fbpx

Zveřejněno: 22. 7. 2017

V 80. letech 18. století v Německu prudce vzrostl počet sebevražd. V té době vyšel Goethův román Utrpení mladého Werthera, dojemný příběh muže, jehož mladická láska nebyla opětována. Werther spáchal sebevraždu, která byla výrazem společenského protestu, stejně jako snahou ukončit jeho žal. Goethe tak dal nevědomky recept, jak takovou situaci řešit.

Mladým Němcům literární totiž Wertherovo gesto natolik imponovalo, že ho začali hromadně napodobovat. Nakonec sám Goethe prohlásil, že rozhodnutí jeho hrdiny bylo zbabělé a že je na čase s tím bláznovstvím skončit. Pokud máte pocit, že osudový rozchod také nemůžete bez následků přežít, zkuste se zamyslet nad následujícími radami.

Berte to jako zkušenost

Najdou se lidé, kteří si bolest, již rozchod přináší, odmítají připustit. Jsou přehnaně aktivní, vyráží na večírky, dělají všechno pro to, aby se zabavili a necítili nic negativního. Tím, že svým emocím utíkají, je ale jenom hromadí uvnitř sebe. Nemohou je totiž nechat odejít. A emoce se neustále vrací v nečekaných záblescích v těch nejnevhodnějších okamžicích – například když jste skutečně šťastní. A jsou připraveny všechno pokazit.

Psychoterapeut Ronald Alexander radí, abyste si dopřáli čas na smutek. "Musíte si připustit, že vám někdo nebo něco zlomilo srdce. Prožijte si to a zvykněte si na těžký pocit smutku," konstatuje Alexabder. Dopřejte si zkrátka čas o samotě. A dopřejte si i čas smutku se soucitným a chápajícím přítelem.

shutterstock 103157741

Přežít rozchod? Dejte průchod emocím. Pak zajděte na party, na kterou byste třeba obvykle nešli.

Vystupte ze spirály emocí

Tohle je kámen úrazu pro všechny "nešťastně" zamilované, kteří dokáží celé měsíce a léta upínat oči ke svému nedosažitelnému ideálu. Jejich utrpení je sice bolestivé, ale pro ně samotné svým způsobem bezpečné. Jsou přece zamilovaní, nemusí čelit hrozbě, že by se znovu zamilovali a znovu to dopadlo špatně. Jednou bolestí – na kterou už jsou do jisté míry zvyklí – se brání před druhou.

Takoví lidé mají před očima ty nejlepší vlastnosti svého milostného objektu. Řešením bývá soustředit se na jejich špatné vlastnosti, ale to dost často nepomáhá. Láska totiž bývá slepá. Filozof Alain de Botton nabízí i opačný přístup: analytický. Proč je vaše "láska" tak dokonalá? Co přesně je na tom druhém tak úžasné? Neváhejte si sepsat racionální seznam vlastností, které vám tak imponovaly. A pak se začněte rozhlížet kolem. "Najdete další lidi s podobnými kvalitami? Vsadím se, že ano," říká de Botton.

Dejte se do pohody

Sociální psycholožka Theresa E. DiDonato připomíná, jak je důležité začít se starat sama o sebe. Jednak proto, abyste vypadali dobře, ale hlavně proto, abyste se sami dobře cítili.

Začněte pravidelně cvičit. Endorfiny dělají s psychikou zázraky. Soustřeďte se na zdravý jídelníček – hodně ovoce, zeleniny a bílkovin. Nebraňte se drobným potěšením (zákusek, čokoláda, zmrzlina), ale užívejte jich s mírou. Jakmile se jimi přejídáte abyste utišili žal, máte problém. Starejte se o svůj vzhled i oblečení – když budete mít pocit, že vám to sluší, stoupne vám sebevědomí.

Zbavte se rutiny

Každý z nás žije v určité rutině, která se většinou omezuje na koloběh práce, škola, praktické věci, jako je třba nákup, pak domov, a když to dopadne, tak i nějaké ty oblíbené způsoby zábavy. Kvůli rutině většinou chodíme na stejná místa, děláme stejné věci, potkáváme podobné lidi. Nejenže nám tato místa mohou připomínat nešťastnou lásku, ale zároveň si kvůli rutině nevytváříme příležitost k seznámení.

Také Alexandra Massey, specialistka na boj s depresemi a úzkostí, radí, abyste vystoupili ze stereotypu, v němž žijete. Jděte si užívat. Do divadla, na cizí party, na turistický výšlap, tábor, zájezd nebo do knihovny. Když děláte věci, které vás baví a jsou něčím nové, jste otevřenější, komunikativnější, vyzařuje z vás štěstí, které k vám láka další lidi.

Šance na to, že potkáte někoho skutečně zajímavého, tím prudce vzrůstá. A nemusí to být jenom „převozník“ (člověk, o kterém si namlouváte, že ho milujete, ale jenom si na něm léčíte milostné šrámy), kterého klofnete na první party. Může to být člověk, do něhož se skutečně zamilujete. Protože zlomené srdce nejlépe léčí láska.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...