávky (jak zvažují třeba ve Švédsku), rozhodně ničemu neuškodí, když Leavittovu teorii prověříte ve volném čase – ve jménu povýšení a vyšší pracovní produktivity.

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...